Jako lékař bych toto nikdy nepozřel. Po týdnu vám tahle oblíbená potravina ucpe cévy

Přidat na Seznam.cz

O tom, že bychom měli jíst zdravě, není pochyb. To, co sníme, přirozeně ovlivňuje, jak se cítíme a jak se dokážeme vypořádat s každodenními úkoly. I když ale našemu jídelníčku věnujeme péči, čas od času téměř každý z nás zhřeší něčím nezdravým. I v této souvislosti ale existují lepší a horší varianty. Některé nezdravé pochoutky totiž mohou vést k ucpání cév.

O zdravé výživě hovoří i lékař Jaromír S.: „Zdravá strava pomáhá předcházet různým nemocem, jako je například cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Mezi rizikové potraviny se řadí ty, které zvyšují cholesterol v krvi. Při zvýšené hladině cholesterolu v krvi cévy ztrácejí pružnost a postupně se zužují. Často za tím stojí nadměrná konzumace potravin bohatých na živočišné tuky. Příkladem mohou být u Čechů tolik oblíbené škvarky, jimž se já osobně vyhýbám. Čas od času v malém množství sice neublíží, ale pokud si je dopřáváte hojně a každý den, zaděláváte si na zdravotní potíže.“

Cholesterol je důležitý, ale může i škodit

Cholesterol si naše tělo dokáže samo vyrobit. Zároveň jej ale přijímá i v živočišné stravě. Do jisté míry je pro správné fungování organismu nezbytný. Nadměrné množství cholesterolu v krvi však může škodit.

Riziko spočívá i v tom, že se příznaky vysokého cholesterolu často nijak neprojevují. Řada lidí tak vůbec netuší, že tímto problémem trpí. Vysoký cholesterol o sobě dá většinou vědět až náhle, kdy může dojít k poškození životně důležitých orgánů. Může jít například o cévní mozkovou příhodu nebo srdeční infarkt. Hladinu cholesterolu však lze vyčíst z krevních testů, proto se vyplatí nezanedbávat pravidelné kontroly u svého praktického lékaře.

Které potraviny hladinu cholesterolu zvyšují

Obecně řečeno hladinu cholesterolu v krvi zvyšují potraviny živočišného původu. Viníkem jsou takzvané trans mastné kyseliny nacházející se v mnoha zpracovaných potravinách. Dále pak potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, mezi které patří například červené maso, máslo a některé mléčné produkty. Ve zmíněných škvarkách se ukrývá 70 mg cholesterolu na 100 g. Mají vysokou energetickou hodnotu a kvůli vysokému obsahu tuku se mohou i špatně trávit.

Abychom zabránili vysoké hladině cholesterolu v krvi, měli bychom se vyhnout také vysokému příjmu cukru. Sladké nápoje nebo rafinované sacharidy mohou nepříznivě ovlivňovat metabolismus tuků a cholesterolu. Pozor si dejte také na nadměrnou konzumaci alkoholu, který má i další škodlivé účinky na zdraví.

Švarky
Nadměrná konzumace škvarků může zvyšovat hladinu cholesterolu. Foto: Shutterstock

Na jaké potraviny se v rámci diety zaměřit

Lidem, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, lékaři doporučují přistoupit k určitým dietním omezením. Zatímco některým potravinám je vhodné se vyvarovat, jiné naopak mohou být zdraví prospěšné.

Mezi vhodné potraviny sloužící ke snížení hladiny cholesterolu se řadí například ovesné vločky a obecně celozrnné produkty. Tyto potraviny jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která je pomocníkem pro snížení LDL cholesterolu.

Vhodný je rovněž dostatečný příjem ovoce a zeleniny bohatých na antioxidanty. Skvělým zdrojem zdravých tuků a vlákniny je avokádo, sáhnout můžete také po olivách a olivovém oleji. Do jídelníčku zařaďte luštěniny, které poslouží jako skvělý zdroj vlákniny a bílkovin s nízkým obsahem tuku.

Žena odměřuje ovesné vločky
Ovesné vločky mohou hladinu cholesterolu snižovat. Foto: Shutterstock

Nezapomeňte na pohyb a zdravý životní styl

Zdraví vašich cév a celého těla samozřejmě nekončí u správně zvoleného jídelníčku. Klíčové mohou být i změny v životním stylu. Věnujte se proto pravidelnému aerobnímu cvičení, jako je chůze, běh, jízda na kole nebo plavání.

Omezte příjem alkoholu a vyhýbejte se kouření. Hladinu cholesterolu může nepříznivě ovlivnit také stres, proto se snažte stresovým situacím vyhýbat a osvojte si efektivní techniky, jak se s ním vypořádat.