Čím nahradit vejce v receptech? Skvělé alternativy, které máte doma
Vejce se řadí mezi nejzákladnější suroviny. Ať už otevřete kuchařku na jakékoliv straně, s vysokou pravděpodobností budou součástí receptu, na který tam narazíte. Bohužel je však celá řada lidí konzumovat vůbec nemůže. Někteří jedinci je pak nejí dobrovolně z vlastního přesvědčení.
Asi nejčastější důvod, proč se někteří lidé musí vejcím ve stravě vyhnout, je potravinová alergie. Ta na vejce je dle některých statistik druhou nejrozšířenější alergií na světě. Dalším důvodem pak může být veganství. V neposlední řadě tuto žlutobílou pochoutku nekonzumují ani příslušníci některých náboženství. Za zmínku stojí kupříkladu relativně proslulé hinduistické hnutí, jehož oficiální název zní Mezinárodní společnost pro vědomí Kršny (známé taktéž jako hnutí Haré Kršna). Ať už máte pro vyřazení vajec z jídelníčku jakýkoliv důvod, jistě jste někdy přemýšleli nad tím, čím jej v pokrmech nahradit. Možností je skutečně spousta. Jaké z nich patří mezi ty nejpopulárnější?
Banán
V případě, že máte v plánu pustit se do pečení nějaké sladké dobroty, můžete místo vajec použít banán. Ten můžete využít kupříkladu při přípravě sladkých krémových polev, muffinů, palačinek, koláčů, buchtiček se šodó, lívanců nebo dortů. Padesáti až šedesáti gramy banánu (což je asi polovina tohoto ovoce) nahradíte v pokrmu jedno vejce.
Mějte ovšem v paměti, že pokud se rozhodnete vejce nahradit banány, změní se celková chuť jídla. Do některých pokrmů tedy banán není vhodný.

Komerční náhražky vajec
Univerzální alternativou vajec jsou jejich komerční náhražky. Výrobci je vyladily k dokonalosti, takže mezi pokrmem s vejci a jídlem, v němž se na místě této žlutobílé pochoutky nachází jejich komerční náhražka, takřka nezaznamenáte chuťový rozdíl.
Tyto komerčně vyráběné náhražky vajec mají nejčastěji podobu prášku a obsahují bramborový či tapiokový škrob. Zpravidla se s nimi pracuje tím způsobem, že smícháte 1,5 lžičky prášku se 2 až 3 lžícemi vody. Každý výrobce může mít nicméně postup lehce odlišný, a tak si vždy pro jistotu přečtěte pokyny na obalech výrobku.
Batátové pyré
Obliba takzvaných batátů, což jsou sladké brambory, neustále stoupá. Využít je můžete mimo jiné při pečení. Nejdříve je však nutné, abyste z nich udělali pyré. Potom už je postup jednoduchý. Přibližně 125 ml batátového pyré nahradí v pokrmu jedno vejce.
Myslete však na to, že batátové pyré ovlivní výslednou chuť pokrmu.

Tofu
Tofu se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel (nejen) příznivců alternativních stravovacích metod. Využít jej můžete i při přípravě jídel. Jako náhrada vejce se nejlépe uchytilo takzvané silken tofu. Můžete jej přidat například do krémových omáček, buchet či muffinů.
Pokud chcete tofu použít jako náhradu vajec, nejdříve jej rozmixujte. Jakmile bude mít „pastovou“ konzistenci, můžete ho směle přidat do pokrmů. 60 mililitrů rozmixovaného tofu poslouží jako náhrada za jedno vejce.
Jablečné pyré
Do sladkých pokrmů se může hodit taktéž jablečné pyré. To si můžete snadno pořídit v supermarketu, nebo vyrobit doma. Použít můžete bez problému i dětskou přesnídávku.
Řecký jogurt
Řecký jogurt jistě patří k nejlepším náhradám trojobalu. Zároveň by měl být ve srovnání s tradičním trojobalem o něco zdravější. Pravý řecký jogurt totiž obsahuje 12 až 14 gramů vysoce kvalitních bílkovin na 100 gramů. Kromě toho se v něm skrývá spousta zdraví prospěšných látek.
Buďte ovšem velmi pozorní, když po řeckém jogurtu v obchodu pátráte. Mnoho lidí si totiž místo pravého řeckého jogurtu odnese z nákupu domů takzvaný jogurt řeckého typu. Ten sice není nikterak nezdravý, nicméně nachází se v něm někdy jen 3 gramy bílkovin na 100 gramů.
Zdroje: jakzdrave.cz, dumazahrada.cz