Petr Pavel a Miroslav Kalousek se dostali do ostré slovní přestřelky. „Stává se z vás stará hysterka,“ pustil se prezidentský kandidát do bývalého ministra financí

Přidat na Seznam.cz

Málokdy se stává, že se prezidentský kandidát osobně zapojí do ostrého argumentačního duelu. Generál Petr Pavel však pocítil, že tentokrát musí zasáhnout on sám. Svou čest hájil na svém Twitteru, hádal se totiž s Miroslavem Kalouskem, který ho osočil z toho, že pomlouvá své předchůdce na pozici náčelníka generálního štábu. A došlo i k nadávkám.

Vše začalo nenápadným a tuctovým předvolebním příspěvkem. Bývalý generál se snažil ukázat, jak mu to šlo na pozici náčelníka generálního štábu. „Funkci náčelníka generálního štábu jsem vykonával poněkud nezávisleji, než bylo u mých předchůdců zvykem,“ začal a pokračoval, že služba zemi a vědomí odpovědnosti za českou armádu pro něj byly vždy důležitější, než dobré vztahy s nadřízenými či politiky. Jestli je to pravda, tak to je chvályhodná kvalita, upřednostnit dobro svého úřadu a svých podřízených před vlastním kariérním postupem.

Údajně docházelo i k ostrým sporům mezi Pavlem a tehdy prominentními politickými osobnostmi, jako byli Andrej Babiš, Martin Stropnický nebo Alexandr Vondra. Petr Pavel údajně chce i nadále hájit zájmy České republiky a zamýšlí, že to bude dělat sebevědomě a nezávisle, ale také uvážlivě a klidně.

Zápas v bahně

Část příspěvku však rozzuřila bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Prezidentského kandidáta osočil z toho, že pomlouvá své předchůdce, aby ze sebe udělal hrdinu. Sám Kalousek prý jako tehdejší člen vlády hlasoval pro Pavla při vybírání nového náčelníka generálního štábu. „Na rozdíl od Pezla či Šedivého jste tam nepředvedl nic. Tak je alespoň nepomlouvejte,“ napsal Kalousek.

To Petra Pavla dopálilo a tak se prezidentský kandidát odhodlal k ostré reakci. Rozhořčilo ho, že bývalý ministr financí vidí ve slovním spojení „poněkud nezávisleji“ pomluvu. Napsal, že je Kalousek velice zaujatý, pokud si jeho slova vyložil jako pomluvu. „Ke všem svým předchůdcům chovám respekt vojáka k vojákovi. Tomu Vy nemůžete rozumět,“ uzemnil Miroslava Kalouska a opět ho urazil.

Něco tak šlechetného a čestného, jako je respekt vojáka k vojákovi – to by přece špinavý, ulhaný politik jako Kalousek nemohl pochopit, vyznívá z Pavlova příspěvku.

Z přestřelky se stává bitva

Souboj dvou prominentních osobností české politické scény upoutal pozornost mnoha lidí. Jeden z diskutérů napsal, že má pana Kalouska rád, ale že ho Kalouskův přístup k volbám mrzí. Útok na Pavla považuje za něco neférového a záměrně upraveného tak, aby to vykreslilo Petra Pavla v nelichotivém světle.

„Není čeho litovat. Jsem zvyklý, být jedním z mluvčích té chytřejší menšiny,“ oponoval Kalousek s vysmátým smajlíkem a ukázal tak, že nehodlá couvnout ani o milimetr.

V sekci komentářů se mezitím zvedla přílivová vlna, která Petra Pavla smetla. Diskutéři se buď stavěli za Miroslava Kalouska, nebo prezidentského kandidáta obviňovali z komunistické špionáže, popřípadě ho rovnou uráželi. „Jste prolhaný bolševický sráč!“ rozohnil se jeden z diskutérů.

Přesto se našlo pár lidí, kteří se generála zastali. Například diskutérka, která napsala: „Pane Kalousku, nemáte nějaký osobní problém s Petrem Pavlem? Vaše vyjádření jsou často nepochopitelná. I když uznávám, že jste mluvčím té chytřejší menšiny.“

Petr Pavel – racionální mudrc

Generál Petr Pavel staví svou kampaň hlavně kolem toho, jak je uvážlivý, střízlivě smýšlející a inteligentní muž. Má být prezidentem, který sdružuje experty a spojuje české i zahraniční politiky. Velký důraz klade na svou armádní minulost, která mu – dle jeho kampaně – dala dobrou průpravu k tomu, aby zastával funkci prezidenta České republiky.

A právě proto ho útok Miroslava Kalouska tak citelně zasáhl. Jen myšlenka, že by kvůli osobnímu zisku pomlouval jiné vojáky, ke kterým chová respekt, ho dohnala k ostré reakci. Bez přehánění lze říct, že Petr Pavel hájil svou osobní i profesionální čest.

Jak to ale je s tou chladnou hlavou a rozumným uvažováním, když se prezidentský kandidát pár dní před volbami nechá takto vyprovokovat a snižuje se k výrazům jako stará hysterka?

Zdroje: Petr Pavel, Miroslav Kalousek, redakce