Levné ořechy, které zlepší paměť a ochrání srdce. Stačí pár kousků denně
Ořechy patří mezi nejzdravější potraviny na světě a jejich pravidelná konzumace přináší našemu tělu mnoho zdravotních benefitů. Jsou bohaté na zdravé tuky, vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají nejen mozku, ale i srdci.
Oříšky jsou nedílnou součástí zdravého životního stylu. Pokud na ně nejste alergičtí nebo vás netrápí jiná zdravotní omezení, určitě zvažte jejich zařazení do svého jídelníčku. Zvlášť účinné a zároveň cenově dostupné jsou například kešu, vlašské ořechy, mandle nebo lískové oříšky. Právě ony se podílí na správné činnosti našeho mozku a srdce.
Ořechy jako palivo pro mozek
Mozek je jedním z nejnáročnějších orgánů na „provoz“. Ke svému správnému fungování potřebuje dostatečný přísun zdravých tuků, antioxidantů a minerálů. Není určitě překvapením, že tenhle zdravý koktejl v sobě skrývají právě oříšky – konkrétně kešu, lískové a vlašské ořechy.
- Kešu ořechy
V kešu oříšcích najdete štědrý zdroj bílkovin a zdravých tuků, mezi které patří zejména mononenasycené mastné kyseliny. Ty pozitivně ovlivňují náš mozek a podporují kognitivní funkce a regulaci nálad. Kromě toho jsou kešu oříšky bohatou zásobárnou vitamínu K chránící naše kosti před zlomeninami a osteoporózou.
- Vlašské ořechy
Ne náhodou vlašské oříšky připomínají svým tvarem právě lidský mozek. Na jeho fungování mají totiž pozitivní vliv. Obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které podporují komunikaci mezi nervovými buňkami, zlepšují koncentraci a mohou pomoci zpomalit kognitivní úpadek související s věkem. Jejich pravidelná konzumace zlepšuje paměť a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění, jakou je například Alzheimerova choroba.

- Lískové ořechy
I když patří mezi hodně kalorické ořechy, není třeba se jejich konzumace obávat. Dodají vám spoustu energie a navíc pozitivně působí na paměť a soustředění, protože obsahují lecitin. Ten podporuje a ochraňuje mozkové buňky, proto se mu také někdy přezdívá „potrava pro mozek“. Neméně zajímavou a důležitou součástí lískových oříšků je jejich slupka. Ta obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky před oxidativním stresem.
Ochrana srdce díky zdravým tukům
Zdraví srdce úzce souvisí s tím, co jíme. A když budeme jíst i ořechy, bude to jedině dobře. Ořechy obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Pravidelná konzumace vlašských oříšků nebo mandlí tak může výrazně snížit riziko srdečních chorob.
- Vlašské ořechy
Obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která přispívá ke snížení krevního tlaku a zlepšení pružnosti cév. To pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt nebo mrtvice.
- Mandle
Mandle jsou pro naše srdce doslova pokladem. Obsahují zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, které spolu blahodárně působí právě na srdeční sval. Kromě toho jsou mandle skutečně štědrou zásobárnou vitamínu E, což je silný antioxidant chránící buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Mandle však vynikají v ještě jedné věci – ze všech oříšků v sobě mají nejvíce vlákniny. Pokud si je tedy nachystáte na svačinu, dokáží navodit pocit sytosti.

Jak konzumovat ořechy
Přestože se ořechy pyšní mnoha zdravotními benefity, je důležité to s jejich konzumací nepřehánět. Obsahují totiž poměrně vysoké množství kalorií, a proto by denní porce měla činit přibližně 30 g, což odpovídá hrsti ořechů. Nejlepší je konzumovat ořechy v jejich přirozené podobě, tedy nesolené a nepražené, aby si zachovaly maximální množství prospěšných látek. Můžete je přidávat do jogurtu, ovesné kaše, salátu nebo si je dát jen tak – jako zdravou a rychlou svačinu během dne. Záleží na vás, jedno je ale jisté už teď, vaše tělo vám za to poděkuje!
Zdroje: nutworld.cz, grizly.cz, benu.cz