Lékaři varují: Těchto 5 potravin zkracuje život a Češi je jí po kilech

Přidat na Seznam.cz

K jídlu si dnes můžeme dát naprosto cokoliv. Doma si připravíte speciality jako od šéfkuchaře, standardem jsou i časté návštěvy restaurací. Bohužel si spousta lidí příliš nedělá hlavu s tím, co zrovna jí. Existuje minimálně 5 potravin, které Češi milují, zkracují ale jejich život.

Ne každý Čech se zajímá o to, jak zdravě jí. Na talíři se tak lidem objevují nezdravé potraviny. Ty při konzumaci velkého množství mohou mít negativní vliv na naše zdraví. 

1. Hranolky

Smažené jídlo je obecně plné přepálených a nezdravých tuků. Nejinak je tomu u jednoho z oblíbenců českého národa, hranolek. Při přípravě se hranolky v nezdravém tuku doslova topí. Nasáknou tak nasycenými a trans tuky. Ty zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi, jehož vyšší množství podporuje riziko vzniku srdečních onemocnění. 

Češi si hranolky dopřávají spolu se smaženým sýrem, nugetkami či takzvanou vepřovou minutkou. Jejich pravidelná a častá konzumace spolu s nevyváženým jídelníčkem vede k přibírání na váze, což zvyšuje předpoklad obezity či dokonce onemocnění cukrovkou 2. typu. Ničím pozitivním není ani nadměrná konzumace soli. Ta má negativní vliv na náš krevní tlak či zdraví ledvin. 

2. Klobásy a další uzeniny

Jste-li milovníkem uzenin, nemusí to nutně znamenat, že jejich konzumací ohrožujete své zdraví. Zásadní je, jak kvalitní uzeniny konzumujete a jak často. Pokud si dáte kvalitně zpracovanou uzeninu párkrát do měsíce, spolu s vyváženým jídelníčkem by vaše zdraví nemělo být nijak ohroženo. Problém nastává ve chvíli, kdy se uzeniny stávají vaší každodenní pochoutkou. 

Konzervanty, nasycené tuky i vysoký obsah soli mají negativní vliv na náš organismus. Vysoký příjem soli zvyšuje riziko onemocnění ledvin či srdce. Nasycené tuky podporují tvorbu nezdravého cholesterolu v našem těle. Dlouhodobá konzumace vysokého množství konzervantů, jakými jsou například dusičnany, podporuje vznik některých typů rakovin. 

Žena mající obtíže.
Vysoký příjem soli zvyšuje riziko infarktu. Zdroj: Shutterstock

3. Margarín

V minulosti probíhaly různé studie snažící se rozluštit, zda je margarín zdravější variantou než máslo. V současnosti již víme, že záleží především na druhu margarínu. Některé druhy, především ty s transmastnými kyselinami, mohou mít na lidský organismus negativní vliv. A to nejen kvůli riziku zvýšení LDL cholesterolu. Problémy se mohou objevit i v oblasti cév a srdečních onemocnění. Při konzumaci velkého množství margarínu se zvyšuje riziko postihnutí mrtvicí či infarktem. V malém množství je možné margarín vyměnit za kvalitní máslo. Variantou je i olivový nebo avokádový olej. 

4. Pudink z prášku

Češi rychlý dezert z pytlíku doslova milují. Jí ho jak děti, tak také dospělí. Stal se i součástí receptů pro přípravu různých buchet a koláčů. Ve skutečnosti se jedná o velmi nebezpečnou surovinu, kterou není radno jíst ve velkém množství. Pudink v prášku obsahuje nespočet umělých přísad a konzervantů. Barvivo i umělé příchutě negativně ovlivňují trávicí systém. Zatěžována jsou játra i ledviny. Nadměrná konzumace pudinku může vyvolat i alergickou reakci. Zásadní látkou, kterou pudink obsahuje a je pro naše tělo negativní především kvůli vyvolání vysokého glykemického indexu, jsou rafinované škroby. 

Žena vařící v kuchyni
I přesto, že je pudink oblíbeným, našemu tělu spíše ubližuje. Zdroj: Shutterstock

5. Sladké jogurty

Ovocná chuť z nich dělá potravinu, bez které si nejeden Čech nedokáže představit snídani nebo svačinu. Ve skutečnosti jsou sladké jogurty jen nezdravým jídlem převlečeným do bezpečné potraviny. Sladké jogurty běžně obsahují velké množství přidaného cukru. Ten vyvolává obezitu a podporuje vznik cukrovky 2. typu. Sladké jogurty také obsahují nízký obsah živin. Umělé přísady náš organismus nijak nevyživí. Přitom stačí do bílého jogurtu, který je zdravější alternativou, přidat med, ovoce či oříšky. Získáte tak zdravou verzi jogurtu. Tu připravíte do pár minut. 

Když jíte s rozumem, zakázaná není žádná potravina

Více než kdy jindy při skladbě zdravého jídelníčku platí, že v přiměřeném množství si občas můžeme dát k jídlu prakticky cokoliv. Bohužel je ale prokázáno, že Češi to někdy, především s nezdravými surovinami, přehání. Vznikají kvůli tomu nejen různé zdravotní problémy, ale také obezita. 

Zdroje: Aktin, CoopClub, Jimejinak