Mysleli jste si, že je zdravá? Tato běžná zelenina může škodit vašemu trávení. I přesto ji Češi jí ve velkém

Přidat na Seznam.cz

Existují druhy zeleniny, které buď milujete nebo nesnášíte. Přesvědčit vás mohou obsažené látky s pozitivními účinky na naše tělo. I přesto, že je obecně zelenina považována za zdravou, některé druhy nám v určitých situacích mohou spíše uškodit. 

Tato všeobecně oblíbená zelenina boduje velkým množstvím vitamínů a zdraví prospěšných látek. Jen málokdo z nás by ji tak označil jako surovinu ohrožující naše zdraví. Přesto však s sebou nese možná zdravotní rizika, která by se neměla podceňovat. 

V české kuchyni je tato zelenina velmi oblíbená 

V českých končinách je špenát často podáván s výpečky a knedlíkem nebo jako zapečená verze s brambory a těstovinami. Neobejdou se bez něj ani Velikonoce a pověstný Zelený čtvrtek. Nesníme-li v tento den nic zeleného, předpovídá se, že se nám celý rok bude vyhýbat štěstí. Bez listové zeleniny si tak tyto svátky jara nedokáže představit spousta z nás, nic se ovšem nemá přehánět. 

I zelenina naše tělo dokáže potrápit 

Špenát je plný vitamínů. I tak může kvůli jeho konzumaci dojít ke zhoršení zdravotního stavu člověka. Konkrétně se jedná například o:

  1. Vlákninu – Vláknina podporuje trávení, neplatí to ale vždy. Nadměrná konzumace má spíše negativní účinky. Způsobuje zažívací potíže, jakými může být plynatost či nadýmání. A to zejména u lidí s citlivým trávením. 
  2. Oxaláty – Špenát je bohatý na oxaláty. Ty mají negativní vliv především na naše ledviny. Ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné krystaly. Ty jsou jen krůčkem od tvorby ledvinových kamenů. 
  3. Vitamin K – Tento vitamín je ve špenátu zastoupen v hojném množství. Pro organismus je prospěšný především při procesu srážení krve. Ne vždy má pozitivní účinky. Jste-li uživatelem léků na ředění krve, nadměrnou konzumací špenátu, a tím i vitamínu K, může dojít ke snížení účinnosti těchto léků. 
  4. Pesticidy – Stejně jako další ovoce či zelenina, i špenát může být kontaminován pesticidy. Ty mají negativní vliv například na imunitní systém. Zvyšují riziko rakoviny a pojí se i s neurotoxickými účinky. U čerstvých listů nezapomeňte na důkladné umytí.
Žena přebírající listy špenátu.
U čerstvého špenátu pozor na důkladné umytí. Zdroj: Shutterstock

Malá porce přináší jen samé výhody 

Aby při konzumaci špenátu nedošlo k žádným zdravotním problémům, jezte jej v rozumném množství. Pořekadlo “všeho s mírou” zde platí více než kdekoliv jinde. Například oběd běžné velikosti vašemu tělu nemůže nijak ublížit. 

Špenát je už po staletí oblíbenou zeleninou, která v mírném množství přináší celou řadu zdravotních benefitů. Jeho listy v našem těle přirozeným způsobem zvyšují hladinu nejednoho vitamínu. Mezi ně patří například vitamín K, A, C či železo a kyselina listová

Tento druh listové zeleniny je pro tělo velmi prospěšný, podporuje tvorbu červených krvinek, zpevňuje cévy a přispívá ke zdraví kostí. Pravidelná konzumace také podporuje náš imunitní systém.

Myslete tedy na to, že tak jako vždy, i zde záleží na množství, které zkonzumujete. Špenát obsahuje hned několik druhů látek, které jsou, v případě přijetí většího množství, pro tělo nevhodné. Ať už v upraveném či čerstvém stavu, denně by měl člověk sníst maximálně okolo 80 gramů této listové zeleniny. 

Netradiční chutě na talíři mile překvapí 

Jste-li milovníkem špenátu, rozhodně se jeho konzumace nebojte. Čerstvý špenát připravte na česneku opečeném na másle. Vyzkoušet můžete i chuť špenátu spolu s vlašskými ořechy a parmazánem. Ořechy opečte na olivovém oleji, přidejte citronovou šťávu a nezapomeňte na pepř a sůl. Na první pohled možná zvláštní kombinace vám ukáže, že i spojení neočekávaných surovin může chutnat božsky. Jedním talířem takového pokrmu doplníte mimo jiné i zdravé tuky. 

Špenát podávaný s krekry.
Špenát lze připravit i na mnoho nepříliš tradičních způsobů. Zdroj: Shutterstock

Špenát je lidmi oblíbenou zeleninou, která ale má i mnoho odpůrců. Jste-li jeho milovníkem, nezapomeňte dodržovat zásadu přiměřeného množství. Jedině konzumace v rozumné míře vašemu tělu bude prospívat. Na pozoru se mějte pouze v případě, že máte problémy s ledvinami či s ředěním krve. V opačném případě si špenát můžete dopřát i několikrát týdně. Negativní účinky se objevují pouze ve chvíli, kdy jej jíte tak často jako Pepek námořník. 

Zdroje: LettuceInfo, NDTV, GoodFood