Tichý zabiják ve vaší kuchyni: Potravina, kterou jíme denně, může být toxická
Nad používáním mnohých ingrediencí v kuchyni většinou už ani nepřemýšlíme. Jakmile si nějakou surovinu oblíbíme, můžeme mít tendenci ji používat často. A právě ve větším množství mohou být některé ingredience pro naše tělo toxické a způsobit nám řadu zdravotních problémů. Výjimkou není ani tato potravina, která je u mnohých součástí jejich každodenní snídaně, svačiny nebo třeba víkendového pečení.
Pravidelný a pestrý jídelníček je základem pro prevenci velké spousty onemocnění. Tímto způsobem tělu dodáme veškeré potřebné živiny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Pokud bychom každý den jedli to samé jídlo pořád dokola, snadno by se nám zprotivilo. Zároveň by vám však z dlouhodobého hlediska nepoděkovalo ani vaše tělo, kterému by mohly chybět důležité živiny.
Voňavé koření, které může být zdravé i toxické
Tichým zabijákem ve vaší kuchyni může být nenápadné koření, které se díky své omamné sladké vůni a zajímavé chuti těší obrovské popularitě. Může se přidávat do ovesné kaše, jogurtu, granoly, sladkých dezertů a podobně. V orientální kuchyni se často kombinuje v pokrmech s masem a rýží.
Skořice nás doprovází již po staletí a jistě se nebudeme mýlit, pokud řekneme, že tento voňavý zázrak máte i vy doma. Ačkoliv má toto koření mnoho zdravotních přínosů, nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Pokud to totiž s její konzumací přeženete, můžete ohrožovat svá játra. Na pozoru by se přitom měly mít i těhotné ženy.

Skořice je bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti
Zdravotních přínosů se se skořicí pojí celá řada. Toto koření je bohaté na antioxidanty, díky čemuž tělu pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu způsobenému volnými radikály. Rovněž obsahuje sloučeniny, které mohou pozitivně přispívat ke snížení zánětu v těle. Vzhledem k tomu celkově podporuje naše zdraví.
Zásadní výhodou skořice je rovněž schopnost pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Vzhledem k tomu se toto koření těší obrovské popularitě nejen u diabetiků. Skořice zvyšuje citlivost těla na inzulín. Některé studie také uvádějí, že toto orientální koření může pomoct snížit hladinu glukózy v krvi po jídle. Od pradávna se používá také pro podporu trávení, může pomoct zmírnit zažívací potíže, křeče a nadýmání.
V tradiční čínské medicíně se skořice využívá pro léčbu různých infekcí v těle. Kromě toho je pomocníkem také k léčbě nachlazení, kašle a artritidy. Skořice bývá považována za harmonizující látku, která posiluje naši životní energii.

Problém se pojí s vysokým obsahem kumarinu
Skořice obsahuje látku s označením kumarin. Jedná se v podstatě o přírodní toxin, který bývá ve vědeckých výzkumech spojován s negativními dopady na naše játra. Může rovněž vést ke vzniku závratí, poruchám srážlivosti krve a bolestem hlavy. Denní příjem kumarinu by neměl přesáhnout 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíte 60 kg, neměli byste přijmout více než 6 mg kumarinu.
Zajímavostí je, že množství kumarinu se u jednotlivých druhů skořice liší. Nejběžnější druh skořice u nás, čínská skořice, obsahuje velmi vysoké množství kumarinu (2000–8000 mg/kg). Její zpracování je nejjednodušší, je levná, a proto oblíbená mezi zákazníky. Vhodnější alternativou je však skořice cejlonská, která obsahuje jen stopové množství kumarinu, konkrétně až 400× méně.
Proto je vhodnější volit kvalitnější cejlonskou skořici, i když je dražší. Jelikož je u ní obsah kumarinu poměrně nízký, zdravotních problémů se při běžné konzumaci prakticky nemusíte obávat a toto oblíbené koření si dopřát s chutí. Pokud se nechcete vzdát čínské skořice, konzumujte ji s mírou.
Zdroje: brainpedia.cz, bezpecnostpotravin.cz, novinky.cz, kolinsky.denik.cz