Jak poznat čerstvá vejce bez rozbití? Jednoduchý trik, který funguje vždy

Přidat na Seznam.cz

Vejce jsou nedílnou součástí naší kuchyně. Používáme je na přípravu snídaní, dezertů, omáček i hlavních chodů. Nicméně občas je třeba se ujistit, zda jsou vajíčka, která hodláte použít, čerstvá. A je to překvapivě jednodušší, než si myslíte. 

Pro zjištění čerstvosti vajec naštěstí existuje jednoduchý trik, který můžete použít, aniž by bylo nutné vejce zbůhdarma rozbít. Poslouží vám k tomu pouze miska s vodou.

Test čerstvosti vajec: Voda vám napoví

Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob, jak zjistit, zda je vejce čerstvé, je tzv. „vodní test“. Ten využívá přirozeného procesu, při kterém se stáří vajec projevuje změnou jejich hustoty. Co bude třeba udělat? Nejprve si připravte misku nebo hlubokou nádobu a naplňte ji vodou. Následně vejce vložte do vody a sledujte, jak se chová:

  • Vejce leží na dnu vodorovně – to znamená, že je zcela čerstvé a můžete ho bez obav použít.
  • Vejce se naklápí na špičku, ale stále zůstává na dnu – už není nejčerstvější, ale stále je vhodné ke konzumaci. Doporučujeme ho co nejdříve spotřebovat, ideální volbou je v tomto případě jeho použití v tepelně upravených pokrmech.
  • Vejce stojí pod úhlem 45 stupňů nebo se vznáší – tady si už dejte pozor. Vajíčko je staršího data a jeho kvalita je tudíž snížená. Zvažte jeho další použití.
  • Vejce plave na hladině – takové vajíčko je s nejvyšší pravděpodobností zkažené a bohužel bude třeba ho vyhodit.
Žena vařící si vajíčka
Pokud vejce leží vodorovně na dnu, je čerstvé a vy si tak bez obav můžete připravit třeba míchaná vajíčka. Zdroj: Shutterstock

Co stojí za úspěchem tohoto testu

Jak vejce stárne, jeho vnitřní obsah se postupně odpařuje skrz skořápku, uvnitř se pak tvoří vzduchová bublina. Čím větší bublina je, tím větší vztlak má vejce v kapalině. Proto se starší vejce vznášejí a čerstvá vejce zůstávají u dna.

Další způsoby, jak otestovat vejce

Kromě vodního testu můžete vejce prověřit i dalšími způsoby. Třeba takové prosvětlování za pomoci silného světla nebo baterky umí rovněž odhalit uvnitř vejce vzduchovou bublinu, která prozrazuje, že vejce už nebude nejmladší. 

Na pomoc si lze přizvat také zvuk. Když vejcem zatřesete u svého ucha a uslyšíte velký pohyb kapaliny, značí to, že vejce je staršího data. Naprosto spolehlivým testem je pak rozklepnutí vajíčka do sklenice. Pokud je zkažené, ihned to ucítíte. V neposlední řadě lze stáří vajec odhadnout ze struktury žloutku a bílku. Čerstvá vejce mají pevnější žloutek a hustší bílek. Naopak starší vejce mají vodnatější bílek a žloutek, který se snadno rozlije.

Žena u ledničky
Správným místem k uskladnění vajíček je jednoznačně lednička. Zdroj: Shutterstock

Správné skladování vajec

Může významně přispět k prodloužení jejich čerstvosti a zachování jejich původní kvality. Vyzkoušejte tyhle triky a uvidíte sami.

  1. Skladování vajec v ledničce: Optimální teplota je mezi 4 až 7 °C. Nižší teploty zpomalují růst bakterií a udržují vejce déle čerstvá.
  2. Uložení vajec špičkou dolů: Takto se lépe uchovává vzduchová bublina na správném místě a vejce zůstane déle čerstvé.
  3. Vyvarování se častým změnám teploty: Neustálé střídání teplot (např. časté vyndávání z lednice) urychluje proces stárnutí.
  4. Nevystavování vajec silným pachům: Skořápka vajec je porézní a může absorbovat okolní pachy, což ovlivňuje jejich chuť.
  5. Nepoužívání poškozených vajec: Prasklá vejce mohou být snadno kontaminována bakteriemi, jako je například salmonela.

Pokud chcete mít vejce vždy čerstvá, inspirujte se našimi tipy pro správné skladování vajec a při pochybnostech vyzkoušejte jednoduchý vodní test. Budete tak mít jistotu, že vejce, které se právě chystáte sníst, je v pořádku. 

Zdroje: eggsafety.org, sklizeno.cz, apetitonline.cz