Pozor na pití čajů: Vědci odhalili překvapivý vedlejší účinek
Čaj je nápoj, který je známý po celém světě. Od zeleného a černého čaje po různé bylinné směsi – milujeme ho pro jeho osvěžující vlastnosti, podporu zdraví a uklidňující účinky. Nicméně pokud ho pijete opravdu hodně často, měli byste se mít na pozoru.
Mnoho lidí má pití čaje jako každodenní rutinu. Ať už jako součást snídaně nebo třeba jako společníka při čtení dobré knihy. Vědci ale nedávno odhalili překvapivý vedlejší účinek, který může pití čaje přinášet, a to zejména při nadměrné konzumaci.
Vysoký obsah kofeinu
I když čaj neobsahuje tolik kofeinu jako káva, stále je jeho pravidelná konzumace významným zdrojem této látky. Kofein je stimulant, který má pozitivní účinky na koncentraci a energii, ale může také způsobit negativní vedlejší účinky, zvlášť pokud je konzumován ve velkém množství. Vysoký příjem kofeinu z čaje může vést k problémům se spánkem, zvýšenému krevnímu tlaku, nervozitě a úzkosti. Navíc kofein z čaje zůstává v těle déle než ten z kávy.
Možné ovlivnění vstřebávání železa
Jedním z překvapivých vedlejších účinků pití čajů, který vědci nedávno odhalili, je vliv čaje na vstřebávání železa. Čaj obsahuje látky známé jako třísloviny, které mohou výrazně ovlivnit schopnost těla vstřebávat železo, zejména nehemové železo obsažené v rostlinné stravě. Dlouhodobá konzumace čaje při jídle tak může stát za nižší hladinou železa v těle, odkud je následně už jen krůček k anémii, obzvlášť u lidí, kteří mají nízký příjem železa ve stravě.

Problémy s trávením a žaludečními potížemi
Pití čaje na lačno nebo ve velkém množství může u některých lidí vyvolat žaludeční problémy. Třísloviny, které se nacházejí v čaji, mohou dráždit žaludeční sliznici a způsobit nepříjemné pocity, jako je pálení žáhy, nevolnost nebo bolesti břicha. Přispívá k tomu i kofein, který zrychluje trávení a u některých jedinců vyvolává podráždění žaludku.
Dehydratace při nadměrné konzumaci čaje
I když čaj obsahuje tekutiny, kofein v něm obsažený má diuretické účinky a zvyšuje tak produkci moči. Při pití čaje ve velkém množství, zejména černého nebo zeleného, může dojít k vyšší ztrátě tekutin a tím pádem k dehydrataci organismu.

Vliv na chrup
Další vedlejším účinkem pití čaje, na který se často zapomíná, je možné zabarvení zubů. Právě už několikrát zmiňované třísloviny a další sloučeniny v čaji tenhle problém způsobují. I když čaj může mít pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny díky antioxidačním vlastnostem, může také přispět k tvorbě zubního plaku a způsobit žloutnutí zubů. Pokud ovšem dodržujete pravidelnou důkladnou ústní hygienu, tento problém se vás netýká.
Jak tedy řešit tyto vedlejší účinky, pokud jste milovníkem čaje? Vědci doporučují pítče čaj s mírou, zejména pokud máte problémy s trávením nebo se obáváte o hladiny železa v těle. Pokud se chcete vyhnout negativním účinkům kofeinu, zkuste čaje s nižším obsahem kofeinu – bílý čaj nebo bylinné směsi jsou rozhodně skvělou volbou. Na trhu už jsou dnes dostupné také černé bezkofeinové čaje.
Zdroje: medicalnewtoday.com, nutritionsource.hspd.harvard.edu, verywellhealth.com