Každodenní chyba při vaření vás může stát zdraví! Toto dělá 90 % lidí špatně
Každý z nás má v kuchyni své vlastní postupy, nad kterými už ani nepřemýšlíme. Při vaření se řídíme zavedenými pravidly a mnohdy nás ani nenapadne, že by na nich mohlo být něco špatně. Některé z nich vidíme u svých rodičů, přátel nebo i v televizi. Existuje však jedna zásadní a poměrně rozšířená chyba, která může v konečném důsledku způsobit zdravotní potíže.
Na vině je v tomto případě nedostatečná hygiena v kuchyni, respektive využívání postupů, které mohou narušit hygienické prostředí. Zvýšené riziko kontaminace bakteriemi pak může znamenat nepříjemné zdravotní potíže, které mohou potrápit nejen vás, ale i ostatní členy vaší domácnosti. Spousta z nás si ale tento obrovský problém neuvědomuje.
Omýváte syrové maso? Děláte chybu
Omývání syrového masa před jeho tepelnou úpravou je častým zvykem v českých kuchyních. Ostatně, k tomuto kroku nás nabádají i nejrůznější recepty, v nichž se přímo doporučuje omýt syrové maso. Ve skutečnosti si ale tímto způsobem můžete zadělat na obrovský problém.
Pokud maso opláchnete pod proudem vody a až poté jej budete vařit, smažit nebo třeba péct, zvyšujete tím podle odborníků riziko kontaminace minimálně v části kuchyně. Na povrchu masa se přirozeně nacházejí bakterie, které právě umytím chceme odstranit. Ve skutečnosti ale můžete způsobit kontaminaci dřezu a dalších prostor, což může vést k následné kontaminaci surovin používaných při přípravě receptu.

Zaútočit může nebezpečná salmonela i E. coli
Na povrchu masa se mohou ukrývat i poměrně nebezpečné bakterie v podobě salmonely nebo E. coli. Tyto bakterie se však z masa dostanou do dřezu, na pracovní plochu a mohou ulpívat také na vašich rukách. Jak ale odborníci uvádějí: „Mytí syrového drůbežího, hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího masa před vařením se nedoporučuje. Někteří spotřebitelé se domnívají, že mytím se odstraní bakterie a maso je pak bezpečnější, avšak všechny bakterie přítomné na povrchu masa se zlikvidují při kuchyňské úpravě při teplotě nad 71°C.“
Z uvedeného vyplývá, že maso by z balení mělo putovat přímo na pánev, do hrnce nebo na pekáč. Dostatečnou tepelnou úpravou se bakterie účinně odstraní a vy zároveň riziko kontaminace minimalizujete. Právě voda je totiž velmi dobrým nosičem bakterií, které se následně mohou při pokojové teplotě velmi rychle rozmnožovat.
Stejně tak obal, ve kterém se maso prodává, je vhodné okamžitě zlikvidovat. Nepoužívejte jej k dalšímu vaření či skladování potravin. Dejte si pozor i na šťávu, která může z masa vytékat. Ta by nikdy neměla přijít do styku s dalšími surovinami.

Důkladné mytí rukou by mělo být při vaření samozřejmostí
Stejně jako je správné mytí a sušení rukou důležitou povinností pro pracovníky v gastronomii, neměli byste na tento krok zapomínat ani vy během vaření. Jedná se totiž o velmi důležité preventivní opatření proti přenášení řady nemocí, jako je například úplavice, hepatitida typu A a další.
Ruce si důkladně umyjte nejen, než se pustíte do samotného vaření, ale také mezi jednotlivými pracovními úkony. Nezapomínejte často měnit jednotlivé čisticí pomůcky, jako jsou utěrky, houbičky a podobně.
V kuchyni také vždy oddělujte „čistou“ a „špinavou“ práci. Některé pracovní úkony jsou přirozeně spojeny se špínou (například loupání brambor od hlíny). Dejte si proto pozor na to, aby během toho nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin. Nádobí, které přišlo do styku se surovinami živočišného původu (například masem) bezprostředně po použití umyjte horkou vodou a vhodným mycím prostředkem.
Zdroje: nzip.cz, vitalia.cz, idnes.cz, bezpecnostpotravin.cz