Nález, který změnil naše chápání historie. Lidé vařili už před 780 tisíci lety

Přidat na Seznam.cz

Nová studie ukazuje, že první lidé vařili mnohem dříve, než se dosud předpokládalo. Vývojově jsme se dostali tam, kde jsme, díky vařeným rybám, uvedl server Deutsche Welle.

Doba, kdy se naši předkové naučili vařit jídlo, je jedním z nejdůležitějších okamžiků evoluce našeho druhu. Díky tomu jsme se proměnili v moderní lidi. „Zhruba před 1 až 2 miliony let se u prvních lidí vyvinula vyšší postava a větší mozek. Domníváme se, že tuto změnu způsobila kaloricky bohatá strava a zejména vaření,“ řekl David Braun, profesor antropologie na škole Columbian College of Arts and Sciences ve Washingtonu, D.C.

Nová studie publikovaná v časopise Nature Ecology and Evolution naznačuje, že první lidé začali vařit jídlo přibližně před 780 tisíci lety. Předtím byly nejstarší důkazy o vařeném jídle asi před 170 tisíci lety, kdy Homo sapiens a neandrtálci používali oheň k vaření zeleniny a masa.

Prvenství má člověk vzpřímený

První ohně na vaření vznikly ještě před Homo sapiens. Nová studie ukazuje, že tepelnou úpravu jídla znal už Homo erectus – člověk vzpřímený. „Posunutí tohoto data o více než 600 tisíc let zpět má význam pro rekonstrukci evoluční historie dávných lidí,“ řekl spoluautor studie Jens Najorka pro Deutsche Welle.

Studijní tým nalezl důkazy v archeologickém nalezišti v severním údolí Jordánu v dnešním Izraeli. Lokalita s názvem Gesher Benot Ya’aqov pochází z doby před přibližně 780 tisíci lety.

Předpokládá se, že v oblasti žila společenství Homo erectus. Tato společenství patřila k takzvané acheulské kultuře. Měli pestrou stravu – živili se velkou zvěří, ovocí a zeleninou a sladkovodními rybami. Až dosud však odborníci nevěděli, zda jídlo jedli syrové, nebo tepelně upravené.

Spálené zuby

Díky spáleným rybím zubům vědci odhalili pradávné kuchařské postupy. Analýzou krystalické struktury zubů tým zjistil, že byly vařeny při teplotě 500 stupňů Celsia.

„To naznačuje, že ryby byly vařeny při kontrolované teplotě, nikoliv jen spáleny,“ uvedla spoluautorka studie Irit Zohar z izraelské univerzity v Tel Avivu. „Až dosud nikdo nemohl dokázat, že příslušníci druhu Homo erectus své jídlo vařili. Toto je první důkaz, že erectus měl kognitivní schopnost ovládat oheň a vařit jídlo.“

Proč je důležité vědět, kdy lidé začali vařit?

Vařením se maso a ryby stávají lépe stravitelnými, což umožňuje růst těla a mozku mnohem efektivněji, než konzumace syrové potravy. Díky vaření jsou také potraviny mnohem bezpečnější, protože se při vaření ničí choroboplodné zárodky.

„Lidé se domnívají, že vývoj od Homo erectus k Homo sapiens musel být spojen se změnou stravy a používáním ohně k přípravě jídla,“ řekl vědec. Podle něj existují změny v anatomii čelistí a lebky, které tomu nasvědčují.

Zdroje: Deutsche Welle, Nature Ecology & Evolution