Jak na správné skladování vajec? Tuto chybu dělá většina Čechů

Přidat na Seznam.cz

Možná už jste si někdy všimli, že jsou v obchodě vejce často skladována mimo chladicí boxy. Vzhledem k tomu se může nabízet otázka, zda je to takto opravdu správně, nebo zda vejce patří do lednice. Ostatně, při skladování této suroviny dělá většina z nás několik zásadních chyb, kterým je na místě se vyhnout.

Aby vejce vydržely co nejdéle čerstvé, je nutné důsledně dodržovat pravidla pro jejich skladování. Díky tomu se jen tak nezkazí a vy si budete moci užívat jejich chuť v oblíbených receptech. Pokud je ve vaší domácnosti uložíte špatně, riskujete narušení skořápky, což může přispívat tomu, že se začnou rychleji kazit.

Patří vejce do lednice? Ano i ne

I když většina z nás umisťuje vejce do lednice, není to bezpodmínečně nutné. Mnohem podstatnější než nízká teplota je, aby byla stabilní a aby na dané místo nesvítilo slunce. Ideální teplota pro skladování vajec se pohybuje v rozmezí od 5 do 18 °C. Pokud už se rozhodnete vejce skladovat v chladničce, vyhněte se jejím dveřím. Právě zde totiž teplota nejvíce kolísá. Mnohem lepší je proto tuto surovinu umístit spíše do klasické police dozadu, případně do zóny určené pro ovoce a zeleninu.

Teplotní výkyvy s sebou mohou přinášet jedno důležité riziko spočívající v narušení tenké blány, která vejce obaluje přímo pod skořápkou. Pokud se blána poškodí, může to mít za následek rychlejší kažení potraviny.

Vejce v chladničce
V přihrádce ve dveřích mohou vejce trpět teplotními výkyvy. Foto: Shutterstock

Špičkou dolů, i když to vypadá nepřirozeně

Další chybu, kterou většina Čechů neustále opakuje, je nesprávné postavení vajec v přihrádce či krabičce. Mohlo by se zdát, že by vejce správně měla stát na jejich oblejším konci. Vypadá to přirozeně a vejce jsou nejčastěji vyobrazena právě takto. Ve skutečnosti je to ale špatně.

Správně byste tuto potravinu měli skládat tak, aby špička směřovala dolů. Díky tomu se žloutek uvnitř udrží v ideální poloze uprostřed. Nezačne vlivem bílku klesat dolů a vejce nebude mít tendenci se tak rychle kazit.

Kartonové balení má svůj smysl

Ačkoliv spousta lidí vejce z původního balení přeskládává do speciální přihrádky, ve skutečnosti tím mohou této potravině uškodit. Kartonové balení totiž má svůj smysl. Pro vejce je velmi důležité sucho. Pokud se namočí nebo se třeba v lednici orosí, mohou se na jejich skořápce začít tvořit mikroplísně. Kartonová krabička však tuto vlhkost dokáže pohltit a vajíčka ochránit. Při využívání původního obalu si můžete také snadno zkontrolovat datum jejich snášky.

Vejce v kartonovém obalu
Kartonový obal pohlcuje případnou vlhkost. Foto: Shutterstock

Jak skladovat již rozbitá vejce

Čas od času jsou do nějakého receptu potřeba pouze žloutky, nebo naopak pouze bílky. To, co zbyde, samozřejmě málokdo chce vyhazovat. Ale jak syrové rozbité vajíčko správně uskladnit? V tomto případě je určitě třeba umístit zbytky do lednice, kde mohou vydržet dva až tři dny. Pokud budete mít větší množství syrového žloutku nebo bílku, můžete jej dokonce i zamrazit. Stačí žloutky a bílky odděleně nalít do sáčku nebo nádoby a zamrazit až na tři měsíce.

Jak dlouho vydrží vejce uvařená na tvrdo

Nejen v období Velikonoc jsou domácnosti plné vařených vajec, které donesou koledníci. Měli byste je však co nejrychleji zkonzumovat. Ač to může znít překvapivě, vařená vejce mají ve skutečnosti kratší dobu trvanlivosti než ta čerstvá.

Vařeným vajíčkům nejvíce svědčí pobyt v chladničce při teplotě 5-8 °C. Zde mohou vydržet 7 až 14 dní. Pokud je však vystavíte pokojové teplotě (například vystavené v ošatce), trvanlivost rapidně klesá. V takovém případě je spotřebujte nejpozději do dvou dnů, jinak už můžete riskovat své zdraví. Uvedené informace ale platí pouze u vajec ve skořápce. Pokud je oloupete, s konzumací rozhodně neotálejte.

Zdroje: eggs.ca, toprecepty.cz, ireceptar.cz