Konec levného masa? Obchodníci varují, že ceny brzy vystřelí nahoru

Přidat na Seznam.cz

Určitě vám neuniklo, že ceny potravin jsou v posledních měsících velké téma ve společnosti. Převážně o jejich zvyšování se mluví hodně. A jedno takové zvýšení cen se v budoucnu bohužel nevyhne ani masu.

Jako pozorní spotřebitelé jste si možná už všimli, že ceny některých druhů masa začaly pomalu, ale jistě růst. Nicméně obchodníci varují, že to může být pouze začátek. Podle odborníků můžeme v nejbližších měsících očekávat prudké zdražení, které zasáhne jak běžné spotřebitele, tak gastronomický sektor.

Proč maso zdražuje

Důvodů, proč ceny masa letí nahoru, je hned několik. Mezi ty nejhlavnější faktory patří jednoznačně zvýšené náklady na krmivo. Ceny obilovin, které tvoří významnou část krmné dávky hospodářských zvířat, se totiž zvyšují kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám i geopolitickým problémům. Na cenu masa dopadají rovněž dražší energie a pohonné hmoty. Výroba, zpracování a přeprava masa jsou energeticky náročné procesy. Rostoucí ceny elektřiny a paliv tak přímo ovlivňují konečnou cenu masa.

Dále se do ceny masa promítají náklady na pracovní sílu, které je bohužel v zemědělství a potravinářství nedostatek. To tlačí mzdy nahoru a odráží se to také v konečné ceně masa. Dalším vlivem jsou pak zpřísněné regulace a environmentální faktory, státy EU stále více regulují chov hospodářských zvířat, což pro jednotlivé farmáře znamená zvýšení provozních nákladů.

Farmáři při práci
Do zvyšování cen masa se propisuje také stále rostoucí náklady farmářů na chov hospodářských zvířat. Zdroj: Shutterstock

Dopad na spotřebitele

Pro běžné domácnosti to znamená jediné – vyšší ceny při nákupu masa a masných výrobků. Už teď se ovšem ukazuje, že lidé hledají levnější alternativy – třeba drůbeží maso, vegetariánské náhražky nebo se zaměřují na nižší spotřebu masa obecně.

Gastronomické podniky se intenzivně zamýšlejí, jak vyšší ceny masa promítnout do cen svých pokrmů. Část restauratérů proto upravuje menu a více se zaměřuje na pokrmy s menším podílem masa.

Někteří odborníci se domnívají, že současné zdražování je jen prvním krokem k větší změně spotřebitelských zvyklostí. Lidé se budou muset naučit plánovat své nákupy efektivněji, omezit plýtvání a hledat cenově dostupnější možnosti.

Jak se na zdražování připravit

Několik tipů bychom pro vás měli. Předně se snažte nakupovat do zásoby. Maso lze skladovat v mrazáku a nakoupit jej ve větším množství při výhodnějších cenách. Hledejte alternativy v podobě luštěnin, tofu nebo vejcích. Mohou se proměnit v levnější a nutričně hodnotné náhrady.

Vybírejte méně drahé druhy masa. Drůbež a některé druhy ryb mohou být cenově dostupnější než hovězí nebo vepřové maso. Sledujte akční nabídky různých supermarketů a více plánujte a méně plýtvejte. Když se naučíte efektivně využívat maso, například vařením většího množství jídla na více dní nebo zpracováním celého kusu masa, můžete také nějaký ten peníz ušetřit.

Pár na nákupu
Nákupy masných výrobků si lépe plánujte, abyste zamezili plýtvání. Zdroj: Shutterstock

Budoucnost trhu s masem

Současné zdražování cen masa pravděpodobně přinese dlouhodobější změny ve stravovacích návycích lidí. Vlády některých států už se dokonce zaměřují na podporu udržitelných projektů, které se zabývají například vývojem laboratorně pěstovaného masa nebo podporou rostlinných alternativ masa. V budoucnu pak mohou právě tyhle změny pomoci zmírnit tlak na cenu klasického masa.

Nicméně to vypadá, že levné maso, jaké jsme znali doposud, bude brzo minulostí. Spotřebitelé se budou muset přizpůsobit novým podmínkám a hledat způsoby, jak jíst kvalitně a neutratit za to půlku své výplaty. Vývoj situace bude záviset nejen na ekonomických faktorech, ale také na změnách ve stravovacích zvyklostech a inovacích v potravinářském průmyslu.

Zdroje: csu.gov.cz, mze.gov.cz, cnn.iprima.cz