Jaké jídlo byste měli jíst podle vašeho znamení zvěrokruhu?
Unikátní osobnostní rysy a vlastnosti nejsou to jediné, co nám znamení, ve kterém jsme se narodili, dává do vínku. Jsou jím i stravovací návyky, respektive to, jaké jídlo nám prospívá. Zjistěte, co byste podle hvězd měli zařadit do jídelníčku zrovna vy.
Beran (21. března až 19. dubna)
Berani patří mezi energická znamení, a proto potřebují jídlo, které jejich aktivní životní styl podpoří. Je pro ně velmi důležité sledovat správný příjem bílkovin, v jejich jídelníčku by tak nikdy nemělo chybět kuřecí maso, vejce, čočka nebo tofu. Lidé ve znamení Berana mají většinou ve své povaze jistou dávku ohnivosti, proto se nemusí bát do svých jídel přidat špetku pikantního koření. Naopak vyhnout by se měli příliš tučným pokrmům zpomalujícím metabolismus. Vhodné jsou spíše potraviny bohaté na železo – například špenát nebo červená řepa.
Býk (20. dubna až 20. května)
Býci patří mezi vyhlášené gurmány, na kvalitní a chutné jídlo si vyložené potrpí. Měli by se zaměřit na vyváženou stravu bohatou na mléčné výrobky, kvalitní maso a čerstvou zeleninu. Jako sladká tečka po vydatném obědě může posloužit smetanový dezert. Pokud jste býk, vyhněte se přejídání a tučným jídlům. Zařaďte do jídelníčku více vlákniny, dobrou volbou je celozrnné pečivo a luštěniny.
Blíženci (21. května až 20. června)
Blíženci preferují pestrost nejen v životě, ale také na talíři. Ideální jsou pro ně saláty, smoothie, ořechy a lehko konzumovatelné pokrmy. Rádi experimentují s chutěmi a zkouší všemožné mezinárodní kuchyně. Nejlépe jim je v thajské či vietnamské kuchyni. Pozor si musejí dát na nadměrnou konzumaci kofeinu, který může zvyšovat jejich nervozitu při stresových životních situacích.

Rak (21. června až 22. července)
Pro raky je typická láska k domácí a tradiční kuchyni, která jim připomíná jejich dětství. Radost jim tedy na talíři udělá dušené maso, pečené brambory, melouny či okurky. Rozhodně se nesmí zapomenout na polévku, protože raci jsou jednoznačné „polévkové typy“. Měli by zvážit doporučení ohledně konzumace teplých a výživných jídel, která uklidní jejich mnohdy citlivý žaludek. Vyhnout by se měli kořeněným a těžkým jídlům.
Lev (23. července až 22. srpna)
Luxusní jídla s výraznými chutěmi – to je něco pro jedince ve znamení lva! Mořské plody, steaky, exotické ovoce či čokoládové dezerty rozzáří oči každému v tomto ohnivém znamení zvěrokruhu. Jestli mezi lvi patříte, určitě nám dáte za pravdu, že vás dostane barevná prezentace jídla, která odpovídá jeho i vaší kvalitě. Při vší té kráse na talíři nezapomeňte rovněž na konzumaci potravin bohatých na vitamín D či omega-3 mastné kyseliny. Mohou jimi být třeba losos nebo avokádo.
Panna (23. srpna až 22. září)
Panny vynikají svou organizovaností a nejinak je tomu v oblasti výživy. Velmi dbají na zdraví životní styl, do kterého zapadá konzumace celozrnných produktů, čerstvé zeleniny a lehkých jídel. Jejich vitalitu obzvlášť podpoří smoothie bowl, ovesná kaše či různé zeleninové šťávy. Lidé narození v tomto znamení často trpí na podráždění trávicího systému, protože ho mají velmi citlivý. I proto by měly preferovat potraviny bohaté na vlákninu a probiotika.

Váhy (23. září až 22. října)
Pro Váhy je extrémně důležitá rovnováha v životě i v jídle. Jsou fanoušky středomořské kuchyně a potraviny jako ryby, avokádo, olivový olej či oříšky jim nikdy nechybí doma ve spíži. Milují také sladké a slané dezerty v podobě například ovocných salátů. Měli by se zaměřit na konzumaci potravin bohatých na hořčík – takové banány jsou ideální volbou. Vyvarovat by se obecně měli příliš tučným a těžkým jídlům.
Štír (23. října až 21. listopadu)
Štírům zachutnají intenzivní a tajemné chutě. Jednoznačnou volbou je proto například kvalitní hořká čokoláda, chilli, česnek, kořenová zelenina nebo červené maso, které dodává sílu. Cizím jim nebude ani experimentování s orientální kuchyní a bylinkami. Pokud jste narození v tomto vodním znamení, zkuste se zaměřit na konzumaci potravin podporujících detoxikaci organismu (zelený čaj či kurkuma) a naopak se vyhněte průmyslově zpracovaným potravinám.
Střelec (22. listopadu až 21. prosince)
Dobrodružnou povahu střelců nejlépe vystihne touha ochutnávat nové pokrmy. Ideální jsou pro ně exotická jídla pocházející z asijské či mexické kuchyně. Zachutná jim také quinoa či různé druhy luštěnin. Střelci milují pikantní a kořeněná jídla. Neměli by ovšem zapomínat zařazovat také potraviny bohaté na železo a vitamín B12, například hovězí maso nebo cizrnu. Na druhou stranu by se určitě měli vyvarovat častých návštěv rychlého občerstvení.

Kozoroh (22. prosince až 19. ledna)
Kozorohům nejvíce chutnají tradiční, poctivá jídla. Na mysli máme především husí polévku, pečené maso, sýry a kořenovou zeleninu. Tím vším jedincům ve znamení kozoroha uděláte na talíři velkou radost. Pokud jste sami kozorohy, vyhýbejte se tučným pokrmům a naopak do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vápník. Dobrou volbou mohou být mléčné výrobky nebo mandle, které zároveň přispívají ke zdraví vašich kostí.
Vodnář (20. ledna až 18. února)
Vodnářům se nejvíce zavděčíte, když s nimi půjdete omrknout a ochutnat nové gastronomické trendy. Nejvíce je zajímají superpotraviny, veganská jídla, fermentované potraviny či sushi. Rádi se pouští do velkých kulinářských experimentů s raw stravou a smoothie na všechny možné způsoby. Jako členové tohoto znamení byste se měli zaměřit na potraviny bohaté na antioxidanty, mezi které patří například borůvky či granátové jablko. Naopak pro vás nebudou to pravé ořechové průmyslově zpracované potraviny.
Ryby (19. února až 20. března)
Co byste jako ryby očekávali na talíři? No jasně, mořské plody! Tím se lidem v tomto znamení zavděčíte nejvíce. Ryby, rýže, kokos na všechny způsoby nebo jakékoli bylinky udělají z ryb šťastná stvoření. Do svého jídelníčku by rovněž měli zařadit také potraviny podporující relaxaci organismu, vhodnou volbou je například pravidelné pití heřmánkového čaje s medem, případně konzumace samotného medu. Jedinci ve znamení ryb by také rozhodně měli omezit konzumaci alkoholu.
Zdroje: apetitonline.cz, magazin.recepty.cz, astrohoroskop.cz