Superpotraviny: Často jde o běžné suroviny, které jsou snadno dostupné v obchodě

Přidat na Seznam.cz

Média a sociální sítě často hovoří o zázračných superpotravinách z exotických koutů světa. Patří k nim třeba goji bobule, quinoa a chia semínka. Pravda je ale mnohem prostší: nejlepší superpotraviny najdete v každém obchodě. Jsou jimi třeba česnek, řepa, borůvky nebo obyčejná kapusta. Naši předci je jedli po staletí a věděli proč.

Šípky
Obyčejné šípky nasbírané na mezi mají mnohem více vitamínu C než některé propagované superpotraviny, zdroj: Shutterstock

Kdo vymyslel superpotraviny?

Termín superpotravina nevymysleli vědci, ale marketéři. Neexistuje žádná oficiální definice. Jde především o obchodní trik.

Cenu často určuje prestiž. Exotické acai bobule stojí stovky korun, přitom černý rybíz má podobné výživové hodnoty a roste na zahrádce. Goji bobule obsahují vitamin C, ale šípky ho mají víc a stojí zlomek ceny.

Tradiční kuchyně obsahovala superpotraviny po staletí. Kurkuma v Indii, zelený čaj v Asii, olivový olej ve Středomoří. Nikdo je neoznačoval jako zázračné.

Co říká věda?

Antioxidanty jsou nejčastěji skloňované superlátky. Ano, neutralizují volné radikály. Ale vysoká hodnota v laboratoři neznamená, že tělo látky skutečně využije.

Nejvyšší antioxidační hodnoty mají koření – skořice, oregano, kurkuma. Z běžných potravin vedou tmavé bobule a zelený čaj.

Kombinace látek je důležitější než izolované účinky. Vitamin C funguje líp s flavonoidy. Železo se vstřebává líp s vitaminem C. Proto jsou potraviny často účinnější než prášky z lékárny.

Miska s fazolemi
Luštěniny patří do každé zdravé kuchyně, jejich konzumace koresponduje s dlouhověkostí mnoha kultur, zdroj: Shutterstock

Co opravdu funguje?

Avokádo – mononenasycené tuky, které snižují špatný cholesterol. Losos – omega-3 kyseliny pro mozek a srdce. Borůvky – antocyany zlepšují paměť.

Zelený čaj má EGCG, které má protinádorové vlastnosti. Ořechy snižují riziko srdečních chorob. Kurkuma obsahuje kurkumin – funguje jako přírodní aspirin.

Obyčejné potraviny s výjimečnými schopnostmi

Česnek je král všech superpotravin. Allicin má antibakteriální účinky a snižuje tlak. Červená řepa dodává nitráty, které zlepšují prokrvení – proto je vhodná například pro sportovce.

Kapusta obsahuje látky proti rakovině. Rajčata poskytují lykopen – lépe se vstřebává z kečupu než ze syrových rajčat. Obyčejné vejce má všechny aminokyseliny v ideálním poměru.

Fazole a luštěniny – všechny krajiny s nejvyšším průměrným věkem je mají v jídelníčku.

Mýty versus realita

Mýtus: Superpotraviny léčí nemoci. Realita: Žádná jednotlivá potravina nevyléčí rakovinu nebo cukrovku.

Mýtus: Exotické je lepší. Realita: Lokální sezónní potraviny často předčí exotické věci v nutriční hodnotě i čerstvosti.

Mýtus: Čím víc, tím líp. Realita: Velké dávky můžou škodit. Beta-karoten v tabletách zvyšuje riziko rakoviny plic u kuřáků.

Co skutečně funguje: Středomořská strava s olivovým olejem, zeleninou a rybami. Není to o jednotlivých superpotravinách, ale o celkovém způsobu stravování.

Skutečné superpotraviny se skrývají v běžném nákupním košíku. Nemusíte lovit exotické věci ani zbytečně utrácet. Česnek, kapusta, borůvky, ořechy, ryby – to jsou ověřené nutriční bomby.

Žádná jednotlivá potravina není zázračná. Zdraví závisí na celkovém jídelníčku. Pestrost, vyváženost a co nejméně průmyslově zpracovaných věcí.

Příště když uslyšíte o nové superpotravině za tisíce korun, vzpomeňte si na babičku s kapustou a česnekem. Možná věděla víc o zdravé stravě než dnešní marketéři.

Zdroje: Wikipedia, Medical News Today, The Nutrition Source, NIH, Live Science