Tato levná surovina je v Asii hitem. Přirozeně podporuje tvorbu kolagenu a stojí jen pár korun
Krásná a dokonale hladká pleť bez vrásek je snem mnohých z nás. Bohužel se dříve či později objeví první vrásky. Nicméně existují způsoby, jak tomu předcházet. Inspirovat se můžeme například v Asii, jelikož zdejší ženy jsou proslulé tím, že o svou pleť pečují skutečně ve velkém.
Stav pleti odráží náš životní styl a stravovací návyky. Pokud pamatujete na vyvážený jídelníček, dostatečný pitný režim a pravidelný sport, vaše pleť bude celkově spokojenější. Přesto je ale přirozené, že s přibývajícím věkem se objevují první vrásky, začínají se lámat vlasy nebo nás bolí klouby. Na vině může být právě nedostatek kolagenu v těle.
Proč je kolagen v našem těle tak důležitý
Kolagen je hlavní stavební bílkovinou v našem těle. V podstatě působí jako pojivo pro všechny buňky napříč celým naším organismem. Dostatek kolagenu je důležitý nejen pro zdraví naší pleti, ale i vlasů, nehtů, kostí, kloubů, cév, zubů a dokonce i rohovky očí.
S přibývajícím věkem však množství kolagenu v těle přirozeně ubývá. Vědci se shodují v tom, že po 25. roce našeho života se kolagen v těle sice nadále vytváří, nicméně jeho produkce s každým rokem klesá. Po 40. roce života již produkce klesá rapidně. Jelikož je však tato složka pro správné fungování našeho organismu zcela zásadní, je na místě ji vhodně doplňovat.
Zázračnou asijskou surovinu seženete i u nás
Kolagen lze tělu samozřejmě dopřát ve formě nejrůznějších doplňků stravy. Kromě toho se ale zaměřte i na správný jídelníček, který tvorbu kolagenu v těle podpoří zcela přirozenou cestou. Zázračně v tomto ohledu působí potraviny bohaté na vitamín C. Například citrusy, brokolice, kapusta nebo šípky.
Nebo sáhněte po asijské surovině, která vyniká po stránce velmi vysokého obsahu vitaminu C. Tato superpotravina bývá v tradiční čínské medicíně považována za klíč k dlouhověkosti. Uvádí se také, že má až 50krát více vitamínu C než pomeranč. Surovina nese označení goji (kustovnice čínská) a obsahuje velké množství dalších prospěšných látek.
V goji najdete 18 druhů aminokyselin, přes 20 stopových prvků a vitamíny C, B a E. Kustovnice také obsahuje velké množství karotenoidů. Plody si poradí s neutralizací volných radikálů, pomáhají zabraňovat poškozování buněk a tím pádem i stárnutí organismu.

Do dezertů, ranní ovesné kaše nebo jen tak
Ačkoliv má kustovnice čínská exotický původ, její plody v současné době snadno seženete i u nás. Stačí se vydat do obchodů se zdravou výživou. Plody goji jsou velmi sladké, aniž by však měly vysoký glykemický index. Vzhledem k tomu se mohou používat jako zdravější náhrada rozinek. Konzumovat je můžete buď přímo, nebo je přidat do nejrůznějších pokrmů. Hodí se například do jogurtů, ovesné kaše, salátů nebo různých dezertů.
Z goji si můžete připravit čaj – stačí lžíci plodů zalít vroucí vodou a nechat 15 minut louhovat. Plody pak můžete také sníst. Doporučená denní dávka goji se pohybuje v rozmezí od 6 do 30 g suchých plodů.

Kolagen pomáhá pleti navrátit svěžest
Pokud má tělo dostatek kolagenu, odvděčí se vám krásnou, svěží a zdravě vypadající pletí. Kolagen v naší pokožce podporuje produkci důležitých proteinů, jako je například elastin. Díky němu zůstává struktura pleti pevná a pružná.
Dostatek kolagenu může zpomalit stárnutí pokožky a omezit tvorbu vrásek. Díky této složce zároveň může dojít ke zmírnění projevů akné nebo suché atopické pokožky. Kolagen rovněž zlepšuje kvalitu a růst vlasů a zpevňuje nehty.
Zdroje: lekarna.cz, healthline.com, lidovky.cz