Odborníci upravili doporučení: Kolik porcí ovoce denně opravdu potřebujete?

Přidat na Seznam.cz

Asi každý během svého života slyšel, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je zdraví prospěšná. Zatímco u zeleniny se s žádnými upozorněními, které by se týkaly maximální doporučené denní dávky, takřka nesetkáte, u ovoce to je přesně naopak. 

Existují totiž dlouhé zástupy běžných lidí i odborníků, kteří před nadměrnou konzumací ovoce varují. Tato varování se zpravidla týkají vysokého podílu cukru, který se v celé řadě těchto (většinou) sladkých výplodů přírody skrývá. To ovšem rozhodně neznamená, že byste měli ovoce úplně přestat jíst, protože jeho optimálně nastavená konzumace přináší nespočet zdravotních benefitů. V každém případě je však žádoucí to s jeho zařazováním do jídelníčku nepřehánět. Kolik porcí ovoce denně byste si tedy měli dle odborníků dopřát?

Studie, na které se podílela Harvardova univerzita, odhalila pravdu

Díky rozsáhlé studii, která proběhla pod hlavičkou výzkumníků z Harvardu, již o doporučeném denním příjmu takřka není možné diskutovat – alespoň u zdravých lidí, kteří netrpí žádným onemocněním, kvůli kterému by museli konzumaci ovoce snížit.

Autoři studie totiž pozorovali po dobu tří desetiletí celkem 66 719 žen a 41 016 mužů. A aby toho náhodou nebylo málo, provedli k tomu navíc ještě meta-analýzu dříve provedených studií na toto téma. Celkem tak závěry zformovali na základě dat, která byla získána ze sledování více než 2 milionů lidí. Zahrnutí byli jedinci z 26 států, které leží v Austrálii, Jižní i Severní Americe, Evropě, Africe i Asii. To v překladu znamená, že výsledky studie stojí na opravdu solidních základech a jsou velice důvěryhodné.

Mimořádně pozitivní zprávou je i to, že se všechny části studie shodovaly. Každá dosáhla velice podobných výsledků, díky čemuž nevyvřely na povrch žádné pochybnosti.

Budova Harvardovy univerzity.
Vědci z Harvardovy univerzity odhalili pravdu. Zdroj: Shutterstock.

Kolik ovoce byste tedy měli konzumovat?

A k jakému závěru tedy výzkumníci z Harvardu přišli?

Mezi množstvím konzumovaného ovoce (i zeleniny) a rizikem úmrtí na chronickou chorobu existuje velmi jasný, takřka až přímočarý, vztah. Z něho lze vyvodit, že optimálně nastavený příjem ovoce představují dvě porce denně. Pokud by vás zajímalo, jak je to se zeleninou, u ní se jedná o 3 porce denně. Takto nastavený příjem vám dle dostupných dat zaručuje nejvyšší pravděpodobnost, že se dožijete nejvyššího možného věku.

Na ovocné džusy se toto doporučení nevztahuje

Vědci z Harvardu taktéž na základě pozorování zjistili, že na pití džusu se výše zmíněné tvrzení nevztahuje. To není nikterak překvapující, neboť je o nich známo, že dokáží rapidně zvednout hladinu cukru v krvi – a to zpravidla rozhodně není něco, co by bylo ve světě zdravé výživy vnímáno pozitivně.

Podle vedoucího studie, kterým je Dong D. Wang, se závěry studie navíc nevztahují ani na některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. „Shledali jsme, že ne všechny typy ovoce a zeleniny nabízejí tutéž míru přínosnosti. A to navzdory tomu, že současná doporučení zacházejí se všemi druhy, včetně škrobové zeleniny, ovocných džusů a brambor, stejně,“ uvedl k této problematice.

Žena v obchodu vybírá ovoce.
Ovoce vybírejte pečlivě. Zdroj: Shutterstock.

Co v překladu znamenají dvě porce ovoce?

Jako jedna porce se zpravidla bere ovoce či zelenina o hmotnosti 80 gramů. To může být kupříkladu:

  1. Menší jablko
  2. Menší hruška
  3. Větší mandarinka
  4. Polovina většího pomeranče nebo malý pomeranč
  5. Hrst drobných plodů (maliny, jahody, borůvky, rybíz)
  6. 5 švestek
  7. 2 meruňky
  8. 1 broskev
  9. 3 – 4 polévkové lžíce vařené zeleniny (špenát, hrášek, květák, brokolice)
  10. Menší kedlubna

Zdroje: sciencedaily.com, cs.medlicker.com, idnes.cz