Ve věku 93 let zemřel muž, který vynalezl Tiramisu
Dezert byl vynalezen „omylem“ v restauraci v Itálii v 70. letech 20. století ve městě Treviso.
Muž jménem Ado Campeol, v Itálii přezdívaný „otec tiramisu“, slavného dezertu z kakaa, kávy a mascarpone, který je známý po celém světě, zemřel v sobotu 30. října, oznámil podle deníku France Info guvernér regionu Veneto Luca Zaia.
Majitel restaurace Le Beccherie v Trevisu nedaleko Benátek začal slavný dezert nabízet svým zákazníkům v 70. letech 20. století.
Jak vzniklo tiramisu?
Stejně jako mnoho jiných dezertů vzniklo tiramisu omylem manželky majitele restaurace. V 70. letech 20. století jeho žena Alba Campeolová a šéfkuchař Roberto Linguanotto připravovali vanilkovou zmrzlinu, když najednou do mísy s vejci a cukrem spadlo mascarpone. Uvědomil si potenciál této směsi a řekl o ní Albě Campeolové.
⚫️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica, che brillerà anche lassù. Aldo, la sua lunghissima attività di ristoratore, e le sue Beccherie, hanno attraversato decenni della trevigianità migliore. pic.twitter.com/fSNoTIAfQC
— Luca Zaia (@zaiapresidente) October 30, 2021
Po tomto příběhu dvojice dezert zdokonalila přidáním piškotových prstů namočených v kávě a posypáním kakaem. Tento pokrm byl do jejich jídelníčku zařazen v roce 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovat.
Luca Zaia, guvernér regionu Veneto, mu na Twitteru vzdal hold a uvedl, že město Treviso ztratilo „hvězdu své gastronomické a vinařské historie“.
Zdroj: France Info