Těchto 5 běžných potravin tiše ničí vaše zdraví. Málokdo to o nich ví
Police v obchodech jsou plné různých druhů jídel. Koupit si můžeme cokoliv, na co zrovna máme chuť. Nezapomínejte ale, že velké množství jídel může ničit naše zdraví. My vám nyní představíme 5 běžných potravin, u kterých byste to možná ani nečekali.
Většina potravin, na které v obchodech narazíme, již prošla nějakou úpravou. To znamená, že obsahují látky, které mohou být pro tělo škodlivé. Nejde přitom pouze o toxiny. Hledáme-li pro tělo nebezpečné látky, můžeme se držet při zemi a zůstat například u soli, cukru nebo trans-tuků.
Nadměrný příjem soli vede ke zvýšenému riziku vysokého krevního tlaku i vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Sůl je často naprosto zbytečně přidávána do většiny upravených potravin. A to i přesto, že by se bez ní potraviny obešly. Stejnou funkci obvykle plní i cukr. Lahodnější nebo na první pohled oku více lahodící potraviny se lépe prodávají. A tak se výrobce nebojí cukr přidat do různých polotovarů, polévek či kečupu. Extrémní příjem cukru vede nejen k obezitě, ale také podporuje vznik cukrovky 2. typu nebo zubního kazu.
Instantní polévky – rychlá příprava i nadměrné zatížení organismu
U polévek, které často obsahují cukr, ještě zůstaneme. Nejde o nic jiného, než o klasické instantní polévky. Ty šetří čas, nadměrně ale zatěžují nejen naše žaludky. Negativní vliv mají při časté konzumaci na celý organismus. Živiny bychom v těchto polévkách hledali marně, naopak obsahují velké množství soli. Dlouhodobě zvýšená konzumace soli přitom vede ke zvýšení rizika onemocnění srdce, cév či k poškození ledvin.
Snažíte-li se o dodržování zdravého jídelníčku, instantní polévky vyřaďte. Jejich nutriční hodnota je nulová. Místo vitamínů a minerálů při konzumaci těchto polévek vaše tělo přijímá pouze konzervanty, umělá aromata, zvýrazňovače chuti a ničím prospěšná barviva.

Náhražka másla – margarín
I přesto, že se v margarínu mohou objevovat zdravé tuky, jakými jsou omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, na jeho konzumaci si dávejte pozor. Hrozbou může být nejedna látka v margarínu obsažená. Ve velké míře může margarín obsahovat trans tuky. Ty jsou škodlivé pro naše srdce. Konkrétně zvyšují hladinu LDL cholesterolu v našem těle, což může vést až k infarktu či mrtvici. Trans tuky nejčastěji najdeme v margarínu, objevují se ale i v pečivu. Konkrétně je lze nalézt v chlebu nebo koláčích. Ne každé pečivo tyto tuky obsahuje. Je tak potřeba zkontrolovat údaje jednotlivých produktů.
Rizikové je kromě složení margarínu i jeho zpracování. To probíhá formou hydrogenace. Kvůli tomuto procesu můžou vzniknout nežádoucí chemické sloučeniny, které jsou pro náš organismus škodlivé.
Ochucené jogurty
Jogurt sám o sobě může být, především pro naši střevní mikroflóru, bezpečnou pochutinou. Ne však jogurty ochucené. Většina z nich obsahuje enormní množství přidaného cukru. Ničím neobvyklým nejsou ani konzervanty a umělá sladidla. Když už si chcete dopřát jogurt, dochuťte si jeho bílou variantu.
Limonády si dejte jen občas
Velká spousta lidí dává při pití před vodou přednost slazeným limonádám. Jejich konzumace má ale negativní vliv na naše zdraví. A to hned z mnoha důvodů. Nejde pouze o velké množství cukru, které je v limonádách obsaženo. Svou roli hrají i kyseliny. Ty mohou poškodit zubní sklovinu a často jsou i příčinou tvorby zubního kazu. Negativní vliv na střevní mikroflóru mají v limonádách obsažená sladidla. V lehkých verzích nápojů běžně najdeme například aspartam nebo sacharin.

Nezdravé potraviny lze často nahradit
Ne každá potravina, kterou najdeme v obchodě, je pro naše tělo zdravá. Přitom lze často nezdravou alternativu nahradit chutnou, za to ale zdravější surovinou. Velké množství potravin zbytečně obsahuje pro tělo nebezpečné látky. Chcete-li se jim vyhnout, přemýšlejte nad skladbou svého jídelníčku. Často existují zdravější alternativy.