Nebezpečí v plechovkách: Jaké škodlivé chemikálie mohou být v konzervách?

Přidat na Seznam.cz

Díky konzervám si lidé mohou vychutnat celou řadu potravin i dlouho poté, co by za normálních okolností dávno podlehly zkáze. Někteří jedinci po nich sahají pouze ve výjimečných případech, kdy je konzumace nekonzervovaných potravin nepraktická, jiní si je oblíbili natolik, že si na nich rádi smlsnou třeba i každý den místo tradičních jídel.

O tom, že jídlo z plechovek chutná jinak, ví nejspíše každý, kdo jej někdy v životě okusil. Jak je to ovšem s nutričním profilem potravin, které jsou uchované v konzervách? Je stále podobný jako u čerstvých a nekonzervovaných jídel, nebo se liší? A na které škodlivé chemikálie je možné v plechovkách narazit?

Pod pojmem bisfenol A se v plechovkách ukrývá strašák, který může způsobit celou řadu zdravotních problémů

Asi nejobávanější látkou, kterou je možné v konzervách objevit, je s vysokou pravděpodobností bisfenol A. Ten se používá při balení potravin, načež se z plechovek může relativně snadno dostat do jídla.

To potvrzuje i studie, jež byla zveřejněná v časopise JAMA. V ní byli studenti a zaměstnanci rozřazeni do dvou skupin. Zatímco členové jedné z těchto skupin konzumovali každý den polévku z plechovky, jedinci ve druhé skupině jedli ve stejné frekvenci výhradně čerstvou polévku. O necelý týden později byli všichni účastníci tohoto výzkumu podrobeni testům. Díky nim bylo zjištěno, že lidé konzumující polévku z plechovky měli ve srovnání s osobami, které jedly pouze čerstvou polévku, až o  1 200 % více bisfenolu A v moči.

Tak vysoký nárůst je velmi alarmující, což potvrzuje i Karin Michelsová, která je hlavní autorkou zmíněné studie a zároveň vedoucí katedry epidemiologie na UCLA. Ta se k výsledku vyjádřila následujícím způsobem: „Výše nárůstu BPA v moči, kterou jsme zaznamenali už po jedné porci polévky, byla neočekávaná. Může to vzbuzovat obavy u osob, které na pravidelné bázi konzumují potraviny z plechovek, nebo vypijí každý den několik nápojů z plechovek.“

Rybičky v konzervě.
V jídle z plechovek se může vyskytovat bisfenol A. Zdroj: Shutterstock.

Je pravdou, že mnoho výrobců se snaží nepřekračovat limity používání této látky. Pokud však konzumujete potraviny z konzerv velmi často, může být váš příjem bisfenolu A i tak až příliš vysoký na to, aby se dal tento typ stravování považovat za neškodný.

Odborníci z Harvardovy univerzity totiž díky studiím přišli na to, že bisfenol A disponuje celou řadou negativních účinků na lidské zdraví a stojí za výskytem hned několika obávaných onemocnění.

Bisfenol A může narušit tvorbu důležitých hormonů

V první řadě může bisfenol A narušit hormonální rovnováhu tím, že působí jako takzvaný endokrinní disruptor. To v překladu znamená, že může v lidském těle napodobovat funkci některých hormonů a tím pádem narušit přirozenou tvorbu a funkci těchto hormonů.

V případě bisfenolu A se to týká například ženského hormonu estrogenu, který je velmi důležitý pro reprodukci. Některé výzkumy v tomto směru naznačují, že nadměrná konzumace bisfenolu A může vést k sedminásobnému snížení kvality ženských vajíček.

Negativním vlivů bisfenolu A na zdraví každopádně rozhodně neuniknou ani muži. V jejich případě se ve studiích přišlo na to, že nadměrný příjem bisfenolu A může vést ke snížení mužského pohlavního hormonu testosteronu. Z toho lze do jisté míry vyvodit, že tato látka může snížit kvalitu erekce a spermií.

Žena jí čerstvé jídlo.
Pokud máte tu možnost, raději konzumujte čerstvé potraviny. Zdroj: Shutterstock.

Jak je to s vitamíny, bílkovinami a dalšími důležitými látkami?

Co se vitamínů a dalších důležitých látek týče, v tomto ohledu je na tom jídlo z plechovek o mnoho lépe. Při konzervování se nijak významně nesnižuje kvalita bílkovin, sacharidů či tuků a množství většiny minerálů a vitamínů se snižuje jen málo (platí zejména o vitamínech A, D, E, K). Výjimkou jsou vitamíny C a B, které se mohou při tepelných úpravách poškodit.

Zdroje: jamanetwork.com, info.sk, kupi.cz