Petr Pavel řekl, že Andrej Babiš je kandidátem proruského tábora. Pronesená slova měla dohru, Babiš se na Twitteru mstil sestříhaným videem

Přidat na Seznam.cz

Deník.cz uspořádal prezidentskou debatu mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem. Ostrá slovní přestřelka mezi kandidáty pak pokračovala na Twitteru, kde se Andrej Babiš pokusil Pavla zesměšnit krátkým, sestříhaným videem.

„Pokud já jsem provládním kandidátem, tak pan Babiš je hradním kandidátem. Je kandidátem proruského tábora v této zemi,“ řekl v Pavel v debatě. Hned poté bylo video přetočeno údajně o 3 minuty dopředu.

Po nadpisu „O 3 a půl minuty později“ Petr Pavel prohlásil, že „nikdy neřekl, že Andrej Babiš je proruským kandidátem.“ Moderátorka poznamenala, že to řekl a že tato slova pronesl Petr Pavel i dříve v debatě. Andrej Babiš jen kroutil hlavou a smál se. „Spadá do toho světa,“ dodal Petr Pavel. Andrej Babiš tento hrubě sestříhaný, krátký a útočně mířený klip nahrál na svém Twitteru s ironickou větou ,,Pravdomluvný kandidát“ a poblázněným emotikonem.

Odpověděl mu sám generál ve výslužbě Pavel. „Zdá se mi, že se Andrej Babiš a jeho tým v předvolebním shonu přestávají soustředit,“ pustil se do svého soka. „Pane předsedo, možná si ten sestřih pusťte ještě jednou, tentokrát v klidu,“ radil Pavel Babišovi jízlivým, sarkastickým tónem. Jasně tak naznačil, jak to vlastně celé myslel.

Babiše označil za kandidáta proruského tábora, ne za proruského kandidáta. Jemný rozdíl vysvětlil i novinář Andrej Poleščuk ,,Proruský kandidát vyjadřuje proruské postoje. Kandidát proruského tábora nemusí vyjadřovat proruské postoje, ale bude za svého přijímán lidmi s proruskými názory,“ napsal.

Na generálovu stranu se přidal i bývalý člen Evropského parlamentu Pavel Telička. ,,Doporučuji emoce stranou, potrénovat mozek a uši a pak si to poslechnout ještě jednou. Konstatoval, že jste hradním kandidátem a kandidátem proruského tábora. Cítíte ten rozdíl?“ neodpustil si ani Telička jízlivý tón.

Andrej Babiš tak použil podobnou taktiku, k jaké se snížila kandidátka Danuše Nerudová. Ve snaze získat své voliče uměle vyvoleným skandálem záměrně špatně interpretoval sdělení svého soka. Místo aby dosáhl kýženého výsledku, tak akorát ještě více odhalil své vyjadřovací a dorozumívací nedostatky, pro které bývá Babiš často kritizován.

Zdroje: Deník.cz, Andrej Babiš, Andrej Poleščuk, Petr Pavel, Pavel Telička