Jak dlouho vaříte vejce natvrdo? Většina Čechů to dělá špatně. Toto je jediný správný čas 

Přidat na Seznam.cz

Pokud jste milovníky vajíček natvrdo, zbystřete. Přinášíme vám jasný tip na to, jak dokonale uvařit tuhá vajíčka. Nejde pouze o čas, ale i základní fígle, které vám nikdo jiný neprozradí. 

Vajíčko je jednou z velmi zdravých surovin pro náš organismus. Jako bohatý zdroj bílkovin podporuje růst a regeneraci tělesných tkání i tvorbu svalů a zdraví imunitního systému. Vajíčka jsou také bohatá na různé živiny a vitamíny. Mezi ně patří například železo, zinek, vitamíny A, D nebo E. 

Pravidelná konzumace vajec podporuje zdraví našeho mozku i očí. Aby vajíčka měla všechny tyto blahodárné účinky, je potřeba sledovat jejich původ. Jedině vajíčka od takzvaně šťastných slepiček jsou bohatá na vitamíny i minerály. 

Slepice na volném prostranství.
Kvalitní vajíčka jsou z volného chovu. Zdroj: Shutterstock

Nejde pouze o čas, ale i způsob vaření 

Vejce lze připravit na tisíc způsobů. Spojovací funkci má v těstě. V něm mimo jiné dopomáhá i ke zvýšení vláčnosti a zjemnění textury. Pochutnat si můžete i na vaječné omeletě či pošírovaném vejci nebo vejci nahniličku. 

Snad od začátku vaření vajec se vedou spory, jak dlouho se má vajíčko ve vodě vařit. Určit dobu varu je přitom poměrně jednoduché. To, jak dlouho vejce ve vodě vařit, je ovlivněno vložením do horké vody. Jedině tak budete přesně vědět, k jakému procesu pod skořápkou dochází. Pouze po vložení do horké vody dokážete ohlídat stav žloutku. 

Vědci objevili nový způsob vaření

Vejce natvrdo položená do vroucí vody vařte přesně 9 minut. Minutu déle můžete přidat, nemáte-li vajíčka pokojové teploty, ale do vody vkládáte vajíčka přímo z lednice. V takovém případě musíte myslet na nižší teplotu vajec a tedy nutnost vařit je o minutku déle. 

Vědci nyní přišli s úplně jinou formou vaření. Ta trvá dlouhých 32 minut. Při tomto procesu je nutné použít dva hrnce. Jeden s vařící vodou, druhý s vodou vlažnou okolo 30 °C. V každé z vod vajíčka zůstávají po dobu 2 minut. Takto se vystřídají celkem osmkrát. Tímto způsobem mají vzniknout chutná vajíčka. Odvážíte se tento recept vyzkoušet, nebo raději zůstanete u klasiky?

Chladnější vejce potřebují více času 

Vajíčka nemusíte vařit pouze natvrdo. Další varianty jsou také vajíčko na hniličku nebo naměkko. Vejce na hniličku ve vroucí vodě nechte vařit po dobu sedmi minut. Vyjmete-li vajíčko v tuto dobu, bílek bude tuhý, zatímco žloutek zůstane polotekutý. Přesně tak, jak to má správně být. U vejce naměkko k vaření potřebujete daleko méně času. Tekutý žloutek zajistíte vařením maximálně po dobu 5 minut. I zde nezapomeňte, že tekuté vajíčko může přinést zdravotní rizika. Ta jsou minimalizována u vajec od zdravých slepic z volného chovu. 

Již naše babičky tvrdily, že vložení vajec do studené vody zabrání při vaření jejich popraskání. Kvůli tomu ale nezjistíte přesný čas, jak dlouho by se měly jednotlivé kusy vařit. Místo studené vody vsaďte na vodu horkou. Mimoto vajíčka vždy ponořte alespoň 3 centimetry pod hladinu. Díky tomu budou vajíčka vařena rovnoměrně. 

Ledová koupel po vaření 

Pro jednodušší loupání je doporučováno po uvaření přenesení vajíček do ledové vody. Ukončíte tak proces vaření a zároveň se nestane, že vám při loupání z vajíčka zůstane polovina. Dalším z fíglů, které se tradují již po generace, je vaření spíše starších vajíček. Ta by optimálně měla být stará 5 – 7 dní. A to proto, že čerstvá vajíčka mohou obsahovat membránu hůře oddělitelnou od bílku. Čerstvosti chuti i kvality vajíček přitom docílíte skladováním vajec v původním kartonovém obalu. 

Vajíčka v lednici.
Kvalitu vajec prodlouží uchovávání v původním obalu. Zdroj: Shutterstock

A jak poznat, že jsou vajíčka čerstvá? Vložte je do vody. Ta vajíčka, která budou ve vodě plavat, jsou již stará. Naopak čerstvá vejce klesnou na dno, odkud se ani nehnou. 

Ať už se vajíčka rozhodnete vařit jakýmkoliv způsobem, vždy myslete na jejich kvalitu. Abyste si na nich skutečně pochutnali, vsaďte na ta od slepic z volného chovu. Ta mají daleko vyšší kvalitu, než vajíčka nakoupená v supermarketu.

 

Zdroje: Kucharkaprodceru, GoodFood, Tescoma