Nejlevnější čokoláda může být i nejlepší. Test odhalil, kterou koupit

Přidat na Seznam.cz

Není čokoláda jako čokoláda. Za ty vysoce kvalitní si často připlatíme. I přesto existují levnější varianty, které se v testech umisťují na prvních místech. Jednu takovou vám nyní představíme. 

Hlavní surovinou při výrobě čokolády jsou kakaové boby. Ty i mnohé další aspekty ovlivňují kvalitu čokolády. Testem ročně projdou stovky čokolád. Nemusí se přitom jednat o vyhlášené značky. Množství supermarketů má své černé koně v podobě vlastních značek bio výroby. 

Čokoládu lze hodnotit v mnoha kategoriích 

Jednotlivé faktory lze rozdělit do 5 základních skupin. A sice na: 

  1. Obsah kakaa – Říká se, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Je to dáno především tím, že obsahuje méně cukru, což zvyšuje intenzitu její chuti. 
  2. Chuť – Nejde pouze o to, kolik procent kakaa čokoláda obsahuje. Zásadní je i její celková chuť. Výrobci by měli dbát na vyváženost a  komplexnost chutí. Mezi hodnotící kritéria patří například hořkost, ovocnost nebo snoubení květinových tónů.
  3. Složení – Kakaová hmota, kakaové máslo, cukr a mléko. Nic víc kvalitní a chutná čokoláda nepotřebuje. V opačném případě obsahuje suroviny navíc, které spíše ničí její vyváženost.
  4. Vzhled – I obyčejný vzhled čokolády dokáže napovědět, jaká bude její kvalita a chuť. Na povrchu by měla být čokoláda lesklá. Správné temperování čokolády prozradí její barva. V případě, že se prolíná několik odstínů, čokoláda nebyla připravena při striktně dodržených procesech. 
  5. Textura – To, jak se čokoláda láme a rozpouští na jazyku, je hodnoceno v samostatné kategorii. Textura čokolády by neměla být zrnitá či s hrudkami. 
Čokoláda a kakaové boby.
Chuť ovlivňuje i kvalita kakaových bobů. Zdroj: Shutterstock

Při nákupu jde o chuť i cenu 

O první příčku se v jednom z testů kvality mléčných čokolád v loňském roku utkaly značka Orion a Lindt. I přesto, že nakonec zvítězila značka Lindt, je nutné podotknout, že se jedná o cenově rozdílné čokolády. A tak je za nižší cenu Orion čokoláda nejen dostupnější. V porovnání s cenou ji můžete považovat i za tu, která si v našem košíku najde místo častěji. 

Test mléčných čokolád čokoládu Orion mléčná oznámkoval číslem 2. Chvalitebná známka byla vysvětlena tak, že čokoláda hezky voní, má sladkou čokoládovou chuť a doplňují ji příjemné mléčné tóny. Devadesátigramová tabulka čokolády zákazníky láka na jemnou chuť, která se pomalu rozplývá na jazyku. Hlavními složkami této čokolády jsou kakaová hmota, kondenzované a sušené mléko, cukr a kakaové máslo. Díky těmto surovinám vzniká intenzivní kakaová chuť, kterou mléko zjemňuje a vytváří krémovou texturu. 

Čokoláda zabalená ve zlatém obalu.
Testy hodnotí nejenom chuť, ale i cenu čokolády. Zdroj: Shutterstock

Ochutnat můžete i desítky dalších příchutí 

V různých testech tato Orion čokoláda běžně získává přední místa. Je to především díky kombinaci její kvality a dostupné ceny. Tabulku této čokolády lze běžně pořídit i za 35 korun. Nalézt ji můžeme téměř ve všech supermarketech. V testu sice porovnávány nebyly, Orion čokolády ale můžete ochutnat i v jiných příchutích. Kromě hořké čokolády se na pultech objevuje i čokoláda hořká, nugátová, bílá, s karamelem nebo exotická kokosová. 

Jste-li milovníkem čokolády, jistě na první pohled poznáte, jaká chuť je kvalitní a jaká ne. Nezapomínejte ale na to, že testy mnohdy berou v potaz nejen kvalitu, ale také cenu čokolády. Právě díky nízké ceně se Orion čokolády pravidelně umisťují na vysokých příčkách. A to i přesto, že mohou být jiné čokolády kvalitnější. Často je ale jejich cena minimálně jednou tak vysoká. 

Zdroje: dTest, Kupi, Refresher