Co byste měli vědět o noblesním víně Pinot noir

Přidat na Seznam.cz

Pinot noir je světově jedno z nejoblíbenějších červených vín. Vyrábí se z hroznů s černou slupkou, kterým se daří v chladnějším podnebí. Je také poměrně těžké ho pěstovat. Při správném provedení je však výsledkem dokonalé elegantní víno.

Pinot noir je černá odrůda vinné révy druhu Vitis vinifera, která pochází z Francie. Je to jedna z nejstarších odrůd vín ve Francii, pěstovaná už před více než stoletím cisterciáckými mnichy v Burgundsku. Dnes sběratelé oceňují Pinot noir pro jeho jemnost a stáří, zejména to z nejznámějších vinic v Burgundsku. Pro svou popularitu, ale i obtížnost pěstování je to jedno z nejdražších vín na světě.

Kde všude se Pinot noir pěstuje?

Původ není zcela znám, ale domovem Pinot noir je Burgundsko. Úspěch tohoto vína se samozřejmě snaží napodobit i jinde po světě. Dnes ho úspěšně produkují i Švýcarsko, Německo, Rakousko, Austrálie, Nový Zéland, USA a Chile. Daří se mu v chladnějším podnebí, protože jeho klasická kyselost a jemnost v teplejším podnebí mizí.

Zajímavost: Pinot noir je francouzský název, který v překladu znamená „černá borovice“. Odkazuje to na šiškovitý tvar hroznů a jejich barvu.

Jak Pinot noir chutná?

Toto plné červené víno téměř vždy řadíme mezi suchá vína. Má příchuť červeného ovoce a je šťavnaté díky své přirozeně vysoké kyselosti. Nejlepší odrůdy mají nádech třešní, malin, vanilky a koření. Obyčejně má obsah alkoholu mezi 12 a 15 %, v chladnějších oblastech je to méně, při pěstování v oblastech jako Kalifornie a Austrálie se dostáváme na těch patnáct procent.

S jakými pokrmy se dá párovat?

Výborným vínem je pro lehčí červená masa (jehněčí, kachní), bílá masa (krůtí, kuřecí). Hodí se ryby s plnější chutí (losos), zemitá zelenina a bylinky jako tymián. Měli byste se vyhnout jídlům, jež jsou hutná a bohatě ochucená, protože taková by přebila lahodnost vína.

Kde Pinot noir pořídit?

Třeba online na OKvino.cz. Mají lepší ceny než většina kamenných vinoték a prostřednictvím chatovacího okénka se můžete zkušeného someliéra zeptat na rady.