Tato potravina pomohla astronautům přežít ve vesmíru. Je levná a plná vitamínů, Češi ji přehlížejí

Přidat na Seznam.cz

Astronauti se ve vesmíru musejí vzdát mnoha radostí. Jejich jídelníček je pečlivě navrhován tak, aby obsahoval všechny důležité živiny a zároveň na palubě nezpůsobil žádné problémy. Jednou ze složek je i tato levná a výživná potravina, kterou spousta Čechů v obchodech přehlíží.

Jídlo a pití stejně jako pravidelné cvičení hrají hlavní roli pro udržení zdraví kosmonautů. Ačkoliv se nachází ve velké vzdálenosti od domova a navíc ve stavu bez tíže, musejí astronauti pokračovat ve svém životě a věnovat se i své misi. Zdravý jídelníček je základem k tomu, aby dokázali přemýšlet a soustředit se na své svěřené úkoly.

Skvělá pochoutka nejen k snídani

Jídlo ve vesmíru rozhodně neslouží pouze pro získání dostatečného množství kalorií pro práci. Doba, kdy astronauti usedají k jídlu, je pro ně, vzhledem k velké vzdálenosti od domova, často společenskou událostí. Mají příležitost se na chvíli zastavit, společně se najíst a třeba si vyměnit pár vzpomínek na to, co jim nejvíce schází.

Ve vesmíru je skladba jídelníčku přirozeně trochu odlišná. Předně je třeba konzumovat potraviny, které vyrovnávají účinky přizpůsobení ve vesmírném prostředí. Jídlo je také speciálně upravováno pro stav bez tíže, aby z talíře neodplulo a nezpůsobilo problémy. Tácky s jídlem se připravují na Zemi pro každého kosmonauta. Klíčová je nejen dlouhá trvanlivost, ale i malý objem.

Jednou z oblíbených pochoutek kosmonautů se proto staly ovesné vločky, respektive ovesná kaše. Její jednotlivé porce jsou do vesmíru baleny v jednorázových plastových nádobách, dózách nebo fóliových sáčcích a konzumují se přímo z těchto nádob. Ovesné vločky jsou dehydrované, což umožňuje jejich snadnou manipulaci ve vesmíru a šetří místo. Vzhledem k tomu se v jedné části obalu nachází kruhový otvor, prostřednictvím kterého astronaut nalévá vodu.

Žena vaří z ovesných vloček
Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny. Foto: Shutterstock

Ovesné vločky patří mezi nejvýživnější obiloviny

Důvodem, proč bývají ovesné kaše součástí jídelníčku astronautů, je jejich nutriční bohatost. Obsahují velké množství bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Kromě toho se pyšní také vysokým obsahem vlákniny, která má pozitivní vliv na trávení a přispívá i k udržení optimální hladiny cholesterolu v krvi.

Konkrétně ovesné vločky na 100 gramů obsahují 14 gramů bílkovin. V porovnání s jinými obilninami mají ovesné vločky lepší poměr esenciálních aminokyselin a v tomto směru se téměř přibližují luštěninám. Kromě toho tato surovina zaujme také vysokým obsahem kyseliny listové, vitamínu B1 (thiaminu) a vitamínu E s antioxidačními účinky. Ve 100 g ovesných vloček se nachází zhruba dvojnásobná denní dávka manganu. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku, železa a draslíku.

Ovesné vločky s jogurtem
Ovesné vločky můžete jíst na spoustu různých způsobů. Foto: Shutterstock

Skvělá volba i pro cukrovkáře

Vzhledem ke svému složení jsou ovesné vločky perfektní volbou i pro osoby trpící cukrovkou. Ze všech obilovin má totiž právě oves nejvíce rozpustné vlákniny. Vzhledem k tomu dokážou zajistit dlouho trvající pocit sytosti. Rozpustná vláknina navíc zpomaluje vstřebávání glukózy, díky čemuž lze lépe kontrolovat glykemii.

Kromě toho, že ovesné vločky dodávají tělu potřebnou energii, jsou prospěšné i z mnoha různých důvodů. Tato superpotravina posiluje imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a pomáhá při zácpě. Ovesné vločky podporují trávení a jsou pomocníkem při žaludečních a střevních potížích. Rovněž mohou pomoci snížit viscerální tuk, který může obalovat vaše orgány.

Pokud vám ovesná kaše nevyhovuje, můžete si z této potraviny připravit i spoustu dalších pochoutek. Skvěle se hodí na pečení nebo do lívanců, vytvořit si z nich můžete také lahodnou křupavou granolu. Díky neutrální chuti je lze konzumovat také naslano.