Lékaři doporučují: Česká superpotravina, která snižuje cholesterol a stojí jen pár korun

Přidat na Seznam.cz

Tato rostlina si označení „superpotravina“ skutečně zaslouží. Obsahuje totiž přibližně 400 zdraví prospěšných látek, působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a dokonce i riziko vzniku rakoviny. Navíc roste přímo na našich zahradách a polích, je snadno dostupná a cenově přívětivá. Jednoduše řečeno, je to potravina, která by neměla chybět v žádné domácnosti.

Patří mezi potraviny, které lidé už od starověku využívali nejen k dochucení jídel, ale také jako osvědčeného pomocníka pro zdraví. Dnes jeho jedinečné vlastnosti potvrzuje i moderní věda, která jej zařazuje mezi skutečné přírodní poklady.

Dokonalé propojení chuti se zdravotními benefity

Česnek je známý svou silnou vůní a intenzivní pálivou chutí, která se při vaření změní na jemnější a sladší. V české kuchyni je nepostradatelný, protože se skvěle doplňuje s našimi tradičními recepty –  používá se do polévek, omáček, masových jídel a mnoha dalších pokrmů. Kromě své vynikající chuti česnek podporuje imunitní systém, má antibakteriální účinky, zlepšuje trávení, snižuje hladinu špatného cholesterolu a také riziko vzniku rakoviny. Spojuje tak v sobě nejen výborné kulinářské vlastnosti, ale i zdravotní benefity. 

Žena sbírá česnek na zahradě
Česnek posílí imunitu, sníží cholesterol a zničí bakterie. Foto: Shutterstock

Co obsahuje a proč by měl být naší denní součástí?

Superpotravinou je česnek označován díky obsahu hned několika klíčových látek, které přispívají k jeho léčivým účinkům. Mezi nejdůležitější složky patří allicin, který má silné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Zajímavostí je, že allicin je vlastně obranným mechanismem rostliny. Tato sirná sloučenina pomáhá česneku chránit se před škůdci a nemocemi. Když česnek nasekáte nebo rozdrtíte, allicin se začne uvolňovat a to je důvod, proč česnek začne vydávat svou silnou a typickou vůni.

Česnek dále obsahuje vitamín C, který podporuje imunitní systém a chrání buňky před poškozením, a vitamíny B1, B3 a B5, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému a metabolismu. Také obsahuje sulfidy – sloučeniny, které mají protizánětlivé a detoxikační vlastnosti. Mangan v něm obsažený podporuje zdraví kostí, vápník a železo jsou důležité pro zdraví kostí a tvorbu červených krvinek. Draslík pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a správnou funkci nervového systému. Navíc česnek obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály a zpomalují stárnutí buněk.

Žena vaří s česnekem
Obsahuje allicin, který působí proti bakteriím, virům i plísním. Foto: Shutterstock

Zařadit česnek do stravy je jednoduché

Česnek lze připravit na nespočet způsobů. Pokud chcete opravdu využít všechny jeho zdravotní výhody, je nejlepší jíst ho syrový nebo jen lehce upravený, aby si zachoval všechny prospěšné látky. Můžete ho přidat například do pomazánek, polévek nebo si vychutnat kousek opečeného česneku na chlebu s trochou olivového oleje.

Výborným tipem je tzv. fermentovaný černý česnek. Jeho jemná, sladká chuť a neuvěřitelné množství antioxidantů z něj dělají dokonalý doplněk každého pokrmu. Pro domácí přípravu fermentovaného česneku stačí celé stroužky česneku ponořit do solného roztoku (1 lžíce soli na 1 šálek vody) a umístit je do sklenice. Česnek se nechává fermentovat při pokojové teplotě po dobu 3 až 4 týdnů. Chuť černého česneku je jemná a sladká, připomíná sušené ovoce s nádechem karamelu, čokolády, balsamikového octa a vanilky.

Ve srovnání s běžným česnekem má dvojnásobnou antioxidační sílu, což pomáhá zpomalovat stárnutí a zmírňuje příznaky chronických onemocnění. Další nespornou výhodou je, že na rozdíl od běžného česneku nezanechává po konzumaci výrazný zápach.

Ať už si vyberete česnek syrový, vařený nebo fermentovaný, je to vždy skvělá volba. Jedná se o levnou a přitom velmi prospěšnou superpotravinu, která vám přinese spoustu zdravotních výhod a zároveň nezatíží váš rozpočet.

Zdroje: ireceptar.cz, symbiom.cz, drmax.cz, novinky.cz