Tajemství čerstvého pečiva: Tento jednoduchý trik vám zajistí, že zůstane čerstvé až týden
Čerstvé pečivo je zkrátka nejlepší. Křupavý chléb nebo rohlíky chce na snídani každý z nás. Aby pečivo vydrželo čerstvé co nejdéle, je potřeba ho správně skladovat. Zapomeňte na igelitové sáčky, těm dávno odzvonilo. Máme pro vás mnohem ekologičtější variantu, díky které vydrží pečivo čerstvé až týden.
Čerstvému pečivu se nic nevyrovná. Křupavý krajíc chleba s čerstvým sýrem nebo nadýchaný rohlík jen tak s máslem udělá z každé snídaně lahodný zážitek. Abyste si čerstvé pečivo mohli vychutnávat co nejdéle, je důležité ho správně skladovat. Díky našim tipům uchováte pečivo čerstvé až týden!
Důležité je vybrat správné místo
Aby vám pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé, je důležité vybrat správné místo pro jeho skladování. Před uskladněním ho vždycky nechte vychladnout. Pečivo nikdy nenechávejte na slunci. Snadno se zapaří, což může vést ke vzniku plísní. Chleba i rohlíky skladujte ideálně na suchém místě v pokojové teplotě.
Hrozba jménem plísně
Pokud skladujeme pečivo delší dobu, může se na něm objevit plíseň. Když najdete na kůrce bílé flíčky, není to mouka, ale známka toho, že pečivo začíná plesnivět. Takový chleba už nezachráníte. Nesnažte se plíseň seškrábnout nebo odřezat, pečivo hned vyhoďte.

Zapomeňte na igelitové sáčky
Dělá to snad každý z nás. Pečivo si často přineseme domů v igelitovém sáčku a rovnou ho tam necháme. To je ale velká chyba. Pečivo v plastových sáčcích velice rychle ztrácí křupavost a zgumovatí. Navíc je náchylné k plísním, což je největší nebezpečí pro toto skladování pečiva. Doporučujeme vždy po příchodu domů chléb i rohlíky z igelitového sáčku vybalit a poohlédnout se po mnohem lepších variantách uskladnění pečiva.
Vsaďte na voskované ubrousky
Už jste u nich slyšeli? Můžeme říct, že stále patří mezi novinky ve skladování pečiva. Ve srovnání s igelitovými sáčky je to mnohem ekologičtější varianta, v níž vydrží chléb i rohlíky čerstvé až týden.
Jak voskované ubrousky vypadají? Jde o bavlněné plátno napuštěné včelím voskem, jojobovým olejem a pryskyřicí. Tato speciální kombinace zaručuje, že ubrousek je přilnavý jako plastová folie, zároveň je prodyšný, omyvatelný, antibakteriální a vhodný na opakované použití. Pečivo v něm neokorá, ani nezplesniví.

Voskované ubrousky vyrobíte i doma
Potřebujete k tomu jen bavlněné plátýnko požadované velikosti a rozpuštěný včelí vosk. Vosk natřete štětcem na plátýnko, necháte ho ztuhnout a máte hotovo. Voskované ubrousky mají navíc různé využití. Můžete do nich zabalit rozkrojenou zeleninu, ovoce nebo svačinu pro děti do školy.
Chybu neuděláte ani s utěrkou a lněnými pytlíky
Pečivo v nich sice nevydrží tak dlouho čerstvé jako ve voskovaných ubrouscích, ale i tak poslouží lépe než igelitové sáčky, nebo svačinové pytlíky. Pečivo v nich vydrží čerstvé přibližně 2 dny a poté začne osychat. Lněné pytlíky jsou navíc i antibakteriální.
Nezapomeňte na chlebník!
Je to nejjednodušší způsob, jak udržet pečivo čerstvé. Chleba a rohlíky vám vydrží o něco déle, pokud je nejdřív zabalíte do bavlněné nebo lněné utěrky. Chlebník chrání pečivo před osycháním, vlhkostí i případným hmyzem. Pokud do něj budete vkládat rozkrojené pečivo, vždy ho do chlebníku dejte rozkrojenou stranou dolů.
Pečivo můžete dát i do mrazáku
Dalším způsobem, jak mít čerstvé pečivo vždy po ruce, je jeho zamrazení. Ať už budete zamrazovat chleba nebo rohlíky, dejte je ideálně do mrazicích sáčků, které zabrání vysoušení a tvorbě ledových krystalků. Můžete vyzkoušet i zabalení pečiva do alobalu. Kdykoliv budete mít chuť na čerstvý rohlík, stačí ho jen s předstihem vyndat z mrazáku.
Správné skladování je alfa a omega
Aby vám pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé, musíte ho správně skladovat. Vyzkoušejte zabalit chleba nebo rohlíky do trendy voskovaných ubrousků a na čerstvém pečivu si můžete pochutnat až týden.
Zdroje: toprecepty.cz, kupi.cz