Pozor! Toto je jediný druh kávy, který škodí zdraví. Češi ji milují a ucpávají si tepny
Káva je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí dne. Její chuť nám přidává na energii a její omamnou vůni máme spojenou s odpočinkem. Kromě kofeinu, který má na naše tělo povzbuzující účinky, obsahuje tento nápoj celou řadu minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.
Přesto ale existuje určitý druh kávy, kterému bychom se měli vyhnout. S tímto nápojem totiž riskujeme, že budeme bojovat s vyšší hladinou cholesterolu. A s tím může souviset i spousta dalších zdravotních problémů.
Turecká káva versus espresso
Cholesterol je obvykle obsažen v živočišných produktech. Z toho vyplývá, že káva jej neobsahuje. Najdete v ní ale substance zvané cafestol a kahweol, které dle některých průzkumů mohou vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
To, do jaké míry může tento nápoj hladinu cholesterolu ovlivňovat, má souviset s druhem přípravy. Nejhorší volbou pro vaše zdraví je turecká káva a jiné typy kávy, při kterých se nevyužívá filtr pro odstranění kávové sedliny. Mnohem lepší volbou z hlediska zdraví je proto klasické espresso. Ostatně, i množství kofeinu v turecké kávě může být velmi vysoké, a proto se vyplatí vsadit spíše na alternativní způsoby přípravy.

Bulletproof coffee raději nezkoušejte
Zatímco v České republice je rozšířeným nápojem právě zmíněná turecká káva, v zahraničí se v poslední době těší popularitě takzvaná bulletproof coffee (v překladu neprůstřelná káva). Konzumace tohoto nápoje přitom může být hrozbou pro naše zdraví. Jedná se totiž o mix kvalitní kávy, másla a MCT oleje. Tato kombinace má za úkol tělu dodat rychlý přísun energie, podporovat koncentraci a minimalizovat ranní pocit hladu.
Vzhledem k tomuto složení však káva přirozeně není vhodná pro osoby s vyšší hladinou cholesterolu. Díky přítomnosti másla totiž obsahuje značné množství nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a podílet se na rozvoji srdečních onemocnění.
Pozor na přidaný cukr a smetanu
Pro naše zdraví je z pochopitelných důvodů nejvhodnější černá káva (tedy například espresso). Pokud si ale do každého šálku kávy nalijete velké množství tučné smetany a přidáte cukr či jiná sladidla, mohou být pozitiva kávy upozaděna. Plnotučná smetana do kávy obsahuje vysoké množství nasycených tuků, které mohou negativně ovlivňovat zdraví. Nasycené tuky rovněž podporují zánětlivé procesy v těle, které mohou stav cév a srdce zhoršit.
Pokud už se smetany do kávy nechcete vzdát, zkuste raději některé rostlinné alternativy. Jednat se může například o mandlové nebo kokosové mléko. Tyto alternativy obsahují méně nasycených tuků i cukrů, zároveň však kávovému nápoji dodají krémovou chuť. Případně alespoň sáhněte po nízkotučné smetaně nebo klasickém mléce.

Káva má celou řadu benefitů
Přiměřená konzumace vhodně zvolené kávy s sebou přináší celou spoustu zdravotních benefitů. Milovníci kávy mají podle průzkumů menší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu a onemocnění jater. Navíc o 40 % snižuje riziko vzniku rakoviny jater.
Káva bývá spojována také s navozením duševní pohody. Milovníci kávy se potýkají s menším množstvím depresí a jinými duševními potížemi. Je ale potřeba to s množstvím kofeinu nepřehánět. Pokud vypijete příliš mnoho šálků tohoto povzbuzujícího nápoje, může se u vás objevit nervozita, úzkost, bušení srdce nebo horší kvalita spánku. Lidé, kteří pravidelně pijí kávy, mají dle studií také nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou. Káva zlepšuje naše soustředění, bdělost i paměť.