Chcete lepší zrak? Těchto 5 potravin vám pomůže vidět bez brýlí
Správný a vyvážený jídelníček může být účinným pomocníkem pro udržení zdraví našich očí v optimálním stavu. Existují přitom potraviny, které vašemu zraku zprostředkují potřebné živiny, abyste viděli jako ostříž. Nemusíte se přitom obávat, že by se jednalo o zázračné suroviny, které jen tak neseženete. Mnoho z nich možná máte doma, případně je zakoupíte v běžných supermarketech.
Vyvážená strava by měla sestávat z různých druhů bílkovin, mléčných výrobků, dostatku ovoce a zeleniny. Na druhou stranu bychom se měli vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a jídlům s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků. Pro zdravý zrak jsou důležité vitaminy A, C a E, beta karoten, lutein, zinek, omega-3 mastné kyseliny a také zeaxanthin.
1. Mrkev
O tom, že je mrkev zdravá pro náš zrak, slýcháme již od dětství. Mnozí se ale domnívají, že se jedná o doslova zázračnou surovinu, která dokáže spasit i zrakové potíže. Tak to ovšem není. Mrkev je skvělým zdrojem vitaminu A, který pomáhá zlepšit pleť a také vyživit sítnici oka. Nepřímo tak může pomáhat kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Jak ale upozorňuje MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize: „S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí.“ Neznamená to tedy, že se díky konzumaci mrkve můžete vyhnout nutnosti nosit brýle či kontaktní čočky.

2. Ryby
Ryby jsou známé vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdravý vývoj zraku a sítnice. Zároveň vás mohou chránit před problémy v podobě suchých očí. Ryby by proto měly být nedílnou součástí vašeho jídelníčku.
3. Vejce
Vejce patří mezi významné zdroje vitaminu A, luteinu, zinku a zeaxanthinu. Vysoký obsah vitaminu A přitom pomáhá chránit rohovku. Lutein společně se zeaxanthinem snižují riziko vážných onemocnění, jako je například šedý zákal. Ke zdraví sítnice pak přispívá obsažený zinek. Vejce tedy mohou být vhodnou prevencí pro rozvoj oční choroby v podobě makulární degenerace, která postihuje sítnici a způsobuje ztrátu centrálního vidění. Jedná se přitom o hlavní příčinu slepoty v pozdějším věku.
4. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky, jako například plnotučné mléko, sýry a máslo, jsou bohaté na retinol (tedy aktivní formu vitaminu A). Tento vitamin je přitom účinným pomocníkem pro udržení zdraví očí a zároveň podporuje zlepšení zraku. Mléčné výrobky rovněž patří mezi perfektní zdroje zinku, který pomáhá při nočním vidění a působí jako prevence před vznikem šedého zákalu.

5. Listová zelenina
V neposlední řadě do svého jídelníčku zařaďte listovou zeleninu. Například špenát, kapusta a hlávkový salát se pyšní velkým obsahem antioxidantů a dokážou chránit oči před škodlivými účinky prostředí. Navíc listová zelenina obsahuje také vitamin A, který je nezbytný pro udržení ostrého zraku.
Čím dalším podpořit zdraví vašich očí?
Vyvážená strava je samozřejmě důležitá, ale existují i další tipy na to, čím můžete zdraví svého zraku podpořit. Zkuste se zaměřit třeba na následující tipy:
- Oči nepřetěžujte. Pokud pracujete na počítači, dopřejte si pravidelné přestávky. Při sledování obrazovky se výrazně snižuje frekvence mrkání, čímž dochází k menšímu zvlhčování povrchu oka. Kvůli tomu následně můžete bojovat s takzvaným syndromem suchého oka.
- Dodržujte pravidlo 20-20-20. Každých 20 minut se podívejte alespoň na 20 sekund do dálky nebo minimálně do vzdálenosti větší než 20 stop (zhruba 6 metrů). Naše oči jsou totiž stvořeny k pohledu do dálky a dlouhé sledování předmětů zblízka jim neprospívá.
Chraňte oči před sluncem i modrým světlem. Nadměrné vystavování přímým slunečním paprskům může být spojeno se vznikem šedého zákalu. Proto se chraňte slunečními brýlemi s UV filtrem. Zvážit můžete také pořízení speciálních brýlí proti modrému světlu, které vyzařují televize, monitory i mobilní telefony.
Zdroje: visumed.cz, akademiekvality.cz, aleszejdl.cz, somich.cz, novinky.cz