Totalitní manýry ANO na komunálním jednání. Takhle rozhodně nevypadá demokratická diskuse

Přidat na Seznam.cz

Arogance moci a způsob jednání typický pro minulý režim se projevil při jednání komunálních politiků za hnutí ANO v Děčíně. Náměstek místního primátora, Jan Skalický opozici vyhrožoval opozici, nenechal je mluvit a přerušil neoprávněně diskusi. Jednání zastupitelstva mělo k demokratickým principům hodně daleko.

Kontroverzní náměstek primátora Jan Skalický (ANO) opět rozvířil vody komunální politiky. Po tvrdé výměně názorů řekl opozici, že její chování při diskuzích bude mít dopad na členství v komisích a výborech města. Opozice jeho slova, za která se ještě během jednání primátor Jiří Anděl (ANO) omluvil, označila za vyhrožování. Skalický navíc porušil jednací řád, když ukončil diskuzi i přesto, že zastupitelé stále chtěli diskutovat. Něco takového je možné provést pouze na základě hlasování zastupitelů, informoval o události Děčínský deník.

Ukončují diskusi, prohlásil autokrat Skalický

Děčínští radní předložili na jednání zastupitelstva materiál týkající se nabytí dvou továrních areálů do majetku města. Opozice vedení města vyčítala, že náš právní řád něco jako nabytí nezná nebo že město neví, co by s koupenými areály dělalo. Následná debata mezi náměstkem pro rozvoj Skalickým a opozicí se značně vyhrotila.

„Pane Brčáku, ukončuji diskuzi, tento materiál byl stažen ze zastupitelstva. Děkuji a jdeme k dalšímu bodu,“ přerušil Skalický diskuzní příspěvek opozičního zastupitele Tomáš Brčáka (ODS), který právě kritizoval kvalitu zpracovaných materiálů. K ukončení diskuze přitom nemá oprávnění, to mohou udělat pouze hlasováním zastupitelé. „Absolutně v klidu a s přehledem říkám, že je-li nabídka diskutovat k jakémukoliv bodu na zastupitelstvu takto brutálně zneužitá k PR opozice, tak se samozřejmě podle toho zařídíme i v rámci členství jednotlivých členů v komisích,“ pokračoval Skalický.

Jeho slova nadzvedla opozici. „Chcete říct, že nám tu vyhrožujete, pane Skalický? To totiž bylo vyhrožování,“ rozčílila se lídryně nejsilnějšího volebního uskupení Volba pro Děčín Anna Lehká. Skalický rezolutně reagoval, že se o žádné vyhrožování nejedná.

Politik ve Děčíně nebydlí, přesto je zastupitelstvu?

V nedávných komunálních volbách zvítězilo v Děčíne drtivou převahou právě uskupení ANO a utvořilo koalici spolu s SPD. Lidé na sociálních sítích přirovnávají Skalického k předsedovi hnutí ANO, Andreji Babišovi, který si také s principy demokratické diskuse hlavu neláme. Také si všímají toho, že Skalický dokonce ani v Děčíně nebydlí, přesto je v zastupitelstvu města. Krajský soud totiž zamítl stížnost na zrušení jeho mandátů. Navrhovatelé stížnosti argumentovali tím, že v Děčíně reálně nežije. Soud se ale s jejich námitkami neztotožnil.

Profil pod jménem Jiří Rous Klement to na Facebooku komentuje: „Pan Skalický si žije ve vlastním světě svých pravidel. Už na začátku volebního období jsem o něm řekl, ze je nebezpečný sobě a koalici. A jak vidíme, děla vše proto, aby jsme ho v krátkém horizontu naložili na loď a po Labi a Vltavě ho vrátili Babišovi do Prahy“.

Pan Skalický má podle záznamu za to, že nabídka diskuse je velkorysost a ne samozřejmost. Přestože zejména v politice je nutný dialog.

Zdroj: Facebook- Informační kancelář Děčín, Děčínský deník.