Palačinkové závitky z trouby: Jednoduché a levné pohoštění pro každou příležitost
Palačinky patří k nejjednodušším a zároveň nejoblíbenějším jídlům na světě. Asi jen velmi úzká skupina Čechů je nikdy v životě neochutnala. Ti, kteří je okusili, se následně jejich chuti většinou nemohou nabažit.
Ať už preferujete slané palačinkové závitky se sýrem, máslem a šunkou, nebo máte raději jejich sladkou variantu s Nutellou, šlehačkou, marmeládou, oříšky či ovocem, v tomto článku se dozvíte, jak toto kulinářské dílo připravit v troubě. Takový způsob přípravy může být ve srovnání s klasickým smažením palačinek na pánvi snazší, neboť nehrozí tak vysoké riziko, že se vám tato pochutina potrhá nebo přilepí.
Příprava palačinkových závitků v troubě je velmi snadná a bohatě vám postačí ingredience, které má doma takřka každý kuchař či kuchařka
Příprava palačinkových závitků v troubě není žádná raketová věda. Stejně jako u palačinek, které se připravují na pánvi, není zároveň vůbec třeba, abyste kupovali ingredience, které jsou drahé či těžce dostupné. Než se však vrhnete do samotného pečení, raději se ujistěte, že jich máte dostatek.
Potřebovat budete konkrétně následující ingredience:
- 4 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru (můžete ho nahradit vanilinovým cukrem, který je levnější) – pokud si plánujete udělat slané palačinky, vanilkový cukr můžete zcela vynechat, nebo jej použijte jen špetku
- 800 ml plnotučného mléka
- 320 g hladké mouky
- Ingredience na dochucení dle vaší preference (cukr a skořice, marmeláda, šlehačka, javorový sirup, Nutella, zakysaná smetana, med, kaviár, mleté maso, šunka, sýr, kečup, zelenina, semínka, různé druhy koření, máslo atd…)

Postup přípravy
Jakmile si všechny ingredience připravíte, abyste je měli pěkně po ruce, můžete se vrhnout na samotnou přípravu. Držte se následujících kroků:
- Nejdříve si vyšlehejte 4 vejce s 2 balíčky vanilkového (nebo vanilinového) cukru tak, aby vznikla pěna.
- Ve druhé řadě přidejte 800 ml plnotučného mléka a výslednou směs důkladně promíchejte.
- Následně začněte postupně přisypávat mouku a vymíchejte hladké těsto. Toto těsto by nemělo obsahovat hrudky.
- Dejte předehřát troubu na 200 stupňů Celsia.
- Důkladně vyložte plech pečicím papírem.
- Na plech nalijte těsto a rovnoměrně jej rozetřete. Pokud chcete, aby měly vaše palačinky jiný než obdélníkový či čtvercový tvar (jako má plech), můžete použít formu, nebo je po dopečení ručně vytvarovat dle libosti. To vám však samozřejmě zabere o poznání více času, než když těsto rozetřete po celém rozsahu plechu.
- Jakmile budete mít těsto rozetřené tak, abyste byli spokojeni, pečte přibližně 18 až 20 minut. Délka pečení může být odlišná na základě toho, jak tenké jste palačinkové závitky udělali. Čím tenčí budou, tím rychleji budou logicky hotové. V průběhu pečení tím pádem palačinky pro jistotu kontrolujte a jakmile zezlátnou, můžete je z trouby vyjmout.
- Poté, co troubu vypnete, nechte palačinky na okamžik vychladnout.
- Nakonec zbývá jen ochucení palačinek. Závitky si ochuťte tak, jak je máte nejraději. Pokud byste se odhodlali k experimentování, můžete se inspirovat seznamem ingrediencí v předchozí části článku.
Zajímavosti o palačinkách, které rozhodně stojí za přečtení
Palačinky jsou opředené celou řadou zajímavostí, jež by vám neměly v žádném případě uniknout.
Palačinky jsou natolik oblíbené, že mají v kalendáři vyhrazený svůj vlastní mezinárodní den. Ten se slaví 28. února, kdy je na pořadu dne takzvaný Mezinárodní den palačinek a lívanců.

V únoru 2020 poskládali v Londýně nejdelší linii palačinek na světě. Celkem měřila neuvěřitelných 429,25 stop (tedy 130,8 metrů)!
Ve Velké Británii se pořádají běžecké závody s pánví. Při nich musí závodící minimálně třikrát otočit palačinku ve vzduchu.
Ve Francii se říká, že pokud při obracení palačinky držíte v druhé ruce zlatou minci, čeká vás rok prosperity a štěstí. Znamení prosperity a štěstí je prý i to, když hodíte palačinku na stěnu a ona se přilepí.
Zdroje: apetitonline.cz, irecept.cz, spektrumzdravi.cz