Jsem diabetolog a nikdy bych nepozřel toto jídlo. Češi ho milují a netuší, jaký je zabiják

Přidat na Seznam.cz

Tradiční české jídlo, které mnozí milují, může být skrytým nepřítelem zdraví. Podle diabetologů bychom jeho konzumaci měli značně omezit, protože jinak může mít dlouhodobé neblahé dopady na náš organismus.

„Pane doktore, jak je to možné? Vždyť jsem nikdy neměla cukrovku!“, otočila se na mě zoufale paní Kurdová v mé ordinaci, když jsem jí sděloval výsledky jejích laboratorních vyšetření. V očích se jí zračila panika a stále dokola opakovala „To přece není možné!“ Bylo mi to jasné hned, ale nechal jsem ji chvilku vydechnout a pak se zeptal: „Jak často si, paní Kurdová, dáváte knedlíky?“ Podle jejího výrazu jsem poznal, že to bude častěji, než by bylo zdrávo.

Pozor na ty knedlíky

Snad žádný diabetolog by nikdy do svého jídelníčku nezařadil knedlíky tak často, jak to běžně dělají tisíce Čechů. Tohle tradiční jídlo, které je nedílnou součástí našeho kulinářského bohatství, si na nedělní oběd u babičky naložil jednou v životě snad každý z nás. To by bylo v pořádku, mnoho lidí ale knedlíky konzumuje na denní bázi, a z toho už koukají značné zdravotní problémy. Jak to? No protože knedlíky jsou v podstatě obrovskou dávkou jednoduchých sacharidů, které způsobují vzestup hladiny krevního cukru. V dlouhodobém horizontu pak přispívají k inzulínové rezistenci a obezitě.

Ještě větší problém ovšem spočívá ve složení knedlíků a ve způsobu jejich konzumace. Většina Čechů si je dopřává ve velkých porcích, které navíc zalije omáčkou a všechno doplní (často) tučným masem. Tahle doslova kalorická bomba velmi zatíží celý metabolismus, o hladině cukru nemluvě. Je třeba si také uvědomit, že bílá mouka používající se na výrobu knedlíků nevyniká žádnou výživovou hodnotou a tudíž nás zasytí jen na opravdu krátkou chvíli.

knedlíky
Češi knedlíky milují, o tom není žádných pochyb. Právě v tomto případě se ale rozhodně vyplatí držet se známého rčení – všeho moc škodí. Zdroj: Shutterstock

Cukrovka 2. typu je u nás na vzestupu

A to zejména proto, že je do značné míry způsobena nezdravým životním stylem, který je v našich končinách bohužel stále „populární“. Když byste se koukli do statistik, zjistili byste, že počet diabetiků v Česku neustále roste a roste i počet lidí s předstadiem diabetu, což znamená narušení glukózové tolerance.

Pokud rádi cestujete po krásách naší vlasti, určitě nám dáte za pravdu, že náměstí každého českého města je plné restaurací, v jejichž nabídkách nechybějí pokrmy jako svíčková, guláš nebo vepřo knedlo zelo. Pokrmy samy o sobě samozřejmě nejsou špatné, problém spíše spočívá v jejich frekvenci. Když si je budete vychutnávat opakovaně, dlouhodobě tím zatížíte svůj metabolismus, případně „položíte kvalitní základy“ k nárůstu tukové tkáně, zvyšování hladiny cholesterolu nebo k právě ke vzniku cukrovky.

Vsaďte na zdravější alternativy

Mohou jimi být například celozrnné nebo zeleninové přílohy, pro naše tělo daleko přívětivější. Do tradičních pokrmů snadno zakomponujete například dušenou zeleninu, květákové pyré nebo třeba quinou, fantazii se meze rozhodně nekladou. Místo knedlíků lze jako přílohu zvolit i batátové či luštěninové noky, které vynikají nižším glykemickým indexem a obsahují bílkoviny napomáhající k udržení stabilní hladiny krevního cukru.

lidé vaří
Popusťte uzdu svojí kulinářské kreativitě a místo tradičních knedlíků vyzkoušejte třeba netradiční batáty. Zdroj: Shutterstock

Určitě ale nesmíte zapomínat na to, že jídlo je především velká radost a rozhodně bychom mu neměli padnout za oběť. Smyslem tohoto článku není vám zakázat jíst knedlík nadosmrti, jen poukázat na to, aby se náhodou nestal pravidelnou součástí vašeho obědového menu. Možná vám to teď nepřijde, ale za tohle rozhodnutí vám jednou vaše tělo poděkuje.

Zdroje: vitalia.cz, lidovky.cz, zdravyzivot.com