Pozor: Tyto potraviny nikdy neskladujte v plastových obalech. Vědci varují před nebezpečím
Mnoho z nás nad uskladněním potravin v domácnosti nijak zvlášť nepřemýšlí. Jednou použijeme plastový sáček či nádobu, jindy dáme přednost skleněné lahvi nebo třeba kartonové krabici. Odborníci však nyní poukazují na to, že plastové nádoby nemusí být vždy ideálním řešením.
Plastové výrobky se staly neodmyslitelnou součástí našeho života. Vynikají nejen po stránce praktičnosti, ale i lehkosti a cenové dostupnosti. Na druhou stranu ale mohou plasty v potravinářství představovat riziko. Látky v nich obsažené se totiž mohou dostat do potravin a následně ohrožovat lidské zdraví.
1. Oleje a tučná jídla
Chemikálie z plastových nádob mohou absorbovat mastná a tučná jídla. Jednat se může nejen o samotné oleje, ale i máslo nebo třeba tučné sýry. Riziko se pak může zvyšovat v případě, že je do plastových nádob uložíte na delší dobu. V případě olejů proto raději použijte tmavé sklo. Sýry lze skvěle skladovat třeba ve voskovém papíru.
2. Kyselé potraviny
Další riziko mohou skrývat kyselé potraviny, jako jsou například rajčata, citrusové plody, dresinky na bázi octa nebo nakládaná zelenina. Tyto suroviny totiž mohou reagovat s chemickými látkami v některých plastových nádobách.
I když se PET nádoby běžně používají pro skladování nápojů, jako je soda a džusy, nemusí být ideální právě pro skladování vysoce kyselých potravin po dlouhou dobu. Pokud tedy například nespotřebujete všechna rajčata či nakládanou zeleninu, umístěte přebytky raději do skleněné nebo nerezové nádoby.

3. Horké pokrmy
Zpozorněte také v případě, že jste zvyklí do plastové nádoby umístit horké jídlo. Riziko se přitom týká především nádob z PVC (polyvinylchloridu). Teplo může nejen způsobit deformaci či roztavení plastu, ale také zvýšit riziko toho, že se do jídla dostanou škodlivé látky.
Proto lze doporučit nechat jídlo nejprve vychladnout, a až poté jej případně přesunout do plastové nádoby. Vyhněte se také přímému ohřívání jídel v plastových krabičkách v mikrovlnné troubě. Raději daný pokrm nejprve naservírujte na talíř, případně pro ohřev používejte třeba nádobu ze skla.
4. Jídla obsahující alkohol
Jídla připravená s alkoholem (vínem nebo lihovinami) by rovněž neměla být skladována v plastových nádobách. Přestože jsou PET nádoby hojně využívány pro uskladnění nápojů, alkohol v tomto případě může figurovat jako rozpouštědlo, které postupem času plasty rozkládá.
5. Potraviny s intenzivní vůní
Plasty mají tendenci držet aroma potravin, které jste v nich skladovali předtím. Pokud tedy do nádoby umístíte česnek, poté ji umyjete vodou a saponátem a uložíte do ní zákusky, může typickým česnekovým odérem načichnout. V tomto případě raději využijte skleněné nádoby, které pachy nepřejímají.

6. Některé druhy ovoce
Do plastových nádob nepatří ani některé druhy ovoce, jako zejména bobuloviny či avokádo. Někteří odborníci se shodují v tom, že se tyto potraviny poté rychleji kazí.
A co naopak v plastových nádobách uskladnit můžete?
I když je výše uvedený seznam potravin poměrně rozsáhlý, není třeba zoufat. Stále totiž existují potraviny, které lze v plastových nádobách bezpečně skladovat. Jedná se například o suché těstoviny, rýži, ořechy, cereálie, mouku, cukr, suché luštěniny, krekry, sušenky, sladkosti nebo granolu.
Pokud je plastová nádoba poškrábaná, zbavte se jí
Plastové nádoby mají tendenci se poměrně rychle opotřebovat. O to více, když projdou několika mycími cykly nebo nádoby poškrábete. V takovém případě se narušuje ochranná horní vrstva zajišťující zdravotní nezávadnost. Pokud jakékoli poškození zaznamenáte, nádoby se co nejdříve zbavte.
Zdroje: southernliving.com, jimejinak.cz