Zrádné mikroplasty: Vznikají při rozpadu plastových výrobků
Možná si toho nejsme ani vědomi, ale mikroplasty se staly běžnou součástí našeho života. Jsou v jídle, ve vodě, dokonce i v našem těle. A protože tyto fragmenty pronikají do potravinového řetězce, je čas se na tuto problematiku podívat blíže.
Mikroplasty jako tichý nepřítel
Mikroplasty se dělí do dvou kategorií: primární a sekundární mikroplasty. Primární mikroplasty se uvolňují přímo do životního prostředí jako malé plastové částice. Jedná se o záměrně vyrobené prvky, které se nacházejí například v některých spotřebních a průmyslových výrobcích.
V kosmetice se používají mikroplasty jako abraziva. Jedne studie dokonce, která testovala více než 7 000 produktů od čtyř největších výrobců kosmetiky v Evropě, zjistila, že devět z deseti produktů obsahovalo mikroplasty.
Proč se ale primární mikroplasty vyrábějí? Především kvůli jejich jedinečným fyzikálním a chemickým vlastnostem, k nimž patří odolnost, tuhost a abrazivita.
Sekundární mikroplasty vznikají rozkladem velkých plastových odpadů, jako jsou plastové tašky a láhve, na menší fragmenty ohrožující veškerý život na Zemi.
Přítomnost mikroplastů ve vodních zdrojích
Mikroplasty v posledních letech byly objeveny nejen ve sladké vodě, ale také v odpadních vodách, balené vodě a vodě z vodovodu. Ptáte se, jak je možné, že se mikroplasty dostanou i do balené vody? Odpověď je poměrně jednoduchá: mikročástice z plastových lahví se oddělí od obalu a proniknou do vody, kterou konzumujeme.
Tyto fragmenty mohou navíc sloužit jako nosiče toxických látek a škodlivých organismů, které se často zachytávají na jejich povrchu. To se týká zejména ryb a dalších vodních organismů, jejichž život je mikroplasty ohrožen.
Jak také dokazuje tisková zpráva, studie Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR potvrdila přítomnost mikroplastů v pitné vodě z různých úpraven. Množství těchto částic se pohybovalo mezi třista až devětseti částicemi na litr vody.

Mikroplasty v lidském těle
Šokující je také fakt, že člověk za týden nevědomky zkonzumuje pět gramů plastu týdně, což prokázala i řada studií. I když to zní jako docela zanedbatelná hodnota, jedná se o dva tisíce částeček umělé hmoty! Za rok se jedná až o sto tisíc částic. Pro ještě lepší představu se jedna o konzumaci jedné kreditní karty za týden a jedné hasičské helmy za rok.
Kromě našich střev vědci objevili přítomnost mikroplastů i v různých částech lidského těla, včetně krve, mozku, placenty a dokonce i v penisu. To značí, že si tyto částice mohou najít cestu skrze biologické bariéry.
Možnosti řešení a prevence
Protože mikroplasty mohou ovlivnit veškerý život na zemi, je radno jejich přítomnost nepodceňovat. Jak jejich výskyt snížit?
Omezte množství plastů ve svém každodenním životě
Plasty se jako každý materiál rozpadají. Čím víc plastů máte doma, tím větší je riziko jejich rozpadu. Udělejte si proto inventuru plastů ve své domácnosti a zamyslete se nad tím, které předměty ve vašem životě by mohly být nahrazeny jiným materiálem.
Plastový zubní kartáček můžete snadno nahradit bambusovým kartáčkem a stejně tak i hřeben, oblečení s příměsí umělých vláken vyměňte za len nebo přírodní bavlnu a jednotlivé suroviny můžete uschovat do skleněných dóz.
Neohřívejte jídlo v plastových nádobách
Věděli jste, že plastové nádoby při ohřevu uvolňují daleko více mikroplastů? Pokud používáte mikrovlnnou troubu, dejte přednost raději jiným materiálům, jako jsou například skleněné nádoby. A podobné pravidlo platí i při konzumaci již zpracovaných potravin.
Pravidelně uklízejte
Bohužel i prach v našich domácnostech může obsahovat mikroplasty, takže časté uklízení může pomoci zabránit vystavení těchto částic. Účinnou metodou je vysávání, protože při zametání můžete vdechnout velké množství mikroplastů.
Přejděte na udržitelné výrobky
Možná jste si stihli všimnout, že udržitelný přístup k životu je mnohem víc než trend. Co to ale v případě mikroplastů znamená? Můžete například používat opakovaně použivatelné láhve na vodu, nádoby na jídlo s sebou, ale i textilní nákupní taška může výrazně snížit spotřebu jednorázových plastů.
Zdroj: nationalgeographic.cz, ct24.ceskatelevize.cz, bezpecnostpotravin.cz, tisková zpráva ih.cas.cz, studie NationalLibraryOfMedicine, studie BeathTheMicroBead