Uražený Babiš, jehož ego neunese nepříjemné otázky, se mstí ve veřejném dopise. „Moravec je vyděrač“

Přidat na Seznam.cz

Sice usiluje o post velitele ozbrojených sil, kterým by Andrej Babiš jako prezident případně byl, ale odvahu aby pohledal. Prezentuje se v jím ovládanými médii, ale jít do debaty mimo vlastní píseček už je zřejmě příliš. Poté, co odmítl účast v Otázkách Václava Moravce na ČT, alespoň veřejně mává dopisem, kde nazývá moderátora „vyděračem“.

Bývalý premiér Andrej Babiš se nerad vystavuje prostředí, kde si nemůže lakovat své ego. Kromě toho, že prchá před „útočníky“ s vajíčky, nesnese moderátory, kteří ho ženou do úzkých. Jak už psala média, Babiš odmítl svoji účast v pořadu Otázku Václava Moravce, který se nakonec odvysílal 27.11. a premiér Petr Fiala zůstal bez oponenta.

Na sociálních sítích se k tomu objevovaly komentáře typu:

„Fiala si alespoň nebude skákat do řeči,“ nebo „Předseda největší opoziční strany dostal strach.“

Nebylo to poprvé. Svoji účast odmítl i v minulých letech, oficiálně se například v roce 2017 omluvil z rodinných důvodů. Moravec tehdy upozornil na to, že Babiš v době, kdy poslal omluvenku kvůli nemoci člena rodiny, navštívil řadu akcí po celé republice.

Babiš útočí na Moravce

Tentokrát to vzal za jiný konec a nechal dát průchod uražené ješitnosti prostřednictvím veřejného prostoru na internetu. Zveřejnil elaborát, kde se vymezuje vůči Moravcovi a nechybí ani sarkastické poznámky vůči ČT.

Babišův příspěvek začíná slovy: „V roce 2020 jsem poslal redakci Otázek Václava Moravce velmi korektní dopis, v němž jsem poděkoval za pozvání do pořadu v neděli 18. 10., oznámil, že ho nepřijímám a že jsem se definitivně rozhodl, že ho už nepřijmu nikdy.“ Autorka tohoto článku si to musela přečíst několikrát, kvůli vadné větné skladbě není hned jasné, kdo komu a co oznámil, ale na to už jsme u Babiše zvyklí. Nyní k obsahu.

Vadí mu „útoky“ moderátora pořadu

Andrej Babiš v dopise uvádí, že nemá obavy ze svých oponentů, ale vadí mu způsob moderování Václava Moravce. „To jsou soustavné útoky Václava Moravce na mou osobu…a podle mého názoru z nich lze vyvodit, že moderátor pořadu není nestranný…pan moderátor už nemluví jen o mě, ale útočí na celou vládu.“

Podle Babiše například jeho kabinet zvládl skvěle celou krizi kolem covidu a nechápe tehdejší útoky moderátora na sociálních sítích. „Svůj osobní názor sděluje ale i na sociálních sítích. Nebudu uvádět vše, co on nebo jeho tým napsali za poslední roky na Facebook nebo Twitter. Vybral jsem jen tweet ze 3. září, ve kterém pan Moravec formuloval svůj osobní názor k celé naší vládě takto: „Jsme pokusnými králíky politického populismu, který rozložil zbytky státní správy a expertního rozhodování!“ píše Babiš.

V závěru svého mementa nazývá sarkasticky kanály ČT jako „skvělé“ a Moravec je pro něj vyděrač.

„Zároveň tímto rozhodnutím předejdu tomu, aby mě pan moderátor mohl vydírat „prázdnou židlí se jménem“ pokaždé, když z jakéhokoliv důvodu nepřijmu jeho pozvání. Myslím si, že je to pro nás oba nedůstojné, a nemáme to zapotřebí ani já či on, ani diváci skvělých kanálů ČT1 a ČT24.“

Zdroj: redakce, Andrej Babiš