Komentář: SPD poslalo do prezidentského boje nevolitelného Baštu. Je za tím snad snaha pomoci Babišovi?

Přidat na Seznam.cz

Do prezidenských voleb bylo nakonec vpuštěno devět kandidátů. Podle posledních průzkumů jsou největšími favority Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš. SPD ovšem vyslalo do boje bývalého předního politika ČSSD Jaroslava Baštu. O jeho volbě jako vhodného kandidáta ovšem vyvstávají mnohé otázky.

Nabízí se možnost obavy samotného předsedy SPD Tomio Okamury, že v případné kampani by ho mohl prezidentský kandidát mediálně přerůst a tím ohrozit jeho roli neotřesitelného vůdce strany. Když se totiž blíže podíváme do řad SPD, jistě by se našlo více vhodnějších kandidátů, např. Jaroslav Foldyna. Je tak velmi pravděpodobné, že Bašta byl do prezidentského boje vyslán na přímý stranický příkaz.

Kandidatura Jaroslava Bašty je stranou SPD proklamována jako protipól k jiným kandidátům s „nečistou“ minulostí. Podle vyjádření se jedná o kandidáta, který za sebou nemá komunistickou minulost, jelikož se jedná o bývalého disidenta. Ovšem nikde se nemluví o jeho minulosti v „Hnutí revoluční mládeže“, která volala po zrušení všech byrokratických institucí, včetně samotné instituce státu. Něco podobného známe z Libye pod pojmem samosprávná demokracie.

Hlavní otázkou ovšem zůstává, jestli tato volba nemá nakonec jiný účel, a to pomoci Andreji Babišovi k získání postu hlavy státu. Pro Okamuru by z toho mohly plynout výhody, které mu mohl přislíbit samotný Babiš. Dá se totiž předpokládat, že ve druhém kole by hlasy okamurovců z prvního kola přešly právě do podpory Andreje Babiše.

Co dokáže přímé spojení na hrad, už jsme mohli vidět v případě Miloše Zemana. Vzájemná podpora Babiš-Zeman pomohla v mnohém oběma jmenovaným. Co tedy Andrej Babiš předsedovi SPD do budoucna přislíbil snad raději ani nedomýšlet.

Volební průzkumy totiž naznačují jednu podstatnou věc, a to že Jaroslav Bašta má za úkol neobrat Babiše o hlasy v prvním kole.

Zdroj: E15, iRozhlas, redakce