Dejte sbohem zdlouhavému vaření: 5 rychlých a levných receptů, které zvládne každý

Přidat na Seznam.cz

Zatímco pro některé lidi je vaření zábavou, jiní ho vnímají spíše jako nezbytnou povinnost. Pokud patříte do druhé skupiny a zároveň nechcete utratit celé své jmění každodenním jezením v restauracích, budou se vám mimořádně hodit recepty na rychlá a levná jídla, která zvládne každý.

Tyto recepty však zcela jistě dokážou ocenit i kuchaři, kteří si vaření užívají. Ti si je mohou přinejmenším nechat v záloze pro případy, kdy nemají na zdlouhavý pobyt v kuchyni z jakéhokoliv důvodu čas.

Migas

Toto jídlo, jehož původ sahá až do 12. století, je velmi levné a rychlé. Jeho příprava zabere pouhých 10 minut, takže ho klidně zvládnete udělat během reklamní pauzy vašeho oblíbeného televizního pořadu.

Ingredience:

  1. 8 až 12 krajíců chleba (můžete využít i zbytky nějakého staršího)
  2. 2 kusy cibule
  3. 1/2 pórku (lze zaměnit za česnek, pokud jej preferujete)
  4. 6 ks barevné papriky
  5. slanina: cca 200 gramů
  6. Olej
  7. sůl

Koření můžete zvolit dle vašich preferencí. Vhodná může být například mletá paprika, chilli, kari, pepř nebo česnek

Postup:

  1. Vezměte si pánev a orestujte cibuli.
  2. Nakrájejte pórek (česnek), slaninu a barevné papriky nadrobno a přidejte je na pánev.
  3. Přidejte zvolené koření.
  4. Sáhněte po druhé pánvi a nalijte do ní trochu oleje.
  5. Na tomto oleji opečte chléb, který by měl být nakrájený na malé kousky. Opečte jej do křupava.
  6. Jídlo z obou pánví smíchejte dohromady.
  7. Máte hotovo.

Gnocchi s kuřecím masem, smetanou a špenátem

Ingredience:

  1. 2 trojúhelníčky taveného sýra
  2. 4 kuřecí prsa
  3. 2 balení čerstvého špenátu
  4. 8 stroužků česneku
  5. 400 ml smetany ke šlehání
  6. 2 balení gnocchi
  7. sůl
  8. koření dle chuti
  9. olej

Postup:

  1. Rozpalte pánev s trochou oleje.
  2. Nakrájejte kuřecí maso na drobné kousky.
  3. Kuřecí maso vložte na pánev.
  4. Jakmile je maso opečené, přidejte nasekaný špenát a česnek.
  5. Přidejte tavený sýr.
  6. Směs zalijte šlehačkou.
  7. Dejte vařit gnocchi.
  8. Jakmile se dovaří, smíchejte jej se směsí, kterou jste osmahli na pánvi.
  9. Máte hotovo.
Ruce ženy při přípravě gnocchi.
Gnocchi patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Zdroj: Shutterstock.

Fazole na kyselo s bramborem a uzeným masem

Ani vaření tohoto jídla není žádná věda. Jak na to?

Ingredience:

  1. 400 gramů velkých bílých fazolí
  2. 2 stroužky česneku
  3. sůl
  4. pepř
  5. 200 gramů uzeného masa
  6. 4 velké brambory
  7. 300 mililitrů mléka
  8. voda
  9. jíška

Postup:

  1. Fazole nechte přes noc máčet ve studené vodě.
  2. Ve stejné vodě je dejte vařit.
  3. Nakrájejte uzené maso na malé kousky.
  4. Uzené maso přidejte k fazolím.
  5. Nakrájejte brambory.
  6. Brambory přidejte k uzenému masu a fazolím.
  7. Jakmile brambory změknou, zahustěte směs jíškou.
  8. Máte hotovo

Jídlo si okořeňte podle chuti solí, pepřem či jakýmkoliv jiným kořením, které máte rádi.

Batátové hranolky

Mezi nejsnazší jídla na přípravu se řadí i batátové hranolky.

Ingredience:

  1. 200 gramů batátů
  2. 2 lžíce oleje
  3. Sůl
  4. Koření dle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Nakrájejte batáty na hranolky.
  3. Vyložte plech pečícím papírem a přidejte na něj 2 lžíce oleje.
  4. Přidejte nakrájené batáty.
  5. Pečte 15 minut, poté hranolky obraťte a pečte znovu asi dalších 15 minut, dokud nebudou dostatečně křupavé.
  6. Máte hotovo.
Žena má v ruce pytlík s batátovými hranolky a jí je.
Batátové hranolky si zvládne udělat každý. Zdroj: Shutterstock.

Čočka na kyselo s vejcem

Čočka je velmi zdravá, což platí i o vejcích. Zároveň nejde o nikterak drahé suroviny.

Ingredience:

  1. čočka: cca 200 gramů
  2. lžička soli
  3. 2 bobkové listy
  4. vejce
  5. 2 cibule
  6. 20 gramů másla nebo sádla
  7. 10 gramů hladké mouky
  8. 2 lžíce octa
  9. 1 lžíce cukru
  10. Bylinky dle chuti

Postup:

  1. Čočku přeberte a nechte na dvě hodiny máčet.
  2. Následně ji propláchněte v cedníku a nasypte do hrnce.
  3. Do hrnce přilijte 3 hrnky vody a nechte vařit. Jakmile se voda dostane do bodu varu, nechte ji vařit ještě 2 minuty.
  4. Poté vodu slijte a čočku znovu propláchněte.
  5. Vraťte ji do hrnce.
  6. Znovu přilijte 3 hrnky čerstvé vody.
  7. Přidejte bylinky dle chuti a nechte vodu vařit.
  8. Když čočka změkne, vodu slijte.
  9. Udělejte jíškovou omáčku.
  10. Jíšku přilijte k čočce.
  11. Dochuťte octem a cukrem.
  12. Dejte vařit vejce.
  13. Vejce přidejte k čočce.
  14. Máte hotovo.

Dobrou chuť!

Zdroje: nejrecept.cz, vareni.cz, happymag.cz, apetitonline.cz, spektrumzdravi.cz reflex.cz