Co vám o této rybě neprozradili: Je plná rtuti a Češi ji jedí ve velkém

Přidat na Seznam.cz

Česko je národem ryb. Ať už sladkovodní nebo ty mořské, objevují se pravidelně na stole snad každé rodiny. Ne všechny ryby jsou ovšem zdravé. Proč? Negativní roli při konzumaci může sehrát obsah rtuti.. 

Na Vánoce by se měl na štědrovečerním stole objevit kapr. Nadšení rybáři v rybnících loví i sumce, štiky nebo amura a líny. Kladný vztah mají lidé k rybám i přesto, že především starší lidé mají v živé paměti chuť rybího tuku. Ten byl v minulosti považován za skvělý doplněk stravy. Bohužel však s velmi nepříjemnou chutí. V dnešní době lze pořídit upravený tuk či tabletky bez nepříjemného zápachu. V minulosti nic takového neexistovalo. A tak děti i dospělí museli, chtěli-li podpořit zdraví svého organismu, přetrpět nepříjemnou chuť i zápach rybího oleje. 

Otec se synem rybaří.
Rybaření je v Česku oblíbeným sportem. Zdroj: Shutterstock

Ne vždy musí být rtuť pro tělo škodlivá 

To, že se v některých rybách objevuje rtuť, není žádným tajemstvím. Především však záleží na tom, jaké množství rtuti se v rybě nachází. Rtuť je přirozeně vyskytujícím se kovem. Její množství nejen v ovzduší se zvyšuje i kvůli uvolňování kovů během činností průmyslových závodů. Uniklé páry se přes vzduch dostanou až do řek či rybníků. V přirozeném prostředí rtuť najdeme například v minerálu rumělky. Takzvanou biomagnifikací se hromadí v potravním řetězci. Zejména v rybách nebo dravcích. Přílišná konzumace rtuti pak může vést k závažným zdravotním problémům. 

Zvýšená konzumace ryb může ublížit 

Častá konzumace ryb s vysokým obsahem rtuti má na tělo například tyto negativní účinky:

  1. Narušení činnosti nervového systému – Protože se rtuť z krve člověka dostává jen velmi pomalu, má dostatek času na narušení činností nervového systému. To může způsobovat problémy s jemnou i hrubou motorikou či soustředěností. 
  2. Ohrožení plodu dítěte – Rizikovou skupinou, která by si na konzumaci ryb s rtutí měla dát obrovský pozor, jsou těhotné ženy. U plodu miminka může být kvůli vystavení rtuti ohrožena inteligence, motorika i vývoj řeči. 
  3. Vliv na imunitní systém – Nadměrné užívání rtuti vede k oslabení imunitního systému. To následně způsobuje častá onemocnění či nepříjemnou únavu. 
  4. Onemocnění ledvin – Nachází-li se v těle rtuť, dlouhodobě se ukládá právě v ledvinách. Snadno tak může nastat jejich poškození nebo zánět. 

Konzumace rtuti může mít negativní vliv i na zdravého člověka v plné síle. O to větší komplikace se objevují u lidí, kteří jsou na rtuť daleko více náchylní. Rizikovými skupinami jsou především těhotné a kojící ženy, děti či lidé s chronickým onemocněním. 

Tuňák může obsahovat enormní množství rtuti 

Není to tak, že by rtuť byla obsažena pouze v jednom druhu ryb, které v rybnících a mořích plují. Ve skutečnosti se, ať už více či méně, tento kov nachází téměř v každé rybě. Tou, která je v České republice velmi oblíbená, je tuňák. 

Opečený tuňák na talíři.
V tuňáku může být velké množství rtuti. Zdroj: Shutterstock

V mořích pluje na desítky druhů tuňáků. Větší ryba, z které jsou připravovány například steaky, obsahuje kvůli své velikosti vyšší množství rtuti. Naopak tuňák v konzervě bývá zpracováván z menších ryb. To znamená, že by v něm rtuti mělo být daleko méně. Nemusí to ovšem platit vždy. Chcete-li se vyvarovat zdravotním problémům, je doporučováno týdně konzumovat maximálně 170 gramů tuňáka v konzervě. U čerstvé ryby bychom neměli překračovat hranici 1, maximálně 2 porcí za týden.

Jste-li milovníkem ryb, rozhodně nemusíte přestat s jejich konzumací. Jenom si dejte pozor na velikost a četnost porcí. Abyste zkonzumovali co nejméně rtuti, vsaďte na tuňáky menší velikosti. Takovou rybou je například tuňák malý, tuňák skipjack nebo tuňák Bonito a Light.

Zdroje: BBC, WorldWildLife, Health.Harvard