Šokující odhalení o pečivu ze supermarketů: Tohle už možná jíst nebudete

Přidat na Seznam.cz

Velkovýroba pečiva zapříčinila, že jeho kvalita již není stejná jako v minulosti. Aby pečiva bylo vyrobeno co nejvíce, jeho složení vás pravděpodobně velmi překvapí. 

Při nákupu v supermarketu nikdy nezapomenete do košíku přidat i pečivo? Netýká se to sice každého druhu, nyní vám ale představíme, proč byste tento svůj zvyk měli rychle změnit. Tato fakta o pečivu ze supermarketu vás možná překvapí: 

  1. Vysoký obsah cukru – I přesto, že si koupíte slané pečivo, může se v něm objevit velké množství cukru. Ten je takzvaným bílým jedem našeho stravování. Do pečiva se přidává pro lepší chuť i prodloužení doby čerstvosti. 
  2. Kvalita mouky – Při velkovýrobě pečiva se většina supermarketů nestará o to, jak kvalitní mouka je používána. Zásadní je spíše cena. A tak se často stává, že je pečivo vyrobeno z bílých rafinovaných muk. Ty jsou chudé na živiny. Oproti celozrnným moukám používaným v tradičních pekárnách tomuto pečivu chybí vitamíny, vláknina i různé minerály. 
  3. Dlouhá doba trvanlivosti – Považujete to, že vám chleba vydrží až dva týdny, za pozitivní ukazatel kvality? Pak vás musíme vyvést z omylu. To, že pečivo v dobrém stavu vydrží poměrně dlouhou dobu, je dáno přidanými konzervanty. Ty jsou samozřejmě látkami, které mají na naše tělo při dlouhodobém užívání negativní dopad. 
  4. Margarín s trans-tuky – Opět to neplatí u každého druhu pečiva, často je ale při výrobě využíván margarín nebo jiný ztužený tuk. Ten je plný nezdravých tuků, které vedou k tvorbě nezdravého cholesterolu v našem těle. 
  5. Rychlé zpracování – Pečivo často potřebuje dostatek času na vykynutí. Při výrobě tisíců kusů denně na to ale není prostor. Při rychlém zpracování obvykle dochází ke ztrátě živin, které jednotlivé suroviny obsahují. Kvůli rychlému výrobnímu procesu je tak vyrobeno chudší pečivo než to, které si upečeme doma. 
Balené pečivo v regálech.
Negativní vliv na naše tělo má nejen balené pečivo. Zdroj: Shutterstock

Variantou je domácí pečení nebo návštěva řemeslné pekárny  

Odradili jsme vás od nákupu pečiva v supermarketech natolik, že nyní nevíte, co dělat? Na výběr máte ze dvou možností. Pečivo si můžete upéct doma. Stojí to sice spoustu času, na druhou stranu přesně víte, z čeho pečivo připravujete. Snazší, často ale dražší variantou je návštěva pekárny. 

Při nákupu domácích chlebů i dalšího pečiva máte jistotu, že kupujete čerstvé pečivo z kvalitních surovin. Zpravidla se domácí pekárny snaží péct pečivo bez umělých konzervantů a s co nejméně přidanými chemickými látkami. Bez umělých přísad můžete koupit různé druhy pečiva, často připravované podle tradičních receptur.

Žena v pekárně.
V pekárně si pochutnáte. Očekávejte ale vyšší ceny. Zdroj: Shutterstock

I přesto, že si za pečivo v pekárnách musíte připlatit, tamější nákup se více než vyplatí. Získáte díky tomu jistotu, že do svého těla prostřednictvím pečiva nedáváte zbytečnou chemii. 

Rohlíky si do hodinky upečete i doma 

Rozhodnete-li se pro přípravu pečiva v domácím prostředí, například křupavé lahodné rohlíky zvládnete upéct již do hodiny. A to bez kynutí. Půl kilogramu hladké mouky smíchejte s jedním práškem do pečiva, lžičkou soli, 100 gramy rozpuštěného másla a 250 mililitry mléka pokojové teploty. Hladké a nelepivé těsto rozválejte a nakrájejte z něj 6 – 8 stejně velkých trojúhelníků. Ty následně smotejte do tvaru rohlíků. Na hotové rohlíky nasypte mák, hrubozrnnou sůl nebo lněné semínko. Pečte na plechu s pečícím papírem 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Rohlíky vám budou chutnat natolik, že je sníte ještě teplé. 

Zdroje: Kupi, Recepty, dtest.cz