Jeptišky oblékly flanel a modlí se za Petra Pavla

Přidat na Seznam.cz

Sestry Boromejky z kláštera v Řepích se toho nebojí. Oblékly se do flanelových košil, symbolu volební kampaně Petra Pavla a otevřeně mu vyjadřují podporu. A komentují to s humornou nadsázkou: „Tento trendy doplněk výrazně zlepšuje koncentraci. Jsem zjistila. Chápu, že se Petru Pavlovi líbí. Asi to zavedeme natrvalo.“

Obyčejná flanelová košile se díky generálu Petru Pavlovi takřka přes noc stala tématem vášnivých diskusí. Stejně jako on. Prostý kus oblečení se stal symbolem, který provází jeho prezidentskou kampaň a příspěvky na sociálních sítích. A platí i za nepsaný dress code pro veřejná setkání kandidáta. Toho využily i sestry Boromejky, aby veřejně podpořily Pavla a vymezily se proti dezinformačním kampaním jeho soupeře v prezidentské volbě, Andreje Babiše.

„Podporujeme beze slov (viz flanel), ale i slovem a modlitbou (práce v týlu). Mně osobně si získal už dávno, když říkal věci, které mu tehdy žádné velké preference neskýtaly. A teď… je to prostě pecka. Díky a potlesk!“ píše například sestra Hořáková.

Kromě podpory a komplimentů, že to „holkám sluší“ se někteří zajímají, jak se jeptišky srovnávají s tím, že je Pavel pro eutanazii nebo uzákonění manželských svazků párů stejného pohlaví. „Nevnímáte svou podporu jako zradu učení katolické církve a Ježíše Krista?“ zní otázka na Twitteru. A sestra odpovídá: „Ne. Na vahách mého svědomí mi to jasně převažuje takto. I když je to samozřejmě složitá a komplexní otázka. Generál má mnoho evangelních kvalit, pro které ho se sestrami podporujeme.“

Duchovní sféra za Pavlem a proti Babišovi

Sestry Boromejky kromě služby Bohu také pečují o dlouhodobě nemocné, kterým pomáhají přinášejí jim útěchu. Dále se soustředí na lidi chudé i ty na okraji společnosti.

Podpora Petra Pavla a odvrácení se od Andreje Babiše nepřichází v duchovním světě jen od nich, ale jak informoval iRozhlas, kostel Pražské Jezulátko se v úterý dopoledne kvůli chystané návštěvě prezidentského kandidáta Andreje Babiše uzavřel. Správci nechtěli, aby předseda hnutí ANO Babiš zneužil poutní místo k útočné a strach vyvolávající kampani. V pondělí večer to řekl rektor kostela Pavel Pola. Zároveň se návštěvníkům omluvil za komplikace.

Zdroj: Redakce, Twitter, iRozhlas,