Tajná zbraň proti stárnutí: Tato potravina omlazuje buňky a zpomaluje stárnutí

Přidat na Seznam.cz

Ačkoliv by měl takřka každý radost, kdyby tomu tak nebylo, stárnutí bohužel k životu patří. Zcela zastavit jej (alespoň prozatím) není možné, i když je na toto téma vedeno mnoho výzkumů. 

Lze ho ovšem alespoň částečně zpomalit. Toho můžete docílit dodržováním zdravého životního stylu, který by se měl skládat z dostatečného množství pohybu, kvalitního spánku, vyhýbání se alkoholu i kouření a optimálně nastaveného jídelníčku. Jeho součástí by měly být zcela jistě taktéž ryby, které disponují dlouhými zástupy pozitivních účinků na lidské zdraví. Kupříkladu losos obsahuje látky, jež dokážou zpomalit stárnutí buněk.

Losos je plný životně důležitých a prospěšných látek

O tom, že byste měli pravidelně jíst ryby a mořské plody, jste již nejspíše slyšeli. A to je velmi dobře, protože konzumace ryb může významnou měrou přispět k zachování pevného zdraví. Pokud jste tedy ještě nezačali, rozhodně byste měli.

Jednou z nejoblíbenějších ryb je pak losos. Ten v první řadě obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, vitamínů z řady B (zejména B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12), selenu, draslíku a taktéž patří mezi vůbec nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem.

Muž, který sedí u stolu a konzumuje lososa se zeleninou.
Pokud si lososa připravíte se zeleninou, vytvoříte mimořádně zdravou kombinaci. Zdroj: Shutterstock.

Pravidelná konzumace lososa přispívá k udržení mladistvého vzhledu

Kromě omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem obsahuje losos významné množství takzvaného astaxanthinu. Jedná se o velmi silný antioxidant, který je někdy po právu označován jako „král karotenoidů“.

Astaxanthin je často vyzdvihován odborníky pro svůj pozitivní vliv na mozek, oči, nervový a kardiovaskulární systém či (zejména mužskou) plodnost. V neposlední řadě má potom velmi příznivý efekt na pokožku a stav buněk, neboť je chrání. Tím zároveň přispívá k tomu, abyste si co nejdéle udrželi mladistvý a svěží vzhled.

Částečně to dokazuje i jedna studie, která na 44 lidech, jejichž pokožka byla poškozená slunečním zářením, zkoumala vliv kombinace kolagenu a astaxanthinu na stav této poškozené tkáně. Vědci v ní zjistili, že osoby, které konzumovaly 2 mg astaxantinu a 3 mg kolagenu denně po dobu 12 týdnů, měly po ukončení  léčby pokožku lépe hydratovanou a pružnější ve srovnání s těmi, kteří astaxantin s kolagenem neužívali.

Pomáhá k udržení zdravého kardiovaskulárního systému

Jak je taktéž známo, proces stárnutí mohou urychlit i různá onemocnění. I proti nim můžete zařazením lososů do jídelníčku bojovat.

Jedním z největších strašáků moderní doby jsou kupříkladu kardiovaskulární choroby. Pro Českou republiku to platí takřka dvojnásobně. Podle VZP jsou u nás nemoci srdce a cév příčinou až 32 procent všech úmrtí, což je alarmující číslo.

Důvodem je mimo jiné nevyvážená strava. Velké množství Čechů například konzumuje mnoho potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, avšak na omega-3 mastné kyseliny zapomíná. Jenže omega-3 mastné kyseliny jsou pro zdraví srdce naprosto nezbytné.

Proto byste jich měli přijímat dostatek. Toho můžete docílit právě pravidelnou konzumací lososa, neboť tato ryba patří mezi nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin, jak již bylo zmíněno.

Muž připravuje lososa.
Příprava lososa není složitá. Zdroj: Shutterstock.

Zlepšuje fungování mozku a chrání jej

Mezi onemocnění, se kterými se lidé ve stáří potýkají velmi často, patří zcela jistě Alzheimerova choroba.

Právě konzumace lososů na pravidelné bázi může přispět k tomu, abyste si zachovali bystrý mozek se špičkovou pamětí až do vysokého věku.

Jedna studie na seniorech ve věku 65 let a více přišla na to, že konzumace tučných ryb alespoň 2x týdně dokáže zpomalit věkem podmíněné zhoršování paměti až o 13% ve srovnání s lidmi, kteří jí tučné ryby méně než jednou za týden.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nigh.gov, medlicker.com, zdravopedie.cz, vzp.cz, ireceptar.cz