Vzkaz z Evropského parlamentu, na Babiše tu nikdo nečeká

Přidat na Seznam.cz

Předseda nejsilnější frakce Evropského parlamentu Manfred Weber vzkazuje Babišovi, že na evropské úrovni na něj rozhodně nikdo nečeká. A shodil tím ze stolu bludy, koho všeho Babiš zná, jaké má kontakty, případně, kdo se z význačných politiků nachází v jeho fotoalbu.

Na tiskové konferenci, která se konala ve středu 18.1, se předseda nejsilnější frakce v EP vyjádřil k prezidentským volbám, které právě v Česku probíhají.

„Nikdo, opravdu nikdo tu na evropské úrovni na Babiše nečeká,“ prohlásil Weber a dodal, že „Babiš je člověk, který má problém rozlišovat mezi svými obchodními zájmy a zájmy státu.“ Kriticky se vyjádřil k  propojení bývalého donašeče STB s Viktorem Orbánem. Dále se vyjádřil k Petru Pavlovi, kterého označil jako silného leadera a člověka, jenž má dobré zkušenosti na evropské úrovni. „Jsem rád, že Pavel má dobré šance na zvolení ve druhém kole,“ řekl Weber. Poukázal na to, že je pro Česko důležité, aby mělo nezávislého prezidenta a doufá, že se jím stane právě Pavel.

Na mezinárodní úrovni není Babiš respektovaný

Prohlášení politika na vysoké mezinárodní úrovni je v rozporu s tím, co se Andrej Babiš snaží tvrdit. Tedy, že má velmi dobré politické kontakty a přátelské, pevné vztahy s nejvyššími světovými leadery. Evropa poslala jasný vzkaz, že je pro ni Andrej Babiš nerespektovanou postavou politické scény a jediný s kým si může potřásat pravicí je maďarský prezident Viktor Orbán. Co se týká Emanula Macrona, návštěvu Babiše u francouzského prezidenta Manfred Weber podle jeho slov „nepochopil.“

Jak psali například Novinky, prezidentský kandidát Andrej Babiš vyzval po prvním kole prezidentských voleb svého protivníka generála Petr Pavla, aby zveřejnil fotografie, na kterých je s nějakým prezidentem nebo světovým politikem. Pavel to vzápětí udělal, na jedné fotce je třeba s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem. Rukou si Pavel dále potřásal například s chorvatskou či litevskou prezidentkou, papežem Janem Pavlem II., Václavem Havlem nebo třeba s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem či náčelníkem ruského generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

Zdroj: Redakce, Twitter, tisková konference EP, Novinky