Ve věku 93 let zemřel muž, který vynalezl Tiramisu

Přidat na Seznam.cz

Dezert byl vynalezen „omylem“ v restauraci v Itálii v 70. letech 20. století ve městě Treviso.

Muž jménem Ado Campeol, v Itálii přezdívaný „otec tiramisu“, slavného dezertu z kakaa, kávy a mascarpone, který je známý po celém světě, zemřel v sobotu 30. října, oznámil podle deníku France Info guvernér regionu Veneto Luca Zaia.

Majitel restaurace Le Beccherie v Trevisu nedaleko Benátek začal slavný dezert nabízet svým zákazníkům v 70. letech 20. století.

Jak vzniklo tiramisu?
Stejně jako mnoho jiných dezertů vzniklo tiramisu omylem manželky majitele restaurace. V 70. letech 20. století jeho žena Alba Campeolová a šéfkuchař Roberto Linguanotto připravovali vanilkovou zmrzlinu, když najednou do mísy s vejci a cukrem spadlo mascarpone. Uvědomil si potenciál této směsi a řekl o ní Albě Campeolové.

Po tomto příběhu dvojice dezert zdokonalila přidáním piškotových prstů namočených v kávě a posypáním kakaem. Tento pokrm byl do jejich jídelníčku zařazen v roce 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovat.

Luca Zaia, guvernér regionu Veneto, mu na Twitteru vzdal hold a uvedl, že město Treviso ztratilo „hvězdu své gastronomické a vinařské historie“.

Zdroj: France Info