Dopad inflace: Češi jsou nuceni šidit se na jídle. Jedí také méně zdravě

Přidat na Seznam.cz

Prudký růst cen, který trápí zemi v posledních měsících a jenž má výrazný dopad na kupní sílu domácností, se již podepsal na kvalitě stravování Čechů. Šest z deseti lidí se v rozsáhlém průzkumu společnosti Edenred přiznalo, že se nyní šidí na jídle. Pro více než čtvrtinu Čechů přitom jde o citelný, nebo velmi výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků.

Podle tiskové zprávy společnosti Edenred, čísla vyplývají z průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské unie. V Česku se ho letos účastnilo přes 5700 strávníků a 221 restaurací. 

Jen 37 procent lidí si nyní podle svých slov dopřává stejně kvalitní jídla jako před rokem, tedy v období před prudkým růstem inflace. Naprostá většina z nás je na tom o dost hůře. A zdaleka nejde jen o velikost porcí nebo chuťové preference. Češi také začínají jíst méně zdravých pokrmů.

Podle odbornice na zdravou výživu Hany Málkové z organizace STOB může odklon od zdravějších jídel způsobit celou řadu zdravotních problémů. Hrozbou je nedostatečná konzumace zeleniny a ovoce, které pomáhají v prevenci civilizačních onemocnění. Lidé také mohou upřednostňovat méně kvalitní potraviny bohaté na cukr a tuky nevhodného složení, v jídelníčku mohou naopak chybět bílkoviny a vláknina, což může vést dlouhodobě ke vzniku obezity a dalších přidružených onemocnění. 

„Stále existují možnosti, jak se najíst kvalitně za rozumnou cenu. Stojí to ale nějaký čas navíc, který je zapotřebí věnovat plánování jídelníčku a výběru vhodných potravin při nakupování,“ soudí Hana Málková.

Negativní trend ve stravování kromě samotného průzkumu FOOD potvrzují i další data společnosti Edenred. 

Podle Edenred restaurant indexu, který mapuje platby lidí v restauracích, totiž v září vůbec poprvé od začátku pandemie koronaviru poklesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata Čechů za oběd. Konkrétně to oproti srpnu bylo o 40 haléřů na 167,40 koruny. Pokles přitom přišel v době, kdy inflace přesáhla 18 procent a ceny jídel v restauracích letí trvale vzhůru.

Zdroj: Edenred