Nejlevnější a nejzdravější způsob, jak předejít nemocem: Tahle potravina posílí imunitu

Přidat na Seznam.cz

Vyvážený a pestrý jídelníček je velmi důležitý pro naše zdraví. Správně zvolenou stravou můžete nejen předcházet nejrůznějším civilizačním onemocněním, ale také bakteriálním či virovým infekcím. S právě probíhající chřipkovou epidemií je přitom na místě mít se na pozoru a snažit se pro svou imunitu udělat maximum.

Silná imunita je klíčovým faktorem pro udržení zdraví. Tento složitý mechanismus v podstatě pomáhá člověku odolávat infekcím, které na nás mohou číhat na každém rohu. Pokud na nás působí větší množství škodlivých mikroorganismů, obrana těla se oslabí a může to vést ke vzniku onemocnění. Proto je důležité na své imunitě neustále pracovat a vhodně ji podporovat.

Jak poznáte oslabenou imunitu

K oslabení imunity zpravidla nedojde ze dne na den. Spíše se jedná o kombinaci několika příznaků a situací, které na tělo působí z dlouhodobějšího hlediska. Oslabenou imunitu však můžete rozpoznat pomocí několika základních faktorů.

Objevit se může celková únava a ospalost. Máte pocit, že na vás „něco leze“ a necítíte se tak úplně ve své kůži. Mohou se u vás vyskytnout také žaludeční a střevní problémy, výjimkou není ani nechutenství nebo snížená chuť k jídlu. Pokud má tělo oslabenou imunitu, dává nám to najevo také prostřednictvím nejrůznějších ekzémů, oparů a vyrážek. Dochází ke špatnému hojení ran a častěji do roka také bojujeme s různými nemocemi v podobě nachlazení, chřipky nebo angíny.

Unavená žena na pohovce
Častá únava může být známkou oslabené imunity. Foto: Shutterstock

Zázrak ovlivňující imunitu i zažívání

Místo finančně nákladných potravinových doplňků můžete letos zkusit vsadit na cenově dostupné zdroje vitamínů. I s jejich pomocí můžete docílit toho, že se vám nepříjemné horečky, kašel a rýma zcela vyhnou. Doslova zázračnou potravinou je v tomto ohledu kysané zelí. Na jeho benefity přitom nedaly dopustit už naše babičky.

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C. Pokud budete konzumovat 200 g zelí denně, snadno pokryjete celodenní potřebu tohoto vitamínu. Kysané zelí je dále důležitým zdrojem kyseliny mléčné, vitamínu K, železa a minerálních látek. Najdeme v něm také vitamíny skupiny B, a to včetně B12.

V porovnání s klasickým zelím přináší jednu důležitou výhodu

Pokud kysané zelí srovnáme s klasickým čerstvým zelím, zjistíme jeden podstatný rozdíl. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství probiotických kultur, které přirozeně vznikají během procesu kvašení. Tyto probiotické kultury příznivě působí na střevní mikroflóru a podporují tedy zdraví našeho zažívání.

Tato surovina obsahuje vysoké množství vlákniny, která je rovněž prospěšná pro zdraví trávicího traktu. Kysané zelí nemá tendenci během skladování ztrácet vysoký obsah vitamínů a dalších prospěšných látek. Ve spíži jej proto můžete mít prakticky po celou zimu a zařadit jej jako každodenní součást vašeho jídelníčku.

Kysané zelí
Kysané zelí je bohaté na vitamin C. Foto: Shutterstock

Čím dalším lze imunitu podpořit

Kromě zdravého a vyváženého jídelníčku si dopřejte také pravidelný pohyb a pobyt v přírodě. Sport nejen pomáhá udržovat si optimální tělesnou hmotnost, ale také zlepšuje funkci mozku a snižuje riziko vzniku mnoha onemocnění. Nezapomínejte na odpočinek a dostatečný spánek. Právě během spánku se obnovují naše psychické a fyzické síly.

Snažte se vyhýbat stresovým situacím a myslete na duševní pohodu. Svou imunitu můžete v zimě budovat také pravidelným saunováním a otužováním. Tělo se díky prohřátí v sauně lépe zbaví škodlivých toxinů prostřednictvím pocení. Otužování poté přispívá k budování silné obranyschopnosti organismu a působí také jako prevence proti vysokému tlaku.

Zdroje: nn.czdenik.cz