Lepší než luxusní dubajská čokoláda: Tento český dezert si podmanil gurmány po celém světě
Luxusní dubajská čokoláda v posledních dnech zažívá obrovský boom. Pochutnat si na ní totiž nyní můžeme nejen ve Spojených arabských emirátech, ale i přímo u nás. Některé supermarkety nabízejí pravou čokoládu přímo z Dubaje. Někteří výrobci se pak nechali její recepturou inspirovat a pustili se do výroby své vlastní.
Dubajská čokoláda se tak velmi rychle stala něčím, co mnozí z nás touží ochutnat. Inspirovala také některé dezerty. Málokdo ale tuší, že i české pochoutky mají ve světě své čestné místo. Existuje dezert, na který zahraniční turisté nedají dopustit, zatímco my na něj už téměř zapomněli.
Za socialismu lidový dezert, dnes luxusní pochoutka
Vznik tohoto dezertu je tak trochu opředen tajemstvím. Ví se, že vznikl v první polovině 20. století, a to údajně kvůli přebytku žloutků. Název získal podle cukrářské formy, která se používá při jeho pečení. Ačkoliv si cizinci tento dezert pochvalují, jeho název je pro ně velmi překvapivý. Ostatně, i díky němu se tato pochoutka často podává právě v období kolem Dušiček.
Tradiční české rakvičky zkrátka a jednoduše miniaturní rakev skutečně připomínají. Ačkoliv tedy jméno tohoto zákusku může být pro cizince šokující, chuť si snadno oblíbí. Za socialismu rakvičky patřily k lidovým dezertům, na které jste narazili téměř v každé cukrárně, podobně jako třeba punčový řez. V současnosti se do jeho výroby pouští i vyhlášené cukrárny, které jej mnohdy chtějí pojmout tak trochu jinak a s důrazem na moderní gastronomii.

Sladká tečka se spoustou šlehačky
České rakvičky se připravují z vajec, především pak žloutků, cukru a vanilky. Ušlehané těsto se nalévá do speciálních formiček, které právě malé rakvičky připomínají. Pečením se těsto nafoukne, díky čemuž má uvnitř dutinu. Jakmile do rakvičky poprvé kousnete, možná vás překvapí její dutý vnitřek. Hotové rakvičky se nejčastěji zdobí šlehačkou. Někdy se ale používá také pařížská šlehačka či pařížský krém. V moderních cukrárnách pak nejsou výjimkou nejrůznější obměny tohoto tradičního dezertu. Rakvičky se mohou zdobit ovocem, čokoládovým topingem nebo rumovým likérem. Právě šlehačka však podle mnohých nejlépe doplní lehkou a křupavou texturu této sladké tečky.
Jak uvádí jeden z turistů na serveru Eat Your World: „Je to jako sladká, křupavá sušenka v hromadě šlehačky. Dal jsem si k tomu vídeňskou kávu se šlehačkou a jednalo se o skvělou sladkou tečku za typickou českou hostinou. Název tohoto dezertu je další skvělou ukázkou morbidního smyslu pro humor Čechů, podobně jako utopenec.“

Na co si dát pozor, když pečete rakvičky
Ačkoliv jsou rakvičky velmi nenáročné na počet ingrediencí, vyžadují dodržení správného technologického postupu. Jedině tak předejdete tomu, že se vám tento dezert nepovede. Kromě dokonale propracovaného těsta nezapomeňte formičky pořádně vymazat tukem. Formičky směsí naplňujte vždy zhruba do dvou třetin, ani více, ani méně. Umisťujte je do předem vyhřáté trouby, doporučuje se teplota 180–190 °C. Jakmile ale uvidíte, že rakvičky vyběhly, teplotu ztlumte na 150 °C a dezert už jen pomalu dopékejte. Díky tomu budou rakvičky propečené uvnitř a zároveň světlé na povrchu.
Hotové rakvičky nechte chvíli vychladnout a až poté je vyklopte z formiček. Při pečení nikdy neotevírejte troubu, jelikož hrozí, že by těsto spadlo a podruhé už nevyběhlo. Při zdobení rakviček můžete být kreativní. Jelikož jsou poměrně sladké, můžete použít neslazenou šlehačku a třeba osvěžující ovoce. Díky tomu vytvoříte skvělý chuťový kontrast. Na zdobení se hodí sekané pistácie nebo lyofilizované ovoce.
Zdroje: cs.wikipedia.org, jidloaradost.ambi.cz, kupi.cz