Skladujete rostlinný olej správně? Většina Čechů to dělá špatně a riskuje své zdraví

Přidat na Seznam.cz

Stejně jako všechny ostatní potraviny, i rostlinný olej je nutné správně skladovat. Pokud zvolíte chybný postup, můžete výrazně zkrátit dobu jeho trvanlivosti. Olej se kvůli tomu může zkazit i mnohem dříve, než je minimální datum trvanlivosti uvedené na obalu.

Správné uskladnění oleje má zásadní vliv na udržení jeho vzhledu, chuti a obsahu důležitých živin. Nezáleží přitom na tom, zda se jedná o slunečnicový, řepkový, avokádový, kokosový nebo třeba olivový. Pravidla jsou ve všech případech prakticky stejná. Přesto však většina Čechů dělá několik zásadních chyb, kvůli kterým kvalita této suroviny trpí.

Olej patří do tmy

Na kvalitu oleje má zásadní vliv světlo, kterému je nutné se co nejvíce vyhnout. Oleje jsou totiž na světlo velmi citlivé. Škodí jim a může zvyšovat riziko procesu žluknutí. Proto je umístěte spíše na temné místo a nevystavujte je například na kuchyňské lince.

Zatímco některé oleje se prodávají v láhvi vyrobené z tmavého skla, jiné jsou k dostání v průhledném plastovém obalu. V takovém případě olej přelejte do vhodnější nádoby, ve které bude před působením světla lépe chráněn. Případně si můžete pomoci alespoň alobalem, kterým plastovou nádobu obalíte.

Olej v tmavé nádobě
Olej skladujte v tmavé nádobě. Foto: Shutterstock

Lednici a přímým zdrojům tepla se obloukem vyhněte

Aby rostlinné oleje dosáhly dlouhé životnosti, je samozřejmě neméně důležitá teplota, při níž je skladujete. Mnoho lidí se rozhodne mít tuto surovinu co nejvíce po ruce při vaření a umístí ji do blízkosti sporáku. Z dlouhodobého hlediska je však na tomto místě olej vystaven poměrně vysokým teplotám, které ho oxidací znehodnocují. Olej postupem času přichází nejen o svou barvu, ale i chuť.

Druhým extrémem je pak uložení oleje do chladničky. Ani tento krok však odborníci nedoporučují. Tato ingredience totiž v chladu přirozeně mění svou konzistenci, houstne a objevuje se v ní kal. Zároveň zde budete opět bojovat s již zmíněným světlem. Ideálně proto olej skladujte na místě, kde se teplota konstantně pohybuje kolem 20 °C. Typicky se bude jednat o vaši spíž nebo zásuvku v kuchyňské lince. Výjimkou je lněný olej a olej z ostropestřce mariánského, které do lednice umístit můžete.

Chraňte olej před vzduchem

Abyste prodloužili životnost rostlinného oleje, nádobu s ním vždy těsně uzavřete a chraňte jej před vzduchem. Zkontrolujte také, zda víko správně těsní. V opačném případě by mohl vzduch urychlit proces žluknutí a do oleje by se také mohly dostat drobné nečistoty a prach.

Ingredience v polici
Olej uložte na místo chráněné před světlem. Foto: Shutterstock

I při správném skladování jej spotřebujte včas

I když dodržíte všechna základní pravidla, olej spotřebujte včas. Obvykle ve skvělé kvalitě vydrží zhruba 3 měsíce od jeho otevření. Po tuto dobu obsahuje nejvíce živin a má skvělou chuť. Čím déle jej budete skladovat, tím více se to na jeho kvalitě může podepsat. Dělat si v domácnosti obrovské zásoby na několik let dopředu se proto zpravidla nevyplatí.

Jak poznat prošlý nebo zkažený olej

Nejjednodušším způsobem pro rozpoznání prošlého nebo zkaženého oleje je samozřejmě zkontrolovat datum spotřeby uvedené na obalu. I když ale toto datum ještě nenastalo, může být vlivem špatného skladování narušena kvalita oleje. V souvislosti s tím se objevuje několik varovných signálů.

  • Čerstvý olej má jasnou průhlednou barvu. Pokud olej najednou ztmavne, je zakalený nebo nahnědlý, jedná se o známku oxidace.
  • Olej přirozeně jemně a neutrálně voní. Konkrétní vůně se pak může lišit v závislosti na konkrétním typu. Pokud ale začne zapáchat a připomínat žluklý či chemický zápach, zbavte se jej.
  • Důležitým ukazatelem čerstvosti oleje je samozřejmě i jeho chuť. Prošlý olej často poznáte podle toho, že je nahořklý či nakyslý.

Zdroje: akcniceny.czkupi.cz, ireceptar.cz