Pozor na to, co jíte: Těchto 5 běžných potravin negativně ovlivňuje vaše hormony
Hormony hrají v těle mimořádně významnou roli. Mají vliv na růstové procesy, zdraví, psychiku, metabolismus, schopnost reprodukce, udržování hladiny cukru v krvi, spánek či nervový systém. Dokonce dokážou částečně změnit způsob lidského myšlení.
Proto by jim měl každý bezesporu věnovat dostatek pozornosti. Mezi faktory, které ovlivňují hormony pozitivně, patří například dostatek kvalitního spánku, pravidelný pohyb, optimálně vyvážená strava či redukce stresu. Samozřejmě to ovšem platí i naopak – to znamená, že nedostatek pohybu, kvalitního spánku, nadměrné množství stresu či konzumace určitých potravin má na hormony negativní vliv. Jakým potravinám byste se měli pro jistotu vyhnout, pokud chcete mít hormony v rovnováze?
Pozor na nadměrnou konzumaci červeného masa
Jednou z potravin, která může mít na některé hormony negativní vliv, je červené maso. Pokud si ho dopřáváte jednou za čas, nejspíše žádné významné výkyvy v hormonech nezaznamenáte. Jakmile byste jej však konzumovali každý den po kilech (s trochou nadsázky), může to znamenat problém.
Vědci vyvodili z jedné studie, která byla provedena v roce 2019, že častá konzumace červeného masa může u žen zvýšit riziko rozvoje nemoci zvané endometrióza. Ta se projevuje chronickými bolestmi v pánevní oblasti, velmi silným menstruačním krvácením a dokonce i zvýšením rizika neplodnosti. V pozadí stojí nadměrná hladina hormonu estrogenu, se kterou může souviset právě pravidelná konzumace červeného masa.
Studie konkrétně přišla na to, že ženy, které jedly více než dvě porce červeného masa denně, mají pravděpodobnost endometriózy o 56 % vyšší oproti ženám, které konzumovaly jednu nebo méně porcí červeného masa za týden. Jelikož byl tento výzkum proveden na 81 908 účastnících, kteří byli předmětem zkoumání od roku 1991 do 2013, jedná se o velmi relevantní zdroj informací.
Káva
Pozor byste měli dávat i na nadměrný příjem kávy. Ta dokáže například snížit kvalitu spánku, který je k zachování optimální hladiny hormonů nezbytný.
Problémem mohou být taktéž arašídy
Arašídy jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Tato luštěnina (ano, arašídy opravdu nejsou ořech, ačkoliv se mezi ně často nesprávně v českých obchodech i jinde řadí) však může mít neblahý vliv na hormony, které produkuje štítná žláza.
Obsahují totiž ve významném množství takzvané strumigeny, které narušují schopnost organismu využívat jód k tvorbě hormonů ve štítné žláze.
Pokud je nekonzumujete často a zároveň máte zdravou štítnou žlázu, nemusíte mít strach. V případě, že se ovšem potýkáte například se sníženou funkcí štítné žlázy, měli byste příjem strumigenů co nejvíce limitovat. To platí i tehdy, pokud máte nedostatečný příjem jódu. Ten však ve vyspělých takřka nehrozí, neboť se v nich jód většinou přidává do soli. Mezi ohrožené skupiny každopádně patří vegani, takže pokud vyznáváte tento konzumní styl, dávejte si pro jistotu pozor.

Alkoholu řekněte ne
O škodlivosti alkoholu toho bylo napsáno i napovídáno již mnoho – a to zcela právem. Alkohol je totiž mimořádně škodlivý v mnoha směrech. Mimo jiné dokáže zamávat s hormony.

Vysoce průmyslově zpracované potraviny s obsahem přidaného cukru do jídelníčku nepatří
Asi každý výživový odborník by vám potvrdil, že drtivá většina vysoce průmyslově zpracovaných potravin s obsahem přidaného cukru nemá v jídelníčku co dělat. Pokud bez nich nevydržíte, měli byste si alespoň bedlivě hlídat jejich příjem.
Důvodů je spousta, nicméně jedním z nich je ten, že tento typ potravin má negativní vliv na hormon inzulin. Nadměrný příjem cukru a rafinovaných sacharidů může vést až k inzulinové rezistenci, což je (laicky řečeno) jakýsi předstupeň cukrovky. Pokud s inzulinovou rezistencí nebudete nic dělat a v přílišné konzumaci cukru a rafinovaných sacharidů budete pokračovat, může u vás cukrovka druhého typu propuknout naplno.
Cukru a rafinovaným sacharidům byste se měli vyhnout zejména tehdy, pokud máte zároveň nedostatek pohybu. Tato kombinace je nejen pro inzulin, ale taktéž obecně pro lidské zdraví naprosto ničivá. Naopak sportovcům by minimální dávky cukru a rafinovaných sacharidů neměly uškodit, nicméně ani v tomto případě není na škodu se těmto látkám zcela vyhnout.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, bety.cz, kondice.cz, akcniceny.cz