47letá Brazilka byla více než rok připoutaná na nemocničním lůžku poté, co snědla prošlé pesto. Překonala botulismus, který je v ČR ojedinělý

Přidat na Seznam.cz

Brazílie – Není radno jíst zkažené potraviny. Své o tom ví žena z Brazílie, která byla hospitalizovaná v nemocnici poté, co snědla zkažené pesto. Po požití omáčky jí nastoupily zažívací a neurologické problémy, které ji připoutaly na nemocniční lůžko, píše deník The Independent.

Žena si koupila omáčku ve svém oblíbeném obchodě, kde byla časným zákazníkem. Pesto údajně nemělo na obale datum spotřeby, ani podmínky pro skladování. Nejspíš tak šlo o domácí výrobek. Po konzumaci jí začaly zdravotní problémy.

,,Moje tělo nebylo v pořádku, zhoršilo se mi dýchání a měla jsem pocit, že mi brní jazyk,“ nechala se slyšet. Proto vyrazila do nemocnice, kde jí ihned po příjezdu přestalo poslouchat tělo, nemohla se hýbat. Kromě toho žena zvracela a měla potíže s dýcháním, proto ji odvedli na CT. Posléze neurologové zjistili, že je z větší části ochrnutá.

Byla jí diagnostikována nemoc botulismus, vzácné onemocnění, kdy toxin produkovaný bakteriemi napadá tělesné nervy. Právě doma připravené potraviny, které se nesprávně skladují, mohou způsobit tuto nemoc.

Žena strávila v nemocnici rok. Byla léčena také elektrošoky, aby se jí zmírnily chronické bolesti. Teprve nedávno byla propuštěna poté, co se její stav výrazně zlepšil. Je schopná dýchat bez cizí pomoci, za pomocí chodítka se může pohybovat a také se sama najíst, což lze považovat za velký úspěch.

Botulismus v Evropě

Podle českého Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se kmeny Clostridium botulinum, které nemoc způsobují, vyskytují na celém světě. Botulismus z potravin je v Evropě nejčastějším typem botulismu. Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) bylo v roce 2021 hlášeno 82 potvrzených případů této choroby. Nejvyšší nemocnost je hlášena v Dánsku, Rumunsku a Itálii.

V České republice jde o vzácné onemocnění, je evidováno pouze několik případů. V roce 2022 byly hlášeny pouze dva případy botulismu, zřejmě po požití kontaminované paštiky.

Prevence před botulismem

Jak lze minimalizovat kontaminaci potravin bakteriemi, které mohou způsobit nemoc botulismus? Oleje s bylinami nebo česnekem uchovávejte v lednici, stejně tak jako jiné nakládané nebo konzervované potraviny po jejich otevření.

Zdroj: The Independent, Národní zdravotnický informační portál