Virus ptačí chřipky se poprvé dostal do hovězího masa. Američtí odborníci se snaží uklidňovat před panikou

Přidat na Seznam.cz

Ve Spojených státech bylo maso z nemocné dojnice pozitivně testováno na virus ptačí chřipky. Do obchodů se nedostalo. Přesto se odborníci obávají, že v budoucnu by se podobné případy mohly objevovat stále častěji, píše deník The New York Times.

Pozitivní test, který byl získán v rámci americké studie bezpečnosti hovězího masa, vyvolává obavy, zda se virus nemůže dostat do komerčních dodávek hovězího masa a představovat tak riziko pro lidské zdraví.

Americké ministerstvo zemědělství však tvrdí, že spotřebitelé masa by se obávat neměli. Virus H5N1 byl zatím zjištěn pouze u mléčného skotu. U dobytka chovaného na maso nebyla zaznamenána žádná infekce. Odborníci se však domnívají, že rozšíření viru je větší, než se oficiálně uvádí a mělo by se týkat dokonce 58 stád dojnic v devíti státech USA, píše server Pravda.

„Je zřejmé, že se jedná o velmi rozšířený jev, který bude vyžadovat neustálou ostražitost,“ uvedl Brian Ronstholm, ředitel pro potravinovou politiku ve společnosti Consumer Reports. Podle něj zůstává riziko pro spotřebitele nízké. „Ale pro větší jistotu bude důležité, aby se ujistili, že maso vaří při správné teplotě,“ doplňuje.

Úředníci a odborníci tvrdí, že pečlivá tepelná úprava pravděpodobně zničí jakýkoli virus, který může do masa proniknout. Předběžné laboratorní testy mletého hovězího masa tento názor podporují.

Zdroj: The New York Times a Pravda