Chyby při nákupu masných výrobků, které vás mohou stát zdraví. Jak rozpoznat kvalitní uzeniny?
O negativním vlivu uzenin na lidské zdraví se již hovoří poměrně dlouhou řadu let. I u tohoto druhu potravin nicméně platí, že existují lepší a horší volby, co se vlivu na zdraví týče.
Zatímco některým produktům na poli uzenin byste se tak měli kompletně vyhnout, jiné si můžete čas od času dopřát. Víceméně však platí, že pokud se dokážete konzumaci průmyslově zpracovaných masných výrobků vyhnout, měli byste tak s ohledem na vaše tělo učinit. Vždy je lepší místo nich jíst čerstvé masné výrobky.
Pokud se však uzeninám zcela vyhnout nedokážete, je více než žádoucí, abyste rozlišovali mezi produkty, jež mají naprosto katastrofální složení, a těmi, které lidskému zdraví příliš neuškodí – pokud to s jejich konzumací nebudete přehánět. Podle čeho byste tedy měli uzeniny vybírat?
Karcinogenní hrozba jménem dusitany
Na co byste se měli určitě zaměřit, jsou takzvané dusitany. V oblasti uzenin se asi nejčastěji setkáte s takzvaným dusitanem sodným, který je taktéž označován jako E250.
Dusitan sodný je na jednu stranu skvělým pomocníkem, neboť potlačuje růst nebezpečných bakterií Clostridium botulinum, které produkují jed botulotoxin. Ten zapříčinil v historii lidstva mnoho úmrtí.
Na druhou stranu je však sám o sobě nezanedbatelnou hrozbou. Je totiž označován za potenciálně karcinogenní látku. To v překladu znamená, že jeho nadměrná konzumace dokáže způsobit či urychlit rozvoj rakoviny. Sdružení FÉR potravina udělilo dusitanu sodnému dokonce druhé nejvyšší skóre škodlivosti 5.

Dusitanu sodnému se téměř nevyhnete, ale přesto můžete alespoň snížit jeho negativní účinky
V drtivé většině uzenin se nechvalně proslulému E250 bohužel nevyhnete, ale přesto můžete jeho negativní účinky alespoň částečně omezit. Dusitan sodný se totiž do uzenin často přidává společně se solící směsí, které je zpravidla součástí. Teoreticky by se tak dalo říct, že byste měli sahat po výrobcích s nižším obsahem soli. To byste měli učinit i z jiných důvodů, neboť nadměrný příjem této látky může vést ke zvýšení rizika dalších onemocnění. Příkladem mohou být choroby srdce a cév.
Zrovna tak můžete dbát alespoň na to, jakým způsobem průmyslově zpracované masné výrobky zpracováváte. I na tom totiž záleží.
Dusitany totiž samy o sobě nemusí být extrémně nebezpečné, nicméně po tepelném zpracování se z nich za určitých podmínek vytvoří nitrosaminy, což už jsou silné rakovinotvorné látky.
Je nutné podotknout, že nitrosaminy se mohou vytvořit i při zpracování dusitanu v lidském žaludku. Při tepelném zpracování se jich však může vytvořit ve srovnání s žaludkem větší množství.
Tato tvrzení potvrzuje i sdružení FÉR potravina: „Dusitany dodávají potravinám uzenou chuť, umožňují vzdorovat a působit vůči bakteriím Clostridium botulinum, slouží jako stabilizátory barvy, prodlužují životnost výrobků a zabraňují oxidaci tuků. Výrobci uvádějí, že je velmi těžké dusitany nahradit, protože neexistuje látka, která by měla podobné vlastnosti a zároveň výrazně neovlivnila požadovanou chuť výrobku,“ uvádí v charakteristice aditiva. Následně pokračuje: „Dusitany obsažené v masných výrobcích mohou vést ke vzniku malého množství silně karcinogenních nitrosloučenin. Tyto sloučeniny vznikají zejména za vysokých teplot, např: při smažení slaniny. K podobné chemické reakci může dojít i v žaludku.“

Při výběru však určitě nezapomeňte dbát ani na tyto faktory
Na co dalšího byste měli při výběru uzenin myslet?
- Přítomnost tuků: V celé řadě uzenin se nachází velké množství nasycených tuků a transmastných kyselin, které jsou spojovány s dlouhými zástupy onemocnění. Snažte se tedy zaměřit na to, aby jich měla vaše vybraná potravina v sobě co nejmenší množství.
- Přidané látky: Kromě E250 se může v uzeninách objevit ještě nespočet dalších uměle vyrobených látek. Vyhněte se jim.
- Způsob zpracování: Záleží i na způsobu zpracování. Solení, kouření nebo uzení mohou snížit kvalitu masa.
Zdroje: nourish.cz, vimcojim.cz, ferpotravina.cz